(3 ψήφοι)

Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Γράφει:
Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV

Συναντήσαμε τον κύριο Βασίλη Κανελλόπουλο, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό HPV.

Σας παρουσιάζουμε το 2ο μέρος της συνέντευξης που αφορά το εμβόλιο έναντι του ιού.

BSOM: Τι είναι το εμβόλιο έναντι του HPV (Gardasil);

Β.Κ: Το Gardasil είναι εμβόλιο το οποίο περιέχει καθαρές πρωτεΐνες L1 για 4 τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (τύποι 6, 11, 16 και 18) και προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό.

BSOM: Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Gardasil;

Β.Κ: Το Gardasil χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων, που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) τύπου 6, 11, 16 και 18. Το Gardasil έχει ως στόχο την προφύλαξη από την υψηλού βαθμού δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας ή του αιδοίου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από τις εν λόγω λοιμώξεις από HPV. Η αποτελεσματικότητα του Gardasil μελετήθηκε σε ενήλικες γυναίκες ηλικίας 16-26 ετών, και χορηγείται σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις μόνο με ιατρική συνταγή.

BSOM: Πώς χρησιμοποιείται το Gardasil;

Β.Κ: Το Gardasil χορηγείται σε άτομα ηλικίας 9 ετών και άνω (προς το παρόν μόνο μέχρι την ηλικία των 27), σε τρεις δόσεις, με διάστημα 2 μηνών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, και 4 μηνών μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Εάν απαιτείται διαφορετικό σχήμα, πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 1 μηνός μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, και τουλάχιστον 3 μηνών μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης, ενώ το σύνολο των δόσεων πρέπει να χορηγηθεί σε διάστημα ενός έτους. Το εμβόλιο χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση, κατά προτίμηση στον μυ του άνω βραχίονα ή στον μηρό.

BSOM: Πώς δρα το Gardasil;

Β.Κ: Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων και ορισμένοι τύποι σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Οι τύποι 16 και 18 του HPV προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και οι τύποι 6 και 11 του HPV προκαλούν περίπου το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.
Όταν το εμβόλιο χορηγείται στον ασθενή, το ανοσοποιητικό του σύστημα (το σύστημα που καταπολεμά τις ασθένειες) παράγει αντισώματα ενάντια στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες. Τα αντισώματα βοηθούν στην εξόντωση του ιού. Έπειτα από τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να παράγει τα αντισώματα γρηγορότερα όταν εκτεθεί εκ νέου στους ιούς. Η διαδικασία αυτή βοηθάει στην προστασία έναντι των ασθενειών που προκαλούνται από τους εν λόγω ιούς.

BSOM: Ποιο είναι το όφελος του Gardasil σύμφωνα με τις μελέτες;

Β.Κ: Εξετάζοντας συνολικά τα αποτελέσματα των 4 μελετών, αποδείχθηκε ότι καμία από τις γυναίκες που δεν είχαν ποτέ πριν μολυνθεί από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του HPV και οι οποίες είχαν λάβει τo πλήρες εμβολιαστικό σχήμα του Gardasil (8.487 γυναίκες) δεν παρουσίασε υψηλό βαθμό δυσπλαστικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας, οφειλόμενων στους τύπους 16 ή 18 του HPV, ενώ 53 από τις 8.460 γυναίκες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο παρουσίασαν τέτοιες βλάβες.
Σχετικά με τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που οφείλονται στους τύπους 6, 11, 16 ή 18 του HPV, μελετήθηκαν τα αποτελέσματα 3 μελετών, και παρατηρήθηκε ότι 1 γυναίκα από την ομάδα που εμβολιάστηκε με Gardasil (7.897) και 91 γυναίκες από την ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο (7.899) παρουσίασαν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

BSOM: Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με το Gardasil;

Β.Κ: Στις μελέτες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (εμφανίζονται σε περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείς) είναι η πυρεξία (πυρετός) και οι αντιδράσεις στην περιοχή εφαρμογής της ένεσης (ερυθρότητα, πόνος, οίδημα). Ο πλήρης κατάλογος όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν με το Gardasil περιλαμβάνεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.
Το Gardasil δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα που μπορεί να είναι υπερευαίσθητα (αλλεργικά) στη δραστική ουσία του εμβολίου ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά του. Εάν ένας ασθενής εμφανίσει σημάδια αλλεργίας έπειτα από μία δόση Gardasil, δεν πρέπει να λάβει τις υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου. Ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άρρωστους ασθενείς με υψηλό πυρετό.

BSOM: Για ποιους λόγους εγκρίθηκε το Gardasil; 

Β.Κ: Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) αποφάσισε ότι τα οφέλη του Gardasil υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό για τη χρήση του ως εμβόλιο για την πρόληψη των βλαβών του τραχήλου της μήτρας (CIN 2/3) και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των βλαβών του αιδοίου (VIN 2/3) και των ακροχορδόνων των έξω γεννητικών οργάνων (οξυτενή κονδυλώματα) που σχετίζονται με τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του HPV. Η επιτροπή εισηγήθηκε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Gardasil.

BSOM: Πρέπει να εμβολιάζονται και οι άνδρες;

Β.Κ: Στην παρούσα φάση δε συνιστάται ο μαζικός εμβολιασμός των ανδρών αφού με τον εμβολιασμό των γυναικών πιστεύεται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

BSOM: Αν υπάρχει ήδη προσβολή από τον ιό πρέπει να γίνεται το εμβόλιο;

Β.Κ: Αφού αντιμετωπισθεί κατάλληλα το αποτέλεσμα της προσβολής από τον ιό, το εμβόλιο θα προστατέψει από την προσβολή από άλλους τύπους του ίδιου ιού και τα επακόλουθά τους. Συνιστάται επομένως να γίνεται, πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι δεν θα έχει καμμία επίδραση - ούτε θετική ούτε αρνητική - στην εξέλιξη της παρούσας λοίμωξης από τον ιό.

BSOM: Τι γίνεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 27 ετών;

Β.Κ: Οι μέχρι σήμερα μελέτες περιελάμβαναν γυναίκες κάτω των 27 ετών, όμως γίνονται παράλληλα και μελέτες σε γυναίκες άνω των 27 ετών και αναμένεται μόλις εκδοθούν τα αποτελέσματά τους μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να αυξηθεί το όριο ηλικίας του εμβολιασμού.

BSOM: Μετά τον εμβολιασμό είναι αναγκαία η παρακολούθηση με Τέστ Παπ κλπ;

Β.Κ: Το εμβόλιο δεν αντικαθιστά αλλά συμπληρώνει τον υπάρχοντα προληπτικό έλεγχο. Προστατεύει από τη μετάδοση 4 τύπων του ιού, όμως παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος μόλυνσης με κάποιον άλλο τύπο του ιού.
Είναι επομένως απαραίτητο κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι, να συνεχίσει ανελλιπώς τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με το Τεστ Παπ.

BSOM: Χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου;

Β.Κ: Μάλλον θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις, προς το παρόν όμως αναμένουμε τα αποτελέσματα ερευνών για να καθορίσουμε κάθε πότε θα γίνεται αναμνηστική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

 

Ο Κος Βασίλης Κανελλόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική του Εμβρύου, Royal Free Hospital-London, RCR/RCOG Diploma στην Προηγμένη Μαιευτική Υπερηχογραφία.
Ξενίας 5, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα- τηλ. 210 7775753, Κιν. 694 6913370, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bright Side Of Mom

Πολλές δόσεις μαμάς, λίγες μεζούρες πατρικό γέλιο, παιδικά χαμόγελα, λίγο τριμμένο rock'n'roll και φως. Ανακατέψτε καλά και άσπρο πάτο!

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom