(3 ψήφοι)

Aς φροντίσουμε τον εαυτό μας!

Aς φροντίσουμε τον εαυτό μας!

Αυτές τις μέρες συνηθίζεται να δίνουμε ευχές, η πιο πολύτιμη από όλες αναμφίβολα είναι αυτή που αναφέρεται στην υγεία ! «Υγεία να υπάρχει κι όλα τα άλλα θα έρθουν», αυτή είναι η ευχή και το σύνθημα που από παιδιά ακούμε, μα ξεχάσαμε στη διαδρομή ότι αυτή δεν επιτυγχάνεται με ευχές και προσευχές, ούτε την πουλάνε σε κάποιο κατάστημα (κι ας έχει στηθεί ολόκληρο εμπόριο και παραεμπόριο στο όνομά της).

Την υγεία σου τη χτίζεις, τη συντηρείς, την ανανεώνεις, και θα στο πω αλλιώς, τη διεκδικείς, κάθε μέρα και για όλη σου τη ζωή, δημιουργώντας χρόνο, έστω και λίγο καθημερινά για να φροντίσεις αυτόν τον «μόνιμα ριγμένο», τον ίδιο σου τον εαυτό !

Δεδομένου ότι δεν είμαστε απλά ένα σύνολο από οργανικά συστήματα, μα επιπλέον η χημεία μας εμπεριέχει και σκέψη και συναίσθημα και δεδομένου ότι είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς κάθε κομμάτι από αυτό το τρίπτυχο επηρεάζει την ισορροπία του συνόλου, σας παραθέτω μερικά σημεία (προτάσεις θα μπορούσες να τις πεις), που ίσως βοηθήσουν στην «επιχείρηση φροντίδα» του ξεχασμένου εαυτού !

 

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει να....

- Επιτρέπω στον εαυτό μου να ονειρεύεται, να φτιάχνει πλάνα, να βγάζει πάλι στο τραπέζι χάρτες για προορισμούς που παλαιότερα εγκατέλειψε, μα το πιο σημαντικό, να μην μένω μόνο σε αυτό. Την ίδια κιόλας μέρα, εάν είναι δυνατό, να ξεκινώ να υλοποιώ το όνειρο, λίγο- λίγο, σιγά- σιγά!

- Φιλτράρω κάθε βράδυ αυτά που μου σερβίρουν στην τηλεόραση, αλλάζοντας κανάλι ή κλείνοντας την τηλεόραση ή ακόμη καλύτερα μη ανοίγοντάς την καν. Σίγουρο θεωρήστε ότι εάν το βράδυ, την ώρα που θα καθίσετε στον καναπέ σας χαμηλώσετε τον φωτισμό, βάλετε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική και πιθανόν και ένα ποτήρι από το αγαπημένο σας κρασί, αν μη τι άλλο θα έχετε έναν εαυτό που θα σας ευγνωμονεί, πιθανόν και μία ή έναν σύντροφο που θα κάνει το ίδιο (100% πάντως θα κάνεις ύπνο ποιοτικότατο)!

- Επιδιώκω να λέω την άποψή μου και τη γνώμη μου (χωρίς να προσβάλλω τον άλλον), ανεξάρτητα από την κριτική που θα δεχθώ. Το άλλο κομμάτι ασφαλώς του παζλ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχω σαφώς μέσα μου διαχωρίσει ότι η κριτική προέρχεται κατά κύριο λόγο από δύο μερίδες ανθρώπων. Από αυτούς που αρέσκονται «απλά» να κριτικάρουν, οπότε οφείλω να εκπαιδευτώ στο να μη με ταράζει η κριτική τους απαραίτητα και σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για το «καλό» μου αλλά και στην περίπτωση αυτή ποιος άλλος μπορεί να γνωρίζει τι είναι αυτό που με κάνει να νιώθω όμορφα πλην του ίδιου μου του εαυτού;

- Αγοράζω, αρκετά συχνά, όμορφα βιβλία και να απολαμβάνω την ανάγνωσή τους και να ταξιδεύω μαζί τους και να μαθαίνω νέα πράγματα και να θυμάμαι κάποια που είχα ξεχάσει και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτή τη διαδικασία. Μια συνήθεια τόσο αναγκαία όσο και το να πλένω τα δόντια μου. Σώζω το μυαλό μου από την «νοητική τερηδόνα» !

- Επιλέγω να συναναστρέφομαι ανθρώπους θετικούς, ανθρώπους που σέβονται την μοναδικότητα του χαρακτήρα μου και μου φέρονται με το σεβασμό που μου αξίζει. Ο κάθε ένας από εμάς αξίζει το σεβασμό του άλλου. Ο Νίτσε σε κάποιο από τα γραπτά του, αναφέρεται στα λεγόμενα «ενεργοβόρα βαμπίρ». Άθελα τους ίσως θα σου καψαλίσουν τα φτερά, θα σου μεταφέρουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Εσύ και εγώ όμως θέλουμε να πετάξουμε !

- Αντιμετωπίζω το βιολογικό μου σύστημα με σεβασμό όσον αφορά την τροφή που του προσφέρω. Έχω στομάχι και όχι καλάθι αχρήστων, ως εκ τούτου επιλέγω την τροφή μου μέσα από το πρίσμα του τι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργεί «ρολόι» και όχι τι χρειάζεται για να συντηρείται. Θυμάμαι πάντα ότι, μια καλοκουρδισμένη μηχανή, δεν κουβαλά πάνω της τίποτα περίσσιο. Υπό την έννοια αυτή, επιλέγω την τροφή μου με βασικό κριτήριο την υγεία. Ένας υγιής οργανισμός έχει στο DNA του τη σοφία του Δημιουργού του. Σαν αποτέλεσμα, ξέρει τι θα κρατήσει και τι θα αποβάλλει !

- Επιτρέπω στον εαυτό μου να «απολαμβάνει» με προγραμματισμό τις απαγορευμένες τροφές γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες, τόσο απλά !! Χειρότερο και πιο ανθυγιεινό από την ίδια την κατανάλωσή τους, είναι οι ενοχές που δημιουργούν. Το ξεπερνώ λοιπόν αναγνωρίζοντας μια τεράστια αρχή της επιστήμης και της ζωής γενικότερα: "Η δόση κάνει το δηλητήριο".

- Αποβάλλω το φόβο της αποτυχίας, η οποία τελικά έρχεται και μου δένει τα χέρια, καταδικάζοντας με σε μια κατάσταση «μη δράσης». Εάν είχαμε την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής θα ενεργούσαμε σίγουρα με πιο τέλειες επιλογές μιας που θα «ξέραμε» ήδη !! Ή μήπως αυτό θα ήταν ακόμη πιο περίπλοκο και πιο αγχωτικό, γιατί σε μια δεύτερη ζωή τα λάθη δε θα συγχωρούνταν; Το φιλοσοφικό αυτό ερώτημα, με είχε απασχολήσει εκεί γύρω στα 21. Είκοσι χρόνια μετά όμως, αυτό που έχω να πω, είναι ότι πρέπει να αποβάλλω (και εσύ μαζί) το φόβο του λάθους, ας είναι το κάθε νέο λάθος μου, ευκαιρία να μάθω κάτι καινούργιο !

- Ξεκινήσω αύριο κιόλας να γυμνάζομαι (σιγά που δεν θα το ανέφερα) με όποιο τρόπο ή μέθοδο με ευχαριστεί. Με κάθε τρόπο, αρκεί να σηκωθώ από την καρέκλα μου 30΄ την ημέρα, κάθε μέρα εάν αυτό είναι δυνατόν !! Εάν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε δυο ζωές όπου στη μία θα έκανα καθιστική ζωή μα θα διατρεφόμουν «τέλεια» και μια άλλη όπου θα είχα καθημερινή φυσική δραστηριότητα αλλά όχι μια καλή διατροφή, θα επέλεγα δίχως σκέψη τη δεύτερη ζωή. Δε θέλω καν να σκέφτομαι το σενάριο του "κάθομαι όλη μέρα και τρώω junk food". Αυτοκτονία κανονική και αυτό πρέπει να το αλλάξω !

- Επιτρέπω στον εαυτό μου να προχωράω σε αλλαγές με το ρυθμό μου, γιατί καμιά αλλαγή δεν γίνεται "δεύτερη φύση" σε μια μέρα, και επιπλέον κάθε ένας από εμάς θέλει το χρόνο του.

 

Και αν νομίζεις ότι αυτά στα λέω γιατί πρέπει να στα πω, για να γεμίσω μια-δυο σελίδες, σε διαβεβαιώνω ότι και εγώ προσωπικά ξεκινώ από σήμερα κιόλας με το νούμερο 1!

Κάθε χρόνο το κάνω και φροντίζω να εμπλουτίζω τη λίστα μου !! Καλή χρονιά, με υγεία και φροντίδα προς τους εαυτούς μας!

 

 

Ο Δημήτρης Βουδούρης είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή.

Πρόσφατα από: Δημήτρης Βουδούρης

Top5
e-diatrofi

Καλή η σχέση, ωραία περνάτε οι δύο σας. Όμως κάθε τι

...

Θες να χάσεις 6-8 κιλά σε λιγότερο από 3 μέρες; Εγώ τα

...

Σύμφωνα με ενδείξεις τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν την

...

Κάθε χρόνος που περνάει είναι και πιο δύσκολος από τον

...

Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε για «παιδικό

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom