(6 ψήφοι)

The bright side of books | Μυρτώ Αθανασοπούλου

The bright side of books | Μυρτώ Αθανασοπούλου

Μια απ' τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις είναι να πηγαίνω με τη γιαγιά μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ζωγράφου και να διαβάζουμε παιδικά βιβλία. Να πηγαίνω με την αναλφάβητη γιαγιά μου, θα έπρεπε να πω, γιατί ναι, η γιαγιούλα μου δεν έμαθε ποτέ της να διαβάζει, κι αυτός ήταν ο μεγάλος καημός της ζωής της. Παρ' όλα αυτά μου «διάβαζε» τα βιβλία, εφευρίσκοντας δικές της ιστορίες με βάση τις εικόνες. Ήμασταν οι καλύτερες αναλφάβητες αναγνώστριες της βιβλιοθήκης, όπως έλεγε ο πατέρας μου. Όταν αργότερα έμαθα να διαβάζω, τύχαινε να ανοίξω κάποιο βιβλίο και να βρω μέσα μια διαφορετική ιστορία απ' αυτή που θυμόμουν.

Όλοι λένε πόσο σημαντικό είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο, αλλά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε και γι' αυτό. Αν εμείς αγαπάμε το διάβασμα, αν τα παιδιά ζουν μαζί με βιβλία, μας βλέπουν να διαβάζουμε βιβλία, και αν θεωρούμε αυτονόητο πως μια από τις δραστηριότητες που κάνουμε μαζί είναι να διαβάζουμε, τότε κατά πάσα πιθανότητα τα βιβλία θα γίνουν μέρος και της δικής τους ζωής.

Κι αν δεν τα γίνουν όμως, δεν πειράζει, δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά να διαβάζουν «εξωσχολικά», γιατί αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μισήσουν τη λογοτεχνία. Μπορούμε απλώς να τους στρέψουμε την προσοχή σε μορφές της λογοτεχνίας που μπορεί να μην ξέρουν πως υπάρχουν. Θέλω να πω, ναι, μπορεί το 14χρονο να τσινήσει αν επιμένετε να διαβάσει τα «Λόγια της πλώρης» (τυχαίο παράδειγμα, σόρι, Καρκαβίτσα), αλλά για δοκιμάστε, ας πούμε, να τα πάτε στο βιβλιοπωλείο και να τα αφήσετε ελεύθερα δίπλα στα ράφια με τα graphic novel και τη young adult λογοτεχνία. Μπορεί εσάς να σας φαίνεται ηλίθια η νέα σειρά με τα βαμπίρ και τους λυκάνθρωπους, αλλά για κάποιον άλλο μπορεί να ανοίξει μια πύλη προς τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων.

Και τέλος πάντων, τα λέω όλα αυτά για να σας πω ότι εμείς εδώ στο Bright Side of Mom αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια στήλη για το παιδικό και το εφηβικό βιβλίο, για να δίνουμε προτάσεις και ιδέες για καινούργια βιβλία αλλά και για να ανακαλύπτουμε ξανά τα πιο παλιά.

Δεν διαβάζω βιβλία γιατί έτσι πρέπει. Διαβάζω βιβλία για να καταλαβαίνω τη ζωή και να τη ζω πιο βαθιά.

Δεν διαβάζω βιβλία στο παιδί μου επειδή το συστήνουν οι παιδίατροι. Διαβάζω βιβλία στο παιδί μου γιατί είναι το πιο αδιαμφισβήτητο και το πιο παντοτινό δώρο που ξέρω να του κάνω.

 

 

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Mom & Art

Όσο περνάν τα χρόνια, τόσο οι παλιοί γνωστοί

...

Διαβάσαμε - Είδαμε - Σας

...

«Μια φορά κι έναν καιρό» σ' ένα νησί της Δανίας που

...

...

Μια απ' τις πρώτες παιδικές μου αναμνήσεις είναι να

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom