(3 ψήφοι)

Μανούλα Vs Κυλικείο | του Μανώλη Μανωλαράκη

Μανούλα Vs Κυλικείο | του Μανώλη Μανωλαράκη

Χιλιάδες μαθητές στο σχολείο περνούν ένα σημαντικό κομμάτι της μέρας τους μακριά από το σπίτι. Είναι καλά θεμελιωμένο και πολλαπλά αποδεδειγμένο το γεγονός, ότι η ποιοτική και σωστή διατροφή των παιδιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξής τους.

Από μόνο του το γεγονός, ότι κατά το μεγάλο χρονικό διάστημα της απουσίας τους τα παιδιά από το σπίτι πρέπει να καταναλώσουν κάποια τροφή, αποτελεί σημαντικό στοιχείο πολιτικής και προβληματισμού σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, στις σχολικές καντίνες γίνεται συστηματική προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας του προσφερόμενου φαγητού με την προσθήκη λαχανικών και την μείωση των περιεχόμενων λιπαρών αλλά και της ζάχαρης στα προσφερόμενα εδέσματα. Έτσι οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη γκάμα εδεσμάτων.

Στην πενιχρή ελληνική πραγματικότητα, ο Έλληνας μαθητής έχει να επιλέξει ανάμεσα στο τίποτα, στο φαγητό από το σχολικό κυλικείο και το σπιτικό κολατσιό. Τις πιο πολλές φορές καταναλώνει κάτι στον χρόνο που βρίσκεται στο σχολείο όμως στην αναμέτρηση Μανούλα - Κυλικείο πολλές φορές νικητής βγαίνει το δεύτερο μιας και τα καλούδια εκεί φαντάζουν πιο θελκτικά στα μικρά παιδιά.

Πώς μπορεί η μανούλα να κερδίσει την μάχη;


1. Με ποικιλία. Η αλήθεια είναι ότι η μονοτονία κουράζει. Καλό είναι να υπάρχει μία εναλλαγή στο φαγητό. Αντί λοιπόν για την εύκολη λύση του καθημερινού τοστ με τυρί και ζαμπόν, δοκιμάστε και κάποιο σπιτικό κέικ ή ένα κομμάτι από σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.

2. Με φαντασία. Μερικές φορές η πρωτότυπη ιδέα είναι και πιο θελκτική. Ένα κέικ με περίεργη σύνθεση (σταφίδες, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα) ή με κάποια επάλειψη (μαρμελάδας) ή με γέμιση (κρέμα σοκολάτας) σίγουρα αποτελεί άξιο αντίπαλο του τυποποιημένου τροφίμου.

3. Με προσωπική προσπάθεια και μεράκι. Δύσκολα βέβαια μία εργαζόμενη γυναίκα θα μπορέσει να εντάξει μέσα στο πιεσμένο ωράριο μια σχεδόν καθημερινή προετοιμασία. Και όμως όσο αθώο αν ακούγεται το «δεν πειράζει πάρε κάτι μία φορά από έξω» τα ίδια σας τα λόγια θα είναι το επιχείρημα του παιδιού για μία αγορά από το κυλικείο.

4. Με εξοπλισμό συσκευασίας και μεταφοράς. Όσο καλοπροαίρετη και αν είναι η προσπάθειά σας, αν δεν υπάρχει μέσο συσκευασίας και μεταφοράς του κολατσιού, η προσπάθεια είναι καταδικασμένη ή ριψοκίνδυνη. Γιατί όσο καλό είναι το σπιτικό κολατσιό είναι αδύνατον να καταναλωθεί όταν είναι χυμένο μέσα σε τετράδια και μολύβια.

5. Με προγραμματισμό και οικονομία. Αν λοιπόν δεν θέλετε να περνάτε την ώρα σας κλεισμένη σε μία κουζίνα, προσπαθείστε κάποιες επιλογές του καθημερινού φαγητού να είναι τέτοιες που τα υπόλοιπα ή τα λίγα επιπλέον κομμάτια, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φαγητό στο σχολείο. Όπως για παράδειγμα 1-2 μικρά κομμάτια από την τυρόπιτα ή την σπανακόπιτα (εφαρμόστε την πρώτη οδηγία εδώ και θα ανακαλύψετε άπειρες πιθανές πίτες με απίθανα υλικά). Ή ακόμα 2 μικρά κομμάτια σπιτική πίτσα (εφαρμόστε τον κανόνα 3 και θα διαπιστώσετε ότι εύκολα και οικονομικά μπορείτε να εξασφαλίσετε φαγητό για 1-2 γεύματα). Ακόμα και το ένα μπιφτέκι ή το ένα αυγό που ξέμεινε από το γεύμα της προηγούμενης μέρας αν εφαρμόσετε τον κανόνα 2 θα δείτε ότι μπορεί να χωρέσει σε ένα σάντουιτς.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι συζήτηση με το παιδί, για να κατανοήσει τα πώς και τα γιατί των επιλογών. Δεν αρκεί απλά να βρίσκει ένα πακετάκι ή κουτί μέσα στην τσάντα του. Αυτό που χρειάζεται να μάθει και να αφομοιώσει είναι το γιατί των συγκεκριμένων επιλογών. Με αυτό τον τρόπο θα μυηθεί στα βασικά στοιχεία της σωστής διατροφής και θα μπορέσει και στο μέλλον να κάνει μόνο τις σωστές επιλογές και από το κυλικείο.

Μανώλης Μανωλαράκης

Ο Μανώλης Μανωλαράκης είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, πατέρας 2 μικρών παιδιών και ιδιοκτήτης πολλών βασάνων. Σαν να μην του έφταναν τα προβλήματά του, είναι και πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος είναι και υπεύθυνος ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for e-thought. Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στο προσωπικό του γραφείο στον Άλιμο και γράφει, γράφει, γράφει, γράφει, σε πολλά περιοδικά και sites (όταν τα μικρά του τον αφήνουν να χρησιμοποιήσει το pc). 

Λάτρης του καλού φαγητού έγραψε το βιβλίο «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά» αλλά τα τελευταία χρόνια ζει εξόριστος από την κουζίνα που έχουν καταλάβει η σύζυγος και τα παιδιά του. Στα μονοπάτια της Rock τον ακολούθησε παίζοντας drums ο γιoς του ενώ η κόρη του αποφάσισε να το γυρίσει στο πιάνο. Στον ελεύθερό του χρόνο προσπαθεί να το παίξει διαιτητής του TaeKwoDo στους αγώνες που δίνουν στο σπίτι τα μικρά του.

Top5
e-diatrofi

Καλή η σχέση, ωραία περνάτε οι δύο σας. Όμως κάθε τι

...

Θες να χάσεις 6-8 κιλά σε λιγότερο από 3 μέρες; Εγώ τα

...

Σύμφωνα με ενδείξεις τα παιδιά το καλοκαίρι έχουν την

...

Κάθε χρόνος που περνάει είναι και πιο δύσκολος από τον

...

Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε για «παιδικό

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom