(3 ψήφοι)

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και διάγνωση

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπερήχων τα τελευταία χρόνια, το γυναικολογικό υπερηχογράφημα που διενεργείται από εξειδικευμένο υπερηχογραφιστή / γυναικολόγο, αποτελεί μία από τις βασικότερες διαγνωστικές εξετάσεις για τη διαπίστωση της κατάστασης της υγείας των γυναικών κάθε ηλικίας.
Μιλήσαμε με τον κο Βασίλη Κανελλόπουλο, εξειδικευμένο υπερηχογραφιστή, και μας απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

• Τι είναι το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Είναι μία απεικονιστική εξέταση με την οποία ελέγχουμε την ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών. Χρησιμοποιούμε μία κάμερα που εκπέμπει ήχους υψηλής συχνότητας και καθώς αυτοί αντανακλώνται από τα έσω γεννητικά όργανα, επιστρέφουν στην κάμερα, αναλύονται από υπολογιστή και δίνουν στην οθόνη την εικόνα της μήτρας και των ωοθηκών.

• Πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Καθώς η νέα κοπέλα ξεκινά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο συστήνεται, με τη σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου της, να κάνει επίσης ένα γυναικολογικό υπερηχογράφημα σε ετήσια βάση.

Αν στο μεσοδιάστημα των προληπτικών εξετάσεων παρουσιαστεί κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ή αν υπάρχει κάποια γνωστή γυναικολογική πάθηση υπό παρακολούθηση, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα υπερηχογραφήματα με συχνότητα την οποία καθορίζει η φύση του εκάστοτε προβλήματος.

• Σε ποια φάση του κύκλου είναι καλύτερο να γίνεται το υπερηχογράφημα;

Είναι προτιμότερο να γίνεται στην πρώτη φάση του κύκλου και συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, γιατί στη φάση αυτή είναι καλύτερη η απεικόνιση του ενδομητρίου και των ωοθηκών με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβής η εξέταση. Σημειώνεται ότι σε επείγουσες περιπτώσεις το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει σε όλες τις φάσεις του κύκλου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

• Είναι καλύτερα να γίνεται κοιλιακά ή ενδοκολπικά;

Το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα γίνεται με τη χρήση ειδικής και ιδιαίτερα λεπτής κάμερας, που τοποθετείται ενδοκολπικά και φθάνει σε μικρή απόσταση από τη μήτρα και τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα η ευκρίνεια απεικόνισης να είναι ασύγκριτα καλύτερη σε σχέση με το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Ο κοιλιακός έλεγχος γίνεται εξωτερικά στο κάτω μέρος της κοιλιάς και απαιτεί ειδική προετοιμασία ώστε η ουροδόχος κύστη να είναι τελείως γεμάτη. Πρέπει να αναφερθεί ότι η απόσταση της κάμερας από τα γυναικολογικά όργανα, το ενίοτε παχύ κοιλιακό τοίχωμα και η αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης επηρεάζουν αρνητικά την ευκρίνεια απεικόνισης.

Σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ηλικιωμένες γυναίκες με ατροφία και στενότητα κόλπου, εφαρμόζεται το κοιλιακό υπερηχογράφημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση συνιστάται το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα ως πιο αξιόπιστη μέθοδος εξέτασης.

• Υπάρχουν κίνδυνοι κατά την εξέταση;

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα δεν περιλαμβάνει χρήση κανενός είδους ακτινοβολίας, παρά μόνο ήχων υψηλής συχνότητας, που δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο για την υγεία. Η ενδοκολπική κάμερα καλύπτεται με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα και η χρήση της είναι ακίνδυνη για την εξεταζόμενη γυναίκα. Σε μελέτες που έχουν γίνει το 95-99% των γυναικών αναφέρουν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανεκτή και ανώδυνη εξέταση.

• Εξετάζομαι τακτικά και κάνω Τεστ Παπανικολάου. Είναι απαραίτητο να κάνω και υπερηχογράφημα;

Με το υπερηχογράφημα παίρνουμε πληροφορίες, που δεν μπορεί να μας δώσει το Τεστ Παπανικολάου και η κλινική εξέταση, επομένως, με τη σύμφωνη γνώμη και του ιατρού σας, είναι προτιμότερο η εξέταση να συμπληρώνεται με ένα υπερηχογράφημα.

• Είναι αναγκαίο μετά την εμμηνόπαυση;

Ακόμη και μετά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι δυνατό να εμφανισθούν προβλήματα, που αφορούν στη μήτρα και τις ωοθήκες και το υπερηχογράφημα βοηθά στην πρώιμη διάγνωση και στην κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Ο γυναικολόγος σας ανάλογα με το ιστορικό θα καθορίσει πόσο συχνά και μέχρι ποια ηλικία είναι απαραίτητος ο ανάλογος έλεγχος.

• Τι μπορεί να δείξει το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικό ή να εντοπίσει προβλήματα στις ωοθήκες (κύστη ωοθήκης, πολυκυστικές ωοθήκες κλπ) ή στη μήτρα (ενδομητρικός πολύποδας, ινομυώματα κλπ) καθώς και ανωμαλίες στη διάπλαση αυτής (δίκερως, δίδελφυς μήτρα κλπ).

• Τι είναι ακριβώς το γυναικολογικό υπερηχογράφημα Doppler;

Είναι ένας πιο εξειδικευμένος έλεγχος, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα, όπως ενδομητρικός πολύποδας, κύστη ωοθήκης κλπ, με τον οποίο ελέγχουμε την αιμάτωση της μήτρας και των ωοθηκών και μας δίνει πληροφορίες για την καλοήθη ή μη φύση του συγκεκριμένου προβλήματος.

• Θα χρειαστούν άλλες εξετάσεις μετά το υπερηχογράφημα;

Εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα θα το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας, ο οποίος και θα καθορίσει ανάλογα με τη φύση του προβλήματος την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και την ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις.

 

 

Ο Κος Βασίλης Κανελλόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική του Εμβρύου, Royal Free Hospital-London, RCR/RCOG Diploma στην Προηγμένη Μαιευτική Υπερηχογραφία.

Ξενίας 5, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα- τηλ. 210 7775753, Κιν. 694 6913370

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Facebook Fan Page

 

Βασίλης Κανελλόπουλος

Ο Κος Βασίλης Κανελλόπουλος είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός στην Eμβρυομητρική Ιατρική
Β. Σοφίας 124Α, Αθήνα - τηλ. 210 7775753, Κιν. 6946 913370
e-mail: obs-gyn@otenet.gr, Facebook Fan Page

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom