(1 Ψήφος)

Η αλφάβητος του «Διακοπεύειν»

Η αλφάβητος του «Διακοπεύειν»

 

Εσύ το ήξερες πως πέρα από την ελληνική, την αγγλική, την τουριστική ή αλλιώς κωδικοποιημένη αλφάβητο (alpha, bravo, charlie, delta, eko) κ.λ.π. υπάρχει και η «αλφάβητος του διακοπεύειν»; Κι όμως υπάρχει! Η συγκεκριμένη λοιπόν, διαθέτει κι εκείνη 24 γράμματα, τόσο στην κλασική όσο και στην σύγχρονη μορφή της. Μάλιστα, υπάρχει κι εδώ η διάκριση των μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων, ταξινομημένα από το
«άλφα» ως το «ωμέγα», με την μόνη διαφορά, ότι το κάθε γράμμα έχει τη δική του έννοια και υπόσταση, μέσα στο καλοκαίρι του καθενός.

Σήμερα, είναι αλήθεια, πώς οι λίγο πιο απελπισμένοι και τολμηροί, έχουν εντάξει τη λέξη «διακοπεύω» στο λεξιλόγιό τους, ενώ οι πιο συντηρητικοί, επιμένουν στο «κάνω διακοπές» ή αλλιώς « παραθερίζω ».

Και επειδή στην γλώσσα του καθενός όλα είναι αποδεκτά, γι’ αυτό κι εγώ την έχω εντάξει στη δική μας γλώσσα, την καλοκαιρινή. «Διακοπεύω» για μένα σημαίνει πώς απαλλάσσομαι από τα «πρέπει» και τα «μη» που επιβάλλουν τα «κόσμια πλαίσια» της τόσο έντονης και απαιτητικής καθημερινότητάς μας. Επίσης, «διακοπεύω» είναι ο ήλιος, η άμμος, η θάλασσα, αλλά και οι αναμνήσεις που «γεννιούνται» με στιγμές νέες, δικές μας, από ήχους, εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και συνευρέσεις με ανθρώπους που αγαπάμε.

Τις προάλλες λοιπόν, γνωρίζοντας πως η μικρή μου, έχει απόλυτα εξοικειωθεί με την βασική αλφάβητο, την ελληνική, (ως απόφοιτος- πρωτάκι) κι ενώ χαζολογούσαμε, κάναμε μια αναφορά στα γραμματάκια - αυτή τη φορά όμως - στα γράμματα μιας άλλης αλφαβήτου, αυτής του «διακοπεύειν». Ναι, ναι, καλά καταλαβαίνεις,! Ξεκινήσαμε κανονικά, από το «άλφα» ως το «ωμέγα», της δώσαμε χρώμα, άρωμα και διάθεση αντίστοιχη της τρέχουσας εποχής και στο τέλος την βαπτίσαμε «καλοκαιρινή» :

 

Α κρογιαλιά, άμμος, αλητεύω...
Β ουνό, θάλασσα, παντού ωραία.
Γ υρίζω την πλάτη μου στο μέλλον.
Δ ιαβάζω τις σκέψεις μου.
Ε πιστροφή στη φύση.
Ζ ωγραφίζω στην άμμο, μια καρδιά και έναν ήλιο στη μέση.
Η λιε μου αγαπημένε!
Θ άλασσά μου, γαλανή!
Ι άματα και θάματα.
Κ αλοκαιρινές διακοπές για πάντα!
Λ ουλούδια, χρώματα και αρώματα.
Μ αμά, μπαμπάς, γελαστοί και χαλαροί.
Ν ησί, Πάριος και «να σ’ αγαπώ ήντα θελα».
Ξ εκούραση, ξαπλώστρες, ξαπλαδούρες.
O μπρέλα και σκιά.
Π αγωτά, ποδήλατα, νυχτοπερπατήματα.
Ρ ακί, ουζάκι και μεζές.
Σ οκάκια και στενά δρομάκια.
Τ ραγούδια και χορός.
Υ πνόσακοι και όνειρα γλυκά...
Φ ανή εν δράσει και «φεγγαράκι μου λαμπρό».
Χ αρωπό καλοκαιράκι, αχ πόσο σ’ αγαπώ!!
Ψ άρι, ψωμί και «βούτες» στη σαλάτα.
Ω ραία που είναι η ζωή και αυτό το καλοκαίρι!!

 

Κλείσε λοιπόν κι εσύ το μάτι με πονηριά στο καλοκαίρι σου, πες «ευχαριστώ» στην κρατημένη θέση στο πλοίο, το αυτοκίνητο ή το τρένο της γραμμής και να θυμάσαι : σε πείσμα της κάθε αναποδιάς, οφείλουμε να επιμένουμε καλοκαιρινά! Άλλωστε, όταν είσαι καλά, με την υγεία σου, το σπίτι σου, τους αγαπημένους σου, ε και λίγο με την τσέπη σου, όλα είναι εφικτά...

Kανένας «χρόνος», κανένα «πρέπει», κανένα «μη».

Αρκεί να το θες...
Καλό καλοκαίρι!

 

 

 

photo credits: Scott Webb

 

 

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom