(12 ψήφοι)

Γυναίκα και θάλασσα | Βασίλης Κανελλόπουλος

Γυναίκα και θάλασσα | Βασίλης Κανελλόπουλος

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο, διακοπές που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία, για τις γυναίκες όμως σηματοδοτεί αναπόφευκτα και κάποιες ... εποχιακές ανησυχίες. Θα προσπαθήσουμε, απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα πού τίθενται σε εμάς αυτή την περίοδο, να βοηθήσουμε ώστε να χαρείτε άφοβα και με όσο το δυνατό λιγότερους κινδύνους.

"Θα μπορέσω να προγραμματίσω τις διακοπές μου σε σχέση με τον κύκλο μου;"

Εκτός από τον ''παραδοσιακό'' τρόπο να προγραμματίζετε τις διακοπές σας με βάση τον εμμηνορυσιακό σας κύκλο όταν αυτός είναι σταθερός, δημιουργούνται προβλήματα όταν ο κύκλος είναι ασταθής ή απλά οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν. Σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας μπορείτε με την λήψη ενός αντισυλληπτικού σκευάσματος από την αρχή του κύκλου ή δισκίων προγεστερόνης στο δεύτερο μισό του κύκλου να παρατείνετε τον κύκλο σας για διάστημα 1-2 εβδομάδων ή και περισσότερο, έτσι ώστε να χαρείτε τις διακοπές χωρίς το άγχος της περιόδου και απαλλαγμένη από συμπτώματα που συχνά τη συνοδεύουν. Αν υπάρχουν αντενδείξεις για τη λήψη αυτών των φαρμάκων και η περίοδος ατυχώς συμπέσει με τις διακοπές σας, μπορείτε και πάλι να απολαύσετε τη θάλασσα με τη χρήση ενός ταμπόν, αρκεί να τηρείτε όλους τους κανόνες που αφορούν σε αυτή:


• Πρέπει να αλλάζετε το ταμπόν τουλάχιστον κάθε 4-8 ώρες

• Να χρησιμοποιείτε νέο ταμπόν πριν το θαλάσσιο μπάνιο και να το αλλάζετε αμέσως μετά.

• Να πλένετε τα χέρια σας πριν την τοποθέτηση

• Να χρησιμοποιείτε ταμπόν με βαθμό απορροφητικότητας ανάλογο με τη ροή του αίματος στην περίοδο και όχι μεγαλύτερο.

Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε τον έτσι και αλλιώς μικρό κίνδυνο λοίμωξης (toxic shock syndrome) που σχετίζεται με τη χρήση του ταμπόν.


''Κρύβουν κινδύνους μολύνσεων η θάλασσα και η άμμος και πώς θα τις αποφύγω;''

Είναι αλήθεια ότι τα μικρόβια του καλοκαιριού επιλέγουν θύματα γένους ... θηλυκού! Η θάλασσα και η άμμος κρύβουν παγίδες και η αυξημένη θερμοκρασία και εφίδρωση κατά του θερινούς μήνες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα τις συχνές κολπίτιδες και κυστίτιδες, που παρατηρούνται το καλοκαίρι. Για να περιορίσετε τους κινδύνους αυτούς, ειδικά έχετε παρουσιάσει ευαισθησία στο παρελθόν:


• Να προτιμάτε τις παραλίες με γαλάζιες σημαίες του ΕΟΤ και να αποφεύγετε το μπάνιο σε νερά αμφιβόλου καθαρότητος.

• Όσο είναι δυνατό, να μην ξαπλώνετε απευθείας στην άμμο, αλλά σε ψάθα ή σε πετσέτα και να χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα για να σκουπίζεστε.

• Προσπαθήστε να μη μένετε επί μακρόν με βρεγμένο μαγιό και, αν μπορείτε, να αλλάζετε αμέσως μετά το μπάνιο.

• Αν κολυμπάτε κατά την περίοδό σας, να χρησιμοποιείτε ταμπόν και να το αλλάζετε αμέσως μετά το μπάνιο.

• Αποφύγετε την ερωτική επαφή μέσα στη θάλασσα.

• Να αποφεύγετε τις κολπικές πλύσεις και τα ισχυρά αντισηπτικά σαπούνια, όχι μόνο μετά το θαλάσσιο μπάνιο, αλλά και γενικότερα.

• Να αποφεύγετε στενά ρούχα, τζιν παντελόνια και συνθετικά εσώρουχα και να προτιμάτε φαρδιά ρούχα, φούστες και βαμβακερά εσώρουχα.

• Αν ταλαιπωρείστε από συχνές μυκητιάσεις τους θερινούς μήνες φροντίστε να τρώτε καθημερινά, αν είναι δυνατό, ένα γιαούρτι.

• Σε περιπτώσεις που παρουσιάσετε κολπικό ερεθισμό, κνησμό, αίσθημα καύσου, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, συχνουρία ή ευαισθησία στην ούρηση ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας.


''Μπορώ να χαρώ την θάλασσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι κινδύνους αντιμετωπίζω ;''

Το ορμονικό περιβάλλον της εγκυμοσύνης αυξάνει ελαφρά την ευπάθεια του οργανισμού σε λοιμώξεις και ιδιαίτερα σε μυκητιάσεις και είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη να τηρείτε τους παραπάνω κανόνες ιδιαίτερα ''ευλαβικά''.

Σε μία φυσιολογική, χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνη και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας μία ήπια μορφή άσκησης, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά συνιστάται και είναι ωφέλιμη, με την κολύμβηση να είναι ίσως ο ιδανικός τρόπος άσκησης.

Γενικά ή ήπια άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με:


• Μειωμένη αύξηση βάρους

• Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων στο 1ο τρίμηνο (ναυτία, ζαλάδες, καούρες κλπ)

• Μειωμένο αίσθημα κόπωσης και καλύτερη ποιότητα ύπνου στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

• Περιορισμό των οιδημάτων και μικρότερη συχνότητα εμφάνισης οσφυαλγίας στο 3ο τρίμηνο.

• Μικρότερη διάρκεια τοκετού και λιγότερες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

 

Η κολύμβηση κινητοποιεί μεγάλες μυικές ομάδες και είναι η μόνη μορφή άσκησης κατά την οποία δεν επιβαρύνονται οι αρθρώσεις από το βάρος της εγκυμοσύνης, παρουσιάζει μικρό κίνδυνο ατυχημάτων και λόγω του νερού, δεν επιτρέπει παρά σε μικρό μόνο βαθμό την αύξηση της θερμοκρασίας κατά την άσκηση. Το πρόσθιο θεωρείται το πιο καλά ανεκτό στυλ κολύμβησης στην εγκυμοσύνη.

Επειδή η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από ναυτία και αίσθημα ζάλης, θα συνιστούσαμε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν δεν κολυμπάτε, να μην κολυμπάτε ποτέ μετά το φαγητό και πάντα να συνοδεύεστε από κάποιον, που μπορεί να σας βοηθήσει αν αισθανθείτε κάποια ζάλη κατά την κολύμβηση.

Γενικά, μπορεί η θάλασσα και η άμμος να κρύβουν κάποιους κινδύνους, όμως αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές θα μπορείτε άφοβα να χαρείτε το καλοκαίρι και να απολαύσετε τα θαλασσινά μπάνια, που είναι ένας τέλειος τρόπος άσκησης, ακόμη και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Καλό καλοκαίρι.

 

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο, μια ερώτηση ή να μοιραστούν κάτι δικό τους, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Βασίλης Κανελλόπουλος

Ο Κος Βασίλης Κανελλόπουλος είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός στην Eμβρυομητρική Ιατρική
Β. Σοφίας 124Α, Αθήνα - τηλ. 210 7775753, Κιν. 6946 913370
e-mail: obs-gyn@otenet.gr, Facebook Fan Page

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom