(1 Ψήφος)

Η πλαστική χειρουργική μετά την εγκυμοσύνη

Γράφει:
Η πλαστική χειρουργική μετά την εγκυμοσύνη

Μετά την εγκυμοσύνη το σώμα της γυναίκας αλλάζει, και πολλές φορές χάνει την προηγούμενη φόρμα του. Οι κοινωνικές συνθήκες αναγκάζουν πολλές γυναίκες να ξεκινήσουν τη δημιουργία οικογένειας μετά τα 30, όπου η ικανότητα του σώματος να επανέλθει μετά από μία εγκυμοσύνη είναι μειωμένη, ενώ πολλά ζευγάρια πλέον καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση με αποτέλεσμα την αύξηση των διδύμων κυήσεων. Οι παράγοντες αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα το γυναικείο σώμα να είναι πολύ περισσότερο ευάλωτο στις αλλαγές της εγκυμοσύνης από ό,τι παλαιότερα.

Ύστερα από επικοινωνία της αναγνώστριας μας (και πρόσφατα μαμάς) Κατιάνας Δανέζη, συναντήσαμε μαζί τον πλαστικό χειρουργό Κο Γεώργιο Ι. Ζαμπάκο και μας έλυσε τις απορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρουσίασε επίσης τις επιλογές που έχουμε για να το βελτιώσουμε, εφόσον βεβαίως θελήσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.

- Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν είμαι έγκυος;
ΓΖ: Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει για να φιλοξενήσει το μωρό (ή τα μωρά), το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα τη ρήξη των ινών του κολλαγόνου και τη δημιουργία ραγάδων και χαλάρωσης. Οι μυς της κοιλιάς χαλαρώνουν επίσης και πολλές φορές μετατοπίζονται προς τα πλάγια, από όπου δεν μπορούν να επανέλθουν, ούτε καν με γυμναστική. 

Ο μεταβολισμός της γυναίκας, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος, αλλάζουν επίσης κατά την εγκυμοσύνη, σε μια προσπάθεια της φύσης να έχει η μητέρα διαθέσιμες αποθήκες ενέργειες για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "κοιλίτσα" και "ψωμάκια" που είναι πολύ ανθεκτικά στη δίαιτα και την άσκηση. 

- Υπάρχει περίπτωση ο θηλασμός να...χαλάσει το στήθος μου?

ΓΖ: Πολλές γυναίκες προβληματίζονται αν θα πρέπει να θηλάσουν ή όχι φοβούμενες ότι ο θηλασμός θα "χαλάσει" το στήθος τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ευθύνεται ο θηλασμός για τις επιπτώσεις στο στήθος που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο παιδί όσο και στην ίδια τη γυναίκα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γαλακτοφόροι αδένες μεγαλώνουν και αντικαθιστούν το λίπος του στήθους, ενώ το δέρμα και οι σύνδεσμοι, που συγκρατούν το στήθος, χαλαρώνουν. Μετά τον τοκετό και την ολοκλήρωση του θηλασμού (εφόσον η μητέρα θηλάσει) οι γαλακτοφόροι αδένες κάποιες φορές υποστρέφουν και το στήθος αδειάζει και πέφτει.

Το δέρμα της κοιλιάς μου είναι χαλαρό χωρίς να έχω πάρει ιδιαίτερο βάρος. Τι μπορώ να κάνω? 

ΓΖ: Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με Fractional CO2 Laser που βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος της κοιλιάς. Εάν, εκτός από τη μικρή χαλάρωση, υπάρχει παραπανίσιο λίπος, που έχει αποθηκευθεί στην κοιλιά και στα ψωμάκια, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί μόνιμα με λιποαναρρόφηση, που ταυτόχρονα προάγει τη σύσφιξη του δέρματος.

Μια άλλη επιλογή είναι η μίνι κοιλιοπλαστική, που απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν παραπανίσιο λίπος στην κοιλιά και χαλάρωση στο τμήμα κάτω από τον ομφαλό. Εδώ γίνεται πρώτα λιποαναρρόφηση που αφαιρεί το λίπος και στη συνέχεια αφαιρείται το περίσσιο δέρμα κάτω από τον ομφαλό, με μία τομή όπως αυτή της καισαρικής, χωρίς να πειραχθεί ο ομφαλός. Οι ραγάδες και η μεγάλη χαλάρωση της κοιλιάς μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοιλιοπλαστική, που "σφίγγει" τους μυς και αφαιρεί το τμήμα της κοιλιάς που κρέμεται κάτω από τον ομφαλό, μαζί με τις ραγάδες. Εάν όμως σκοπεύετε να κάνετε και άλλα παιδιά, είναι φρόνιμο να αναβάλετε την επέμβαση μέχρι να ολοκληρώσετε την οικογένειά σας, αφού τυχόν νέα εγκυμοσύνη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια μετά από την κοιλιοπλαστική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμά της.

- Έχω μεγάλη πτώση στήθους, μπορεί να υπάρξει λύση; Σημειωτέο ότι ακόμα θηλάζω.

Το στήθος μπορεί να αποκατασταθεί με ανόρθωση (μαστοπηξία) με ή χωρίς τη χρησιμοποίηση ενθεμάτων σιλικόνης (για την αποκατάσταση του μεγέθους αν το στήθος έχει "αδειάσει"). Θα πρέπει όμως να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος του θηλασμού για κάνετε επέμβαση στο στήθος, ώστε αυτό να έχει επανέλθει στην κανονική του κατάσταση. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μετά από διεξοδική συζήτηση, ώστε να αποφασίσουμε από κοινού τι είναι καλύτερο για εσάς.

 

 

Ο κύριος Γεώργιος Ι. Ζαμπάκος είναι Πλαστικός Χειρουργός 

Σκουφά 27, Κολωνάκι, Αθήνα, Τηλ: 210‐3612681 Κιν: 697‐4117070

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bright Side Of Mom

Πολλές δόσεις μαμάς, λίγες μεζούρες πατρικό γέλιο, παιδικά χαμόγελα, λίγο τριμμένο rock'n'roll και φως. Ανακατέψτε καλά και άσπρο πάτο!

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom