(5 ψήφοι)

Απόλυση. Συμφορά ή ευκαιρία; | της Νάσιας Μανιά

Γράφει:
Απόλυση. Συμφορά ή ευκαιρία; | της Νάσιας Μανιά

Όλη σου τη ζωή πάλευες για σταθερότητα σε όλους τους τομείς ή σε όσους μπορούσες να την πετύχεις, τέλος πάντων... Σταθερότητα στο εισόδημα, στις φιλίες, στην οικογένεια, στις σχέσεις, παντού! Η σταθερότητα φέρνει ασφάλεια, αν υπάρχει αυτή η λέξη στην πραγματικότητα κι αν υποθέσουμε ότι είναι κάτι που ελέγχεται. Οπότε μόχθησες, κουράστηκες, πιθανότατα μάζεψες και μερικά χαρτιά από αγγλικά, γαλλικά, κτλ., και τα έκανες κορνίζες με περηφάνια.

Κι έπειτα είπες πως ήρθε η ώρα να βγεις στην αγορά εργασίας και να βρεις μια δουλειά καλή, που να ανταποκρίνεται στα προσόντα σου. Ψάξε από δω, ψάξε από κει, κάποια στιγμή τη βρήκες τη δουλειά κι ίσως και την επόμενη ή την μεθεπόμενη. Κι άρχισες να χτίζεις τη ζωή σου παίρνοντας σαν δεδομένο ότι θα έχεις πάντα μια δουλειά, βρε αδερφέ, τόσα προσόντα έχεις συγκεντρώσει, τόση πείρα έχεις αποκτήσει!

Κι εκεί κοντά στα σαράντα, αφού έχεις νιώσει ασφάλεια και πιθανότατα έχεις κάνει οικογένεια και νιώθεις πως όλα στη ζωή σου τελικά έγιναν «όπως έπρεπε», μια μέρα πας στο γραφείο και μαθαίνεις πως κόβεται η θέση σου και πως απ' την επόμενη εβδομάδα δεν θα έχεις δουλειά...
Σου κόβονται τα πόδια, δεν ξέρεις τι να πεις, τι να κάνεις, πώς να αντιδράσεις αφού δεν το περίμενες, όλα φάνταζαν καλά, δεν υπήρχαν προβλήματα.
Επιστρέφεις σπίτι, το ανακοινώνεις και αρχίζει η κατάθλιψη. «Γιατί σε μένα, γιατί τώρα, πώς θα τα βγάλω πέρα μέσα στην κρίση, πώς θα ξαναβρώ δουλειά σ' αυτήν την ηλικία» κι όλες αυτές οι «αισιόδοξες» σκέψεις αρχίζουν να βομβαρδίζουν τον εγκέφαλό σου νυχθημερόν.

 

Σίγουρα, το να χάνεις τη δουλειά σου απ' τη μια μέρα στην άλλη, δεν είναι ό,τι καλύτερο κι ό,τι ευκολότερο να διαχειριστείς. Δεν είναι όμως και το τέλος του κόσμου. Συνεχίζει η ζωή, δε σταματάει, κι ίσως αν μπορέσεις να χαλαρώσεις και να δεις λίγο πιο μακριά, μπορεί να συνεχίσει η ζωή σου και καλύτερα απ' ό,τι νόμιζες αρχικά που ήσουν σε πανικό κι απόγνωση.

Πάρα πολλοί άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά μέσα στην κρίση, βρήκαν το χρόνο να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτά. Εξυπακούεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και απλό, συνήθως. Πολλές φορές όμως γίνεται χωρίς να το επιδιώκεις , έρχεται αβίαστα. Μπορεί εσύ να ζωγραφίζεις ή να φτιάχνεις χειροποίητα κοσμήματα για να περάσεις την ώρα σου κι οι φίλοι να σου λένε να το βγάλεις προς τα έξω όλο αυτό. Πλέον είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσεις τη δουλειά σου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν ο άνθρωπος έχει ελεύθερο χρόνο, αποκτά την ευκαιρία να ανακαλύψει ταλέντα που δεν γνώριζε, πιθανότατα, ή κι αν τα γνώριζε, δε μπορούσε να φανταστεί πως θα μπορούσε κάποτε να συνδύαζε «εργασία και χαρά». Οι περισσότεροι κουβαλάμε την πεποίθηση πως άλλο είναι η δουλειά κι άλλο αυτό που αγαπάμε να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Αλλά αυτό βασίζεται κυρίως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που κάνει ό,τι μπορεί για να μην ασχοληθεί κανείς με τα ταλέντα του, αλλά να μπει στα «κουτάκια» που υπηρετούν την υπάρχουσα δομή της κοινωνίας μας. Κι επειδή όλα αυτά χρειάζεται να αλλάξουν κάποια στιγμή, ίσως αν το ξανασκεφτείς να μην ήρθε και το τέλος του κόσμου με μια απόλυση κι ας μην μπορείς να ξαναβρείς δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως να έχει έρθει η ώρα να δεις τι αγαπάς να κάνεις, να δεις πώς επιθυμείς να περνάς το χρόνο σου, να δεις και να κάνεις όλα όσα δεν είχες την ευκαιρία σε όλη σου τη ζωή. Ίσως τελικά η απόλυση να σου χαρίζει μια ελευθερία στον τρόπο ύπαρξης και σκέψης, που δε μπορούσες καν να φανταστείς! Ναι, μπορεί να μειωθεί η αγοραστική σου ικανότητα και να μην μπορείς να είσαι συνεπής με τις υποχρεώσεις σου, αλλά πλέον καμία δουλειά δεν στο εξασφαλίζει αυτό, όσο καλή κι αν είναι.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα πάρεις απόφαση τι είναι αυτό που έχασες, άρχισε να μετράς καθημερινά τι κερδίζεις μέσα από όλη αυτήν την περιπέτεια και μπορεί να δεις ότι όσα κερδίζεις και μαθαίνεις είναι πολύ πιο χρήσιμα και για σένα, αλλά και για τους άλλους. Τελικά, μια απόλυση πολλές φορές έχει τη δύναμη να σε μεταμορφώσει σε κάτι που ίσως και να μην τολμούσες να ονειρευτείς!

 

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Top5
Working Mom

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια

...

 «Τριπλασιάστηκαν οι γέννες σε γυναίκες άνω των

...

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου.

...

Δεν το κράτησες ποτέ μυστικό στο γραφείο. Όλοι ήξεραν

...

Και ήρθε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom