(4 ψήφοι)

Καρμενσίτας όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Καρμενσίτας όλου του κόσμου, ενωθείτε!

Tι μπορεί να συμβεί ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου συναντώνται μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες; Και ποια είναι αυτή η παράσταση που έχει ήδη κατακτήσει αγόρια και κορίτσια, μικρά και μεγάλα;

Ένα κορίτσι που λέγεται Κάρμεν έρχεται να παίξει στο πάρκο με το μπαλόνι της. Ένα αγόρι καταφτάνει παίζοντας γιο-γιο και σύντομα γίνονται φίλοι. Μια ομάδα προσκόπων με επικεφαλής τον Δον ´Ομπρε έρχονται κι αυτοί για εξερεύνηση. Και δύο αδέλφια, ο Χόρχε και η Χορχίτα, κάνουν κι αυτά την εμφάνισή τους με τη γιαγιά τους. Κάποιοι είναι συνηθισμένοι και υπάκουοι χαρακτήρες, κάποιοι άλλοι είναι περίεργοι, ανεξάρτητοι, διαφορετικοί. Παρά τις διαφορές τους όμως, όλοι θα γίνουν μια παρέα και θα περάσουν μια αναπάντεχη μέρα στο πάρκο, γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις, μπουρίνια και συμφιλιώσεις. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει σ' όλους είναι η αίσθηση πως η ζωή είναι πολύ όμορφη όταν εμπιστεύεσαι, κι όταν έχεις κάποιους να τη μοιραστείς.

 

Η νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά, με τίτλο Καρμενσίτας, έκανε πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2015 στο Θέατρο Ολύμπια κερδίζοντας από την πρεμιέρα τις εντυπώσεις του πιο δύσκολου κοινού, των παιδιών. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή, σε ιδέα της Α' Χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή, η οποία συνδυάζει την όπερα και το μπαλέτο και βασίζεται στην μουσική της Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ. Το μήνυμά της είναι η χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη.

carmencitas play 2


Ποια ήταν όμως η πρόκληση για την ίδια την καλλιτέχνιδα που εμπνεύστηκε την ιδέα και τη χορογραφία;

«Να γίνει σαφές σε όλη την ομάδα ότι έπρεπε να μπουν μέσα στη ψυχολογία των ρόλων. Είτε αυτοί αφορούν τα παιδιά, τους προσκόπους, είτε την τρίτη ηλικία», λέει η Μαρία Κουσουνή. «Για τις Καρμενσίτας πρέπει να αντλήσεις στο έπακρο τον ενθουσιασμό σου, την τεχνική σου και την αντοχή σου. Δεν είναι εύκολο μπαλέτο για τους χορευτές, διότι είναι πολυδιάστατο. Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό».

carmencitas play

Η παράσταση είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα λεξιλόγιο κινήσεων αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια παράσταση γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών.

«Ήθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικός κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν τους Καρμενσίτας», επισημαίνει η Κουσουνή. «Να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Να είναι πιο κοντά στη φύση τους».

Η παράσταση απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος χρησιμοποιούνται για να κάνουν την αφήγηση εύληπτη και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή.

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οιΚορυφαίοι, το Corps de Ballet και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

Οι Καρμενσίτας θα συνεχιστούν έως τις 24 Απριλίου. Για ακριβείς ημερομηνίες και τιμές εισιτηρίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της παράστασης http://www.nationalopera.gr/gr/event/karmensitas/

carmencitas2

 


ΙΝFO:


ΚΑΡΜΕΝΣΙΤΑΣ
Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 11.00
Μουσική διεύθυνση: Χρύσανθος Αλισάφης-Ραφαήλ Πυλαρινός-Γιώργος Παπαδόπουλος. Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή
Σκηνικά: Γιάννης Κατρανίτσας,  Κοστούμια: Τότα Πρίτσα, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

 


 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Αρετή Μποταΐτη

Πέρασε πολλά χρόνια ανάμεσα σε μικρόφωνα, τραγουδιστές, ηχογραφήσεις, cd και μουσικές σκηνές. Το πρόσωπο πίσω από τα φώτα. Κι όταν τα φώτα εκεί έσβησαν, φώτισαν σε ένα παιδικό χαμόγελο στην αγκαλιά της. Στο Bright Side of Mom θα τη βρείτε κάπου ανάμεσα σε λόγια και τραγούδια ως Lead Singer. Στο γήπεδο θα τη βρείτε ως φανατική οπαδό της ομάδας της. Δεν λέει ποτέ όχι στις καλές συναυλίες, στα ζυμαρικά και στην κόρη της.

Top5
Mom & Art

Όσο περνάν τα χρόνια, τόσο οι παλιοί γνωστοί

...

Διαβάσαμε - Είδαμε - Σας

...

«Μια φορά κι έναν καιρό» σ' ένα νησί της Δανίας που

...

...

Μια απ' τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις είναι να

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom