Διαβάζοντας: «Το δέντρο που κάνει μωρά» | #BrightΒιβλιοθήκη

Διαβάζοντας: «Το δέντρο που κάνει μωρά» | #BrightΒιβλιοθήκη

 

«Μαμά, από πού έρχονται τα μωρά;». Αυτή η τόσο απλή ερώτηση των παιδιών είναι ικανή να κάνει πολλούς μεγάλους να αλλάξουν χίλια χρώματα και να προσπαθήσουν με όλη τους τη δημιουργικότητα να την αποφύγουν. Οι περισσότεροι ξέρουμε θεωρητικά ότι πρέπει να πούμε στα παιδιά την αλήθεια με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αλλά την κρίσιμη στιγμή είναι πιο εύκολο να καταφύγουμε σε αοριστίες («από το νοσοκομείο») ή, ακόμα χειρότερα, σε γελοίες δοξασίες («τα φέρνει ο πελαργός», «τα βρίσκουμε κάτω από τα λάχανα» κ.λπ.).

 

Στο βιβλίο της Σόφι Μπλάκολ «Το δέντρο που κάνει μωρά», ένα μικρό αγόρι μαθαίνει ότι σύντομα θα έρθει στο σπίτι του ένα μωρό και ξεκινάει έναν μαραθώνιο ερωτήσεων σε όλους τους μεγάλους της ζωής του για να μάθει με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό. Ο καθένας έχει και από μια διαφορετική απάντηση να του δώσει, και η φαντασία του ήρωά μας εικονογραφείται πανέμορφα καθώς προσπαθεί να συλλάβει την κάθε εικόνα. Έτσι, εκτός από το υπέροχο δέντρο που κάνει μωρά, το οποίο κοσμεί και το εξώφυλλο, βλέπουμε μωρά να ξεμυτίζουν μέσα από αυγά, ένα νοσοκομείο γεμάτο μωρά και φυσικά τον κλασικό πελαργό.

Ευτυχώς, τελικά, οι γονείς του ήρωά μας έχουν την ψυχραιμία να του εξηγήσουν την αλήθεια, οπότε λύνεται η απορία του και είναι έτοιμος να μεταδώσει τις γνώσεις του. Στη διάρκεια του ταξιδιού του μέχρι την πολυπόθητη απάντηση, η καθημερινότητά του θα θυμίσει στα παιδιά τις δικές τους μέρες, και θα αναγνωρίσουν πολλά κοινά στοιχεία με τη δική τους οικογένεια.

Το γεμάτο χιούμορ «Δέντρο που κάνει μωρά» απαντά με την ειλικρίνεια και την ευθύτητα που αρμόζει στην απορία των παιδιών και είναι σίγουρα ο πιο διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να εξηγήσουμε στα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω πώς γεννιόμαστε, είτε περιμένουν αδερφάκι είτε απλώς έχουν την περιέργεια να μάθουν.

Είναι μια εξαιρετική εκδοτική επιλογή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ένα βιβλίο χρήσιμο για κάθε οικογένεια, με απλό αλλά όχι απλοϊκό κείμενο, φανταστική εικονογράφηση και μια πολύ καλή μετάφραση από τη Μάρω Ταυρή.


Σόφι Μπλάκολ
Το δέντρο που κάνει μωρά
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις Μεταίχμιο
ISBN: 978-618-03-0397-1


Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Το «Μυστικό ταξίδι μου... χωρίς

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana