(2 ψήφοι)

10 βήματα για την τέλεια νταντά

10 βήματα για την τέλεια νταντά

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια νταντά? Εύκολο! Θυμάσαι όταν έψαχνες για βοηθό στο τμήμα τι έκανες; Τα ίδια θα κάνεις και τώρα. Θα βρείς το νέο δεξί σου χέρι για το σπίτι! Θα βρεις την προέκτασή σου, την έμπιστή σου, την επάξια αντικαταστάτρια σου (μην σε πιάσουν οι ζήλιες όταν θα την αγκαλιάζει και θα της λέει πόσο την αγαπάει μπροστά σου όταν θα πάει 2 χρονών – Εεπ! Δεν έχει τέτοια! – Εσύ την ήθελες τέλεια! Και η ευτυχία του μωρού σου είναι η μοναδική σου απόδειξη ότι έκανες την καλύτερη επιλογή).

ΒΗΜΑ 1: Φτιάχνεις μια σωστή αγγελία. Τονίζεις αυτά που σε ενοχλούν πραγματικά και είναι βασικά κριτήρια για την επιλογή σου. Δεν θέλεις να βρεθείς προ εκπλήξεων αργότερα όταν θα σου μυρίζουν τσιγαρίλα τα ρούχα του παιδιού.

ΒΗΜΑ 2: Παίρνεις βαθιά ανάσα, κοιτάς τον καθρέφτη και επαναλαμβάνεις 5 φορές: Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους!

ΒΗΜΑ 3: Χρησιμοποιείς τα social media όπως θα τα χρησιμοποιούσες για να βρεις νέο υποψήφιο για μία νέα θέση στο γραφείο. Στέλνεις σε όλους τους φίλους σου στο facebook την αγγελία, αποφεύγεις το linkedin για να μην γίνεις ρόμπα στους συνεργάτες σου και να κρατήσεις και ένα προφίλ τα έχω όλα υπό έλεγχο (και καλά), μπαίνεις στα web sites μαμάδων και διαβάζεις αγγελίες στα φόρα, βάζεις και εσύ την δικιά σου αγγελία, παρακολουθείς τις απαντήσεις, διαβάζεις σχόλια από τις άλλες μαμάδες, ενημερώνεσαι και κάνεις την έρευνα αγοράς για τους μισθούς που παίζουν ανά ώρα, ανά μήνα, οι έξτρα παροχές κλπ κλπ....Κοινώς βλέπεις τι παίζει στην πιάτσα για να μην σε πιάσουν κορόιδο όταν θα εξασκείς εκείνα τα ρημάδια τα negotiation skills που πλήρωσε η εταιρεία να τα μάθεις σε εκείνο το σεμινάριο στο ακριβό κεντρικό Αθηναϊκό ξενοδοχείο. Ήρθε η ώρα να παζαρέψεις με δεξιοτεχνία που θα ζήλευε και ο έμπορος χαλιών στο μεγάλο παζάρι στην Κων/λη.

ΒΗΜΑ 4: Και επιτέλους χτυπάει το τηλέφωνο και αρχίζουν οι υποψήφιες να μαζεύονται. Πιάσε μολύβι και χαρτί. Όνομα, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, τόπος κατοικίας (απόσταση από το σπίτι σου), αυτοκίνητο (Ναι/όχι), ώρες εργασίας, προϋπηρεσία, ευελιξία για παραπάνω ώρες, ευγένια, εξυπνάδα, χημεία (η εντύπωση της πρώτης ματιάς), οικονομικές απαιτήσεις, καπνίστρια (Ναι/όχι), μαγείρισσα (Ναι/όχι), συστάσεις (Ναι/όχι και ποιοί – τηλέφωνο/όνομα κλπ) και χώρος για σημειώσεις. Και η φόρμα αξιολόγησης είναι έτοιμη. 

ΒΗΜΑ 5: Ήρθε η ώρα των συνεντεύξεων. Αποφασίζεις τις ερωτήσεις που θα κάνεις και τις καταγράφεις σε κάποιο σκονάκι. Δεν είναι γουρούνι στο σακί η συνέντευξη και σε καμμία περίπτωση δεν ρωτάς διαφορετικά πράγματα την κάθε υποψήφια. Ο στόχος σου είναι να μπορείς να συγκρίνεις τις υποψήφιες μεταξύ τους οπότε θα τις ρωτήσεις όλες τα ίδια. Αυτό λέγεται structured interview θυμάσαι; Στην δικιά σου περίπτωση μπορεί να είναι και semi-structured αφού το ξέρεις ότι θα ανοίξεις την κουβέντα για να ψαρέψεις όσα περισσότερα μπορείς. Αλλά να σου θυμίσω ότι η επιλογή βάσει ζωδίου των υποψηφίων έχει αποδειχτεί σε έρευνες ότι δεν θα είναι αξιόπιστη. ΟΚ, ΟΚ ψυχομετρικό τεστ δεν μπορείς να της κάνεις γιατί θα σε περάσει για psycho μάνα και θα φύγει τρέχοντας, ούτε γνωρίζεις κανένα ειδικό κέντρο αξιολόγησης για νταντάδες (χμμμ καλή επιχειρηματική ιδέα αυτή μήπως να την έψαχνες λίγο παραπάνω στο μέλλον) οπότε οι 2 πιο αξιόπιστες μέθοδοι επιλογής και αξιολόγησης υποψηφίων βάσει των ακαδημαϊκών ερευνών απορρίπτονται. Άρα θα βάλεις όλη την μαεστρία σου στην συνέντευξη που όσο πιο δομημένη είναι τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η επιλογή σου. Και ως δια μαγείας εκείνη την ώρα θα θέλει άλλαγμα το μωρό και θα τσεκάρεις την υποψήφια real time πόσο α. πρόθυμη είναι, β. έμπειρη και γ. γρήγορη είναι. Ένα role play είναι πάντα χρήσιμο στην αξιολόγηση. Αφού το χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές κάτι θα ξέρουν δεν μπορεί!!!

ΒΗΜΑ 6: Παίρνεις βαθιά ανάσα, κοιτάς τον καθρέφτη και επαναλαμβάνεις 5 φορές: Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους!

ΒΗΜΑ 7: Κάνεις τις συνεντεύξεις, ιδανικά όλες την ίδια εβδομάδα έτσι ώστε να έχεις την πλήρη εικόνα των υποψηφίων και να μην ξεχάσεις όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης είσαι φιλική και ανοιχτή. Μιλάς με ειλικρίνια για αυτά που σε ενοχλούν και για αυτά που ψάχνεις, ανοίγεσαι και κάνεις την υποψήφια να νοιώσει άνετα να ανοιχτεί και εκείνη. Δεν ήρθε να σου πάρει κάτι δικό σου ούτε να βλάψει το παιδί σου. Ήρθε να σε βοηθήσει. Ρωτάς και ακούς. Δείχνεις ενδιαφέρον σε αυτά που σου λέει ακόμα και εάν έχεις μπροστά σου κάποιο βούρλο που δεν ξέρει να μιλήσει. Κάνεις την συζήτηση ακόμα και αν έχεις αποφασίσει στο πρώτο λεπτό ότι αυτή η γυναίκα δεν θα πάρει αγκαλιά το παιδί σου ο κόσμος να χαλάσει. Έχεις να μάθεις κάτι από αυτήν και από την εμπειρία της στο προηγούμενο σπίτι όπου της είχαν βάλει κάμερες και την παρακολουθούσε η γιαγιά που έμενε από κάτω (σου πέρασε από το μυαλό να βάλεις κάμερα παραδέξου το! Μην το κάνεις διότι το έχασες το παιχνίδι της εμπιστοσύνης εσύ πρώτη). Και μην ξεχνάς ότι δεν ξέρεις που μπορεί να συναντήσεις την υποψήφια εκεί παρακάτω. Μην βρεθείς και στην ανάγκη της όταν θα αρρωστήσει η νταντά ή δεν θα μπορεί να κάνει baby sitting για εκείνο το gala dinner και ψάχνεις τελευταία στιγμή αναπληρωματική. Ρώτα και τι παίζει από μισθούς, ποτέ δεν έβλαψε η έρευνα αγοράς. Και φυσικά κάνε παζάρι, όχι υπερβολικό διότι θέλεις μια ευχαριστημένη νταντά να κρατάει το παιδί σου. Βασικός κανόνας: Μπες στα παπούτσια της υποψηφίας, μπες στην θέση της και φαντάσου πώς σε βλέπει εκείνη, τι ανάγκες θέλει να καλύψει, πώς της φαίνεται ο μισθός που της προτείνεις. Να είσαι δίκαιη και να ψάχνεις τι είναι αυτό που η νταντά θέλει πραγματικά. Μπορεί το οικονομικό να μην είναι τόσο σημαντικό όσο η ευελιξία στο ωράριο ή το ότι θέλει μια φυσιολογική μαμά χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις και παραξενιές. Ψάξε μαζί της ένα τρόπο να είστε και οι δύο ευχαριστημένες. Μπορεί να της προσφέρεις χαμηλότερο μισθό, αλλά έξτρα μέρες άδειας ή δώρο Χριστουγέννων. Κοινώς μην είσαι killer στην διαπραγμάτευση αλλά διαλακτική και δημιουργική στις εναλλακτικές λύσεις. Είπαμε να μεγαλώσεις την πίτα στο μοίρασμα (διάβασε ξανά εκείνο το βιβλίο διαπραγμάτευσης που σας είχαν μοιράσει στο σεμινάριο- «Getting to Yes» by Roger Fisher & William Ury- δεν βλάπτει)

ΒΗΜΑ 8: Το παίρνεις απόφαση. Τέλεια νταντά δεν υπάρχει. Είσαι η καλύτερη που θα μπορούσε να είχε το μωρό σου. Υπάρχει όμως η επόμενη καλύτερη μετά από εσένα και αφού τα βάλεις όλα κάτω στην φόρμα αξιολόγησης είσαι έτοιμη να πάρεις την μεγάλη απόφαση.

ΒΗΜΑ 9: Την παίρνεις τηλέφωνο και συζητάς τις πρακτικές λεπτομέρειες μαζί της ξανά! (Ξέρω, ξέρω! Τα είπατε τόσες φορές στην συνέντευξη, αλλά ποτέ μην υπερτιμάς την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα δύο ανθρώπων). Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Σιγούρεψε ότι μιλάτε την ίδια γλώσσα, έχετε συμφωνήσει τα ίδια πράγματα και της είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες της και τα όρια της. Job description δεν θα φτιάξεις γραπτώς γιατί είπαμε, θα σε περάσει για psycho και θα φύγει τρέχοντας. Ούτε και φόρμα αξιολόγησης απόδοσης για το εξάμηνο (μπορείς να τικάρεις τα κουτάκια στο μυαλό σου, αρκεί...) Γιατί όπως πολύ σωστά λέει ο λαός μας οι σωστοί λογαριασμοί κάνουν τους σωστούς φίλους (συνεργάτες σε αυτήν την περίπτωση). Και έπειτα τηλεφωνείς σε όλες τις υποψήφιες και πολύ ευγενικά τους εξηγείς τους λόγους που δεν θα συνεργαστείτε αλλά θα τις προτείνετε σε άλλες φίλες που ψάχνουν για νταντά και θα τις έχετε υπόψιν σας για εκείνες τις βραδινές εξόδους για baby sitting (με 9 ευρώ την ώρα ούτε με σφαίρες αλλά λέμε τώρα....)

ΒΗΜΑ 10: Παίρνεις βαθιά ανάσα, κοιτάς τον καθρέφτη και επαναλαμβάνεις 5 φορές: Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους!

Είσαι έτοιμη να υποδεχτείς το νέο δεξί σου χέρι στο σπίτι!

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κουρουνάκου

Η Ζωή είναι μια εργαζόμενη μητέρα, που αγαπάει υπερβολικά τη δουλειά της και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εργασιακής και προσωπικής-οικογενειακής ζωής, όχι πάντα με επιτυχία. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Δημοσιογραφία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και με εργασιακή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων και στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, είναι ένα άτομο με έντονες ανησυχίες που ό,τι βάλει στο νου της πρέπει να το φέρει εις πέρας no matter what! Το project «εγώ πότε θα γίνω μάνα» κράτησε 5 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο και δυσκολότερο επίτευγμα της ζωής της. Εάν δεν ήταν εργαζόμενη μητέρα θα ήθελε να ήταν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική.

Top5
Working Mom

Πώς θα την βρεις λοιπόν την τέλεια

...

 «Τριπλασιάστηκαν οι γέννες σε γυναίκες άνω των

...

Αγαπώ τη δουλειά μου. Ψέματα δεν αγαπώ τη δουλειά μου.

...

Δεν το κράτησες ποτέ μυστικό στο γραφείο. Όλοι ήξεραν

...

Και ήρθε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom