Διαβάσαμε: «Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο διάστημα»

Διαβάσαμε: «Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο διάστημα»

 

Απ’ τα πρώτα βιβλία που διάβασα στην κόρη μου, πριν καν κλείσει τον πρώτο της χρόνο, ήταν το «Αρκουδάκο, έλα στη φάρμα» του Benji Davis, σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά, από τη σειρά των εκδόσεων Ίκαρος. Τώρα ο πρώτος μας «Αρκουδάκος» κάθεται στη βιβλιοθήκη της με τις γωνίες του φθαρμένες, λίγο σκισμένος σε ορισμένα σημεία, με σκόρπιες μουτζούρες εδώ κι εκεί, δίπλα στους «Αρκουδάκους» που ακολούθησαν: τον Αρκουδάκο στο πειρατικό καράβι, τον Αρκουδάκο στο πάρκο και την τελευταία προσθήκη, τον Αρκουδάκο που ταξιδεύει στο διάστημα.

 1

Δεν νομίζω πως μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω απαγγείλει τα στιχάκια εκείνου του πρώτου βιβλίου («Αρκουδάκο, Αρκουδάκο, τάισε τ’ αρνάκια, Αρκουδάκο, Αρκουδάκο, μέτρα τα παπάκια») ή πόσες φορές έχω κάνει κούνια τον Αρκουδάκο στο εξώφυλλο του «Αρκουδάκο, έλα να παίξουμε!». Τα μωρά ως γνωστόν αγαπούν την επανάληψη, και το δικό μου μωρό είχε μια ιδιαίτερη έφεση στο σπορ, οπότε τα διαβάζαμε ξανά και ξανά και ξανά, χωρίς να βαριέται ποτέ. Ενδιάμεσα από τις επαναλήψεις, έμαθε τις φωνές των ζώων, τα ονόματά τους, και άπειρες άλλες λέξεις, μιας και η πλούσια εικονογράφηση με τις πολλές, όμορφα ζωγραφισμένες λεπτομέρειες προσφέρεται γι’ αυτό.

Μεγαλώνοντας υποδεχόταν κάθε φορά άλλο ένα βιβλίο με τον Αρκουδάκο με την ίδια χαρά, κι έβρισκε πάντα άπειρα πράγματα να ρωτήσει σε κάθε ένα. Το ίδιο συνέβη και με την τελευταία προσθήκη στη συλλογή μας, το «Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο διάστημα». Ενθουσιάστηκε, γι’ αρχή, με την αντίστροφη μέτρηση που συνοδεύει την εκτόξευση του πυραύλου, την οποία και απαγγέλλει σε διάφορες άσχετες φάσεις, συχνά σε δημόσιους χώρους, με στεντόρεια φωνή: «Δέκα, εννιά, οχτώ, εφτά…»! Και καθώς είναι πια «μεγάλη», μπορεί να εκτιμήσει το χιούμορ που έχουν οι εικόνες, όπως τα σάντουιτς και τις μπανάνες που αιωρούνται στο διάστημα δίπλα σε εξωγήινους με πλοκάμια που κρατιούνται από τους αστεροειδείς όπως η ίδια απ’ το σωσίβιο στη θάλασσα.

2

Το «Ο Αρκουδάκος ταξιδεύει στο διάστημα» χαρίζει στα παιδιά ένα φανταστικό διαστημικό ταξίδι, την ευκαιρία να μάθουν ένα σωρό καινούργιες έννοιες, και μια ματιά στον κόσμο μας από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Αλλά και τα υπόλοιπα 12 βιβλία της σειράς έχουν θέματα για όλα τα παιδικά γούστα: ο Αρκουδάκος στην πυροσβεστική, στο ζωολογικό κήπο, μάστορας για μια μέρα, ο Αρκουδάκος πάει διακοπές, στο πάρκο με τους δεινόσαυρους, βουτάει στα βαθιά, και τόσα άλλα. Είναι μια υπέροχη ιδέα για δώρο στις πολύ μικρές ηλικίες, 1-3 χρονών, που αγαπούν τα φωτεινά χρώματα, τα απλά λόγια και τα κινούμενα μέρη, καθώς θα κρατήσει τα παιδιά απασχολημένα για ώρες.

 3

Ο Benji Davies είναι εικονογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο, «The Storm whale», κέρδισε το Oscar’s First Book Prize το 2014 και ήταν υποψήφιο για το Booktrust’s Best Book Award. Το δεύτερο, «Το νησί του παππού», κέρδισε το AOI World Illustration Awards 2015, το Children’s Books Professional, το Sainsbury’s Picture Book Award και το-Sainsbury’s Children’s Book of the Year 2015. Έχει σπουδάσει animation στο πανεπιστήμιο, και έχει εργαστεί πάνω σε εικονογραφημένα βιβλία, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά βίντεο, και διαφημίσεις. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πολλές γλώσσες και χώρες σε όλο τον κόσμο.

5

Από τις εκδόσεις Ίκαρος, εκτός από τη σειρά με τον Αρκουδάκο, κυκλοφορούν ο «Νόι και η Φάλαινα» και το «Νησί του παππού», σε κείμενο και εικονογράφηση δικά του, καθώς και το «Φίλοι στο λόφο» που δημιούργησε μαζί με τη Linda Sarah.

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana