(21 ψήφοι)

Έμβρυα μέτριας ποιότητας | Κρίστη Αγαπητού

Έμβρυα μέτριας ποιότητας | Κρίστη Αγαπητού

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία επιστημονικής φαντασίας και για άλλους όνειρο ζωής, για μια μικρή ομάδα ανθρώπων αποτελεί την επαγγελματική καθημερινότητα και ρουτίνα.

- Πώς νιώθετε όταν φτιάχνετε έμβρυα; Θεός;

- Είναι καλά τα ωάριά μου;

- Το σπέρμα του συζύγου;

- Ξέρετε, δυσκολεύτηκε λίγο, είναι άβολη η όλη διαδικασία.

- Σίγουρα είναι τα δικά μας;

- Πώς είναι τα έμβρυά μας;

- Είναι καλά;

- Τι πιθανότητες έχουμε;

 

Καταιγισμός ερωτήσεων γεμάτων αγωνία και ελπίδα, από επίδοξους γονείς που εναποθέτουν μαζί με το γενετικό υλικό τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για οικογένεια, για ευτυχία, στο εργαστήριο της μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Θα σταθώ μόνο στις τελευταίες ερωτήσεις. Αυτές που γίνονται με αγωνία και περιμένουν την καλύτερη απάντηση κι εσύ καλείσαι να απαντήσεις με εικόνες, με αριθμούς κυττάρων, με στατιστικά.

 

Η λέξη έμβρυο για τους κοινούς θνητούς παραπέμπει σε ένα μωρό με σώμα, κεφάλι, χεράκια και ποδαράκια.

Για μας τους εμβρυολόγους, έμβρυο σημαίνει γονιμοποιημένο ωάριο, το ένα κύτταρο διαιρείται σε δύο, τα δύο σε τέσσερα κ.ο.κ. μέχρι να γίνει βλαστοκύστη όπου εκεί μιλάμε για καμιά 200αριά κύτταρα. Τρέχα γύρευε...

Και άντε να δώσεις στην επίδοξη μητέρα να καταλάβει ότι τα έμβρυά της είναι καλά γιατί έχουν 8 ομοιόμορφα κύτταρα, χωρίς κυτταρικά υπολείμματα και είναι ποιότητας Ι.

Τι πιθανότητες έχουν να εμφυτευτούν;

Αναλόγως την ηλικία, την ποιότητα των εμβρύων, το ενδομήτριο και χίλιους δυο άλλους παράγοντες που άλλοι τους λένε τύχη, άλλοι θεό και που δυστυχώς ή ευτυχώς μπορούμε να ελέγξουμε ελάχιστους από αυτούς.

Κι όταν όλα είναι καλά, τα χρωματίζεις με τα πιο αισιόδοξα χρώματα.


Τι κάνεις όμως όταν ένα έμβρυο είναι, σύμφωνα πάντα με τα τυπικά εξωτερικά κριτήρια, μέτριο ή κάτω του μετρίου;

Τι απαντάς στην κοπέλα που στέκεται ξαπλωμένη στο χειρουργικό κρεβάτι και περιμένει να της μεταφέρουμε πίσω στο σώμα της τα έμβρυά της που σαν καλοί τροφοί της τα φροντίζαμε τόσες μέρες στο εργαστήριο, όταν σε ρωτάει; «είναι καλά τα έμβρυά μου; Δηλαδή, έχετε δει να δίνουν εγκυμοσύνες τέτοια μέτριας ποιότητας έμβρυα;»


Δύσκολος ο ρόλος μας...

Τι να απαντήσεις...

Ναι;

Όχι;

Μπορεί;


Προσωπική μου επιλογή: «έχω δει τέλεια έμβρυα να μην δίνουν εγκυμοσύνη και μέτρια ή και κάτω του μετρίου έμβρυα να δίνουν κάτι όμορφα μωρά!!!»

 

*Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλα τα έμβρυα μέτριας ποιότητας και ιδιαίτερα σε ένα μέτριο έμβρυο 5 κυττάρων ποιότητας ΙΙ που γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 2010 και είναι σήμερα μια τετράχρονη κούκλα! Το γούρι του εργαστηρίου μας.

 

ΜΕΤΡΙΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙΙ

Μέτριο έμβρυο ποιότητας ΙΙ

 

ΚΑΛΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ι

Καλό έμβρυο ποιότητας Ι

 

 ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗ

Βλαστοκύστη

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο, μια ερώτηση ή να μοιραστούν κάτι δικό τους, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Κρίστη Αγαπητού

Η Κρίστη Αγαπητού είναι Κλινικός Εμβρυολόγος.

Πρόσφατα από: Κρίστη Αγαπητού

Top5
Dr Feelgood

Αυτό που για κάποιους αποτελεί ταινία

...

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα και

...

Ζούμε την εποχή των προκλήσεων, την εποχή των ακραίων

...

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά,

...

8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας. Κάντε ένα δώρο

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom