(8 ψήφοι)

HPV - Η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα

Γράφει:
HPV - Η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για έναν πλήρη προληπτικό έλεγχο.
Μεταξύ άλλων, θα προφυλάξετε τον εαυτό σας από τον κίνδυνο να προσβληθείτε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Συναντήσαμε τον κύριο Βασίλη Κανελλόπουλο, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο και μάθαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό HPV.

Επιγραμματικά:
HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων), ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές βλάβες και να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα. Η διάγνωση γίνεται με το τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση. Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει, με την έννοια ότι το άτομο θα παραμείνει φορέας του ιού. Υπάρχει θεραπεία μόνο για τις βλάβες που προκαλεί ο ιός, χωρίς να αποκλείεται η επανεμφάνισή τους. Η πρόληψη της μετάδοσης του ιού επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με προσεκτική επιλογή ερωτικού συντρόφου και χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή.


BSOM: Τι είναι ο HPV;
ΒK: Ο Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το ένα τρίτο των τύπων του ιού μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και αναπτύσσεται μόνο στη γεννητική περιοχή. Μερικοί τύποι του HPV προκαλούν κονδυλώματα της γεννητικής οδού (τύποι χαμηλού κινδύνου) και άλλοι τύποι (υψηλού κινδύνου) έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων του γεννητικού συστήματος.

BSOM: Πόσοι τύποι HPV υπάρχουν; Σε τι διαφέρει ο ένας από τον άλλο;
ΒK: Εχουν περιγραφεί περίπου 60 διαφορετικοί τύποι του ιού αυτού και στον κάθε τύπο έχει δοθεί διαφορετικός αριθμός.
Δεν προκαλούν όλοι οι τύποι ίδιας βαρύτητας βλάβες. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που παρουσιάζονται πιο επιθετικοί και ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη καρκίνου, ενώ άλλοι είναι λιγότερο επιθετικοί και προκαλούν βλάβες πολύ λιγότερο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

BSOM: Μπορούμε να βρούμε από ποιον τύπο ιού έχει προσβληθεί κάθε άτομο;
BK: Μπορούμε να βρούμε τον τύπο του ιού, που έχει προσβάλει το κάθε άτομο, με μία ειδική εξέταση που λέγεται ταυτοποίηση του ιού και με αυτό τον τρόπο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο "επιθετικός" είναι ο ιός, με άλλα λόγια αν είναι πιο πολλές οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος. Στην πράξη, όμως, εφαρμόζουμε την τακτική "βλέπω και θεραπεύω", που έχει να κάνει με τη βλάβη που έχουμε διαγνώσει και το πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

BSOM: Τι είδους βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ιός αυτός;
BK: Η μόλυνση με τον ιό των κονδυλωμάτων είναι εξαιρετικά συχνή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα μολυνθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Όμως, στο μεγαλύτερο ποσοστό (80%) των γυναικών παρουσιάζεται μια παροδική HPV μόλυνση, ανάπτυξη αντισωμάτων, καταπολέμηση και αποδρομή της λοίμωξης, χωρίς να δημιουργηθούν κυτταρικές προκαρκινικές αλλοιώσεις. Από το υπόλοιπο 20%, μόνο το 2-3% των γυναικών με HPV μόλυνση θα αναπτύξει προκαρκινικές βλάβες, δηλαδή οι περισσότερες θα μείνουν απλώς φορείς του ιού.

BSOM: Πώς ονομάζονται οι βλάβες αυτές;
BK: Οι βλάβες αυτές ονομάζονται δυσπλασίες και, διακρίνονται σε ελαφρού βαθμού, μέτριου και σοβαρού βαθμού. Στα αγγλικά αναφέρονται ως CIN1, CIN2 & CIN3 αντίστοιχα. Αυτές οι βλάβες δεν είναι καρκινικές. Θεωρούνται προκαρκινικές, με την έννοια ότι, αν παραμείνουν χωρίς διάγνωση, παρακολούθηση και, ενδεχομένως, αντιμετώπιση, τότε είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανάλογα, βέβαια, με τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει το άτομο και, επίσης, την κατάσταση της άμυνας του οργανισμού (π.χ. ανοσοκαταστολή) ή, πάλι, τη δράση άλλων παραγόντων, όπως κάπνισμα κ.λπ.

BSOM: Μπορεί αυτές οι δυσπλασίες να υποχωρήσουν από μόνες τους;
BK: Η ελαφρού βαθμού δυσπλασία, δηλαδή το CIN1, έχει πολλές πιθανότητες να υποχωρήσει από μόνη της και λιγότερες να προχωρήσει σε μέτριου βαθμού ή CIN2. Το CIN2 παρουσιάζει μικρότερες πιθανότητες να υποχωρήσει και μεγαλύτερες να εξελιχθεί σε CIN3 και το CIN3 πολύ λίγες να υποχωρήσει, όπως και πάρα πολλές να προχωρήσει σε αρχόμενη μορφή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

BSOM: Υπάρχει θεραπεία για τον ιό ή τις βλάβες;
BK: Θεραπεία για τον ιό των επίπεδων κονδυλωμάτων δεν υπάρχει. Όταν το άτομο προσβληθεί από τον ιό, είναι φορέας του διά βίου. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο εμφανίζει ύφεση, στη διάρκεια της οποίας δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, και περίοδοι έξαρσης, όπου διαγιγνώσκονται βλάβες και υπάρχουν συμπτώματα. Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο για τις περιπτώσεις δυσπλασιών. Και βέβαια, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ηλικία της γυναίκας, η επιθυμία για αναπαραγωγή (τεκνοποίηση), τα κολποσκοπικά ευρήματα κ.ά.

BSOM: Η θεραπεία των βλαβών αυτών είναι οριστική;
BK: Όχι, δεν είναι οριστική. Δυστυχώς, υπάρχει πάντα η πιθανότητα υποτροπής της βλάβης τοπικά. Αν θα υπάρξει υποτροπή ή όχι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον τύπο του ιού, την εξαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων, το επίπεδο άμυνας του οργανισμού, το κάπνισμα, ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κ.ά.

BSOM: Πώς μπορούν να προφυλαχθούν οι γυναίκες από τον κίνδυνο ανάπτυξης Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας;
BK: Αν υπάρχει ένδειξη μόλυνσης από τον ιό HPV, η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε μία ειδική εξέταση από ειδικό, την κολποσκόπηση, που γίνεται ακριβώς όπως και το Παπ τεστ, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούνται διάφορες χρωστικές και μεγεθυντικοί φακοί για τη λεπτομερή εξέταση του τραχήλου.
Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αναγνώριση μίας πολύ μικρής προκαρκινικής βλάβης και η ιστολογική βιοψία (χωρίς αναισθησία) μπορεί να καταδείξει εύκολα το βαθμό της προκαρκινικής βλάβης. Ακολουθεί η αφαίρεση των προκαρκινικών βλαβών, που μπορεί να γίνει ακόμα και με τοπική αναισθησία στο εξωτερικό ιατρείο.

BSOM: Μπορούμε να βασιζόμαστε στο τεστ Παπ; Πόσο αξιόπιστο είναι;
BK: Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε απόλυτα στο τεστ Παπ. Η αξιοπιστία του δεν ξεπερνά το 80-85%. Σε αρκετά κέντρα του εξωτερικού έχει αναφερθεί ποσοστό 25-30% ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Ο συνδυασμός τεστ Παπ και κολποσκόπησης αυξάνει το ποσοστό αξιοπιστίας για παρακολούθηση του ιού και των εν λόγω βλαβών κοντά στο 100%.

BSOM: Πώς μπορούν να προληφθούν η μετάδοση του ιού ή οι βλάβες;
BK: Η πρόληψη της μετάδοσης του ιού μπορεί να επιτευχθεί αν κανείς επιλέγει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά τον ερωτικό του σύντροφο (αποφυγή συντρόφων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό), περιορίζει τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, διατηρεί σε καλή κατάσταση τον οργανισμό και την υγεία του και, επίσης, χρησιμοποιεί προφυλακτικό, είτε ανδρικού είτε γυναικείου τύπου, ενώ ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας αποκτά και ο εμβολιασμός έναντι του HPV.
Η αποφυγή βλαβών στηρίζεται κυρίως στoν ετήσιο έλεγχο από το γυναικολόγο και το Τεστ Παπανικολάου. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C, E και φυλικό οξύ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου σε γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων.

 

(Στο 2ο μέρος της συνέντευξης θα αναλυθεί το εμβόλιο έναντι του HPV)

 

Ο Κος Βασίλης Κανελλόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική του Εμβρύου, Royal Free Hospital-London, RCR/RCOG Diploma στην Προηγμένη Μαιευτική Υπερηχογραφία.
Ξενίας 5, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα- τηλ. 210 7775753, Κιν. 694 6913370, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Bright Side Of Mom

Πολλές δόσεις μαμάς, λίγες μεζούρες πατρικό γέλιο, παιδικά χαμόγελα, λίγο τριμμένο rock'n'roll και φως. Ανακατέψτε καλά και άσπρο πάτο!

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom