(8 ψήφοι)

Αχ αυτό το ρημάδι το ταβάνι!

Αχ αυτό το ρημάδι το ταβάνι!

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου. Είμαι ερωτευμένη με τη δουλειά μου. Γιατί αν την αγαπούσα μόνο, μετά τα 7 χρόνια φαγούρα θα είχε έρθει η καθημερινή ρουτίνα και η ελαφρώς βαρεμάρα. Στην δική μας περίπτωση η δουλειά μου φροντίζει εκεί που με έχει κουράσει και απογοητεύσει κάποιες φορές, να με απογειώνει ξαφνικά και να με κάνει να νοιώθω ευφορία και τρομερή ικανοποίηση. Ναι, λοιπόν είμαι από τις τυχερές που είμαι ερωτευμένη με τη δουλειά μου.

 Είμαι από αυτές που στο γραφείο δεν χαζολογώ δεξιά και αριστερά να περάσει η ώρα, παίρνοντας κάθε λίγο και λιγάκι τηλέφωνο να δω τι κάνει η κόρη μου. Στην πραγματικότητα δεν παίρνω ποτέ τηλέφωνο να δω τι κάνει η κόρη μου. Δεν παίρνω τηλέφωνο γιατί δεν σκέφτομαι να πάρω τηλέφωνο. Πέρα από κάποιες κλεφτές ματιές στην φωτογραφία της που έχω πάνω στο γραφείο μου, δεν μου περνάει καν από το νου, τι να κάνει τώρα, έφαγε το φαί της (δεν τίθεται τέτοιο θέμα αλλά λέμε τώρα), κοιμήθηκε το μεσημέρι, έπαιξε στην παιδική χαρά με τα άλλα παιδάκια ή πλακώθηκε πάλι με τον Νικόλα για εκείνο το αυτοκινητάκι;

 

Μου πήρε 2.5 χρόνια να αποδεχτώ ότι όχι, δεν είμαι η άκαρδη μάνα που αφήνει το παιδί για την καριέρα (να βράσω καριέρα στην Ελλάδα του 2013). Υπήρχαν φορές που αμφισβητούσα τα μητρικά μου ένστικτα αφού πέρναγε και 10ωρο χωρίς να έχω αναρωτηθεί για το παιδί μου. Είμαι σίγουρη ότι στο μυαλό σας φλερτάρει η εικόνα της καριερίστριας, καβαλημένο καλάμι που έχει γεμίσει με ένα σκασμό ψυχολογικά προβλήματα την κόρη της. Παραδεχτείτε το....σας πέρασε από το νου....Αυτήν την εικόνα την κουβαλάω και εγώ, που και που στο πίσω μέρος του μυαλού μου όταν αφήνω ανοιχτή την χαραμάδα να περάσουν εκείνες οι ρημάδες οι τύψεις.

 

Είμαστε καταδικασμένες είτε να είμαστε οι καριερίστριες, «σκύλες» που βάζουν την δουλειά πάνω από όλα, ή οι μέτριες υπάλληλοι που προσπαθούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί, δουλειά και οικογένεια, με τύψεις και πολλές αποτυχημένες προσπάθειας επίτευξης του τέλειου, ή οι αφοσιωμένες καλές μαμάδες, άνεργες, νοικοκυρές, με μερική απασχόληση, δανεικό εισόδημα, και περιορισμένων ενδιαφερόντων που αναλώνονται σε κομμωτήρια και καφέδες για ανάλυση των πρωινάδικων.

 

Αυτές είναι οι ταμπέλες μας, κυρίες μου. Αυτές τις ταμπέλες, μας τις φόρεσε η κοινωνία, τις φορέσαμε μόνες μας, τις αναπαράγουμε με ζήλο και ας ξέρουμε ότι οι εξαιρέσεις είναι γύρω μας και δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα αλλά τον καταρρίπτουν.

 

Εσείς που εργάζεστε και που είστε ερωτευμένες με την δουλειά σας, που είστε μορφωμένες, με το δικό σας εισόδημα, εσείς, οι ίδιες είστε που θα ψάξετε να βρείτε το καλύτερο για το παιδί σας, το υγιεινότερο, το πιο ισορροπημένο, θα το πάτε στα καλύτερα σχολεία (κατά την γνώμη σας) και θα ξοδεύετε το χρόνο σας παραγωγικά μαζί του όταν επιστρέφετε μετά το 10ωρο στο γραφείο.

Εσείς, οι «σκύλες» καριερίστριες που ποτέ δεν θα πάρετε εκείνη την διευθυντική θέση όχι γιατί δεν την αξίζετε αλλά γιατί δεν θέλετε να πηγαίνετε 4 ταξίδια το μήνα.

Εσείς, που επιλέξατε την στασιμότητα ενώ βλέπατε άλλους συναδέλφους να διαπρέπουν σε θέσεις στο εξωτερικό. Ναι εσείς, που νιώθετε το γυάλινο ταβάνι* να ακουμπάει το κεφάλι σας και που δεν υπάρχει ούτε πορτάκι να ανοίξετε, ούτε σκαλίτσα να ανεβείτε παραπάνω.

Εσείς, που νιώθετε σαν να παρακολουθείτε από την κλειδαρότρυπα τις ικανότητες σας να μένουν ανεκμετάλλευτες και τα προσόντα σας να γεμίζουν μη αξιοποίησιμα βιογραφικά.

Εσείς, που κάνετε εξαιρετική δουλειά αλλά μέχρι εκεί, είτε γιατί δεν σας ζητήθηκε αφού έχετε δύο μικρά παιδιά, είτε γιατί δεν πιστέψατε ότι μπορείτε να συνδυάσετε μια καλύτερη θέση με δύο παιδιά στην δύσκολη εφηβεία.

Εσείς, που μείνατε έγκυος λίγο πριν γίνετε αντιπρόεδρος και αναγκαστικά παραιτηθήκατε του δικαιώματος και δυστυχώς μένετε στην Ελλάδα και όχι στην Σουηδία για να αναλάβει ο άντρας σας.

Εσείς, που δεν μένετε έγκυος στο 2ο παιδί διότι ως ελεύθερος επαγγελματίας θα χάσετε τουλάχιστον 2 μήνες εισόδημα ενώ τα έξοδα θα τρέχουν.

Εσείς, που ενώ έχετε ένα σκασμό όνειρα για την δουλειά σας και ιδέες να κάνετε πράγματα, σκέφτεστε πόσες ώρες θα λείψετε από το σπίτι και δεν μπορείτε να πάτε ούτε σε μια απογευματινή ομιλία που σας ενδιαφέρει για να είστε κοντά στο παιδί σας.

Εσείς, που δεν γεννηθήκατε σε μια από τις σκανδιναβικές χώρες όπου το ποιος θα μείνει με το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του είναι αποτέλεσμα επιλογής μεταξύ του ζευγαριού, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς κοινωνικές επιρροές.

 

Εσείς, κυρίες μου που συνειδητά κάνετε την επιλογή σας να χτίσετε μόνη σας το γυάλινο ταβάνι*, έρχεται η στιγμή που το χαμόγελο του παιδιού σας όταν βλέπει την φωτογραφία σας στην εφημερίδα δίπλα από ένα άρθρο σας είναι το μόνο κίνητρο να πάρετε ένα σφυρί και να το σπάσετε αυτό το ρημάδι το ταβάνι.

Γιατί αν μη τι άλλο, το πιο σημαντικό πράγμα από όλα είναι να γυρίσει μια μέρα το παιδί σου και να σου πει με θαυμασμό: «Είμαι περήφανη για σένα μαμά».....

 

Αφιερωμένο σε όσες γυναίκες νοιώθουν το γυάλινο ταβάνι στο κεφάλι τους.....

 

*"Τhe glass ceiling is "the unseen, yet unbreachable barrier that keeps minorities and women from rising to the upper rungs of the corporate ladder, regardless of their qualifications or achievements." : Federal Glass Ceiling Commission. Solid Investments: Making Full Use of the Nation's Human Capital. Washington, D.C.: U.S. Department of Labor, November 1995, p. 4.

 

Ζωή Κουρουνάκου

Η Ζωή είναι μια εργαζόμενη μητέρα, που αγαπάει υπερβολικά τη δουλειά της και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εργασιακής και προσωπικής-οικογενειακής ζωής, όχι πάντα με επιτυχία. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Δημοσιογραφία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και με εργασιακή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων και στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, είναι ένα άτομο με έντονες ανησυχίες που ό,τι βάλει στο νου της πρέπει να το φέρει εις πέρας no matter what! Το project «εγώ πότε θα γίνω μάνα» κράτησε 5 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο και δυσκολότερο επίτευγμα της ζωής της. Εάν δεν ήταν εργαζόμενη μητέρα θα ήθελε να ήταν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική.

Top5
Working Mom

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια

...

 «Τριπλασιάστηκαν οι γέννες σε γυναίκες άνω των

...

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου.

...

Δεν το κράτησες ποτέ μυστικό στο γραφείο. Όλοι ήξεραν

...

Και ήρθε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom