(0 ψήφοι)

Μόνη μαμά

Μόνη μαμά

Η ζωή μιας single mom είναι δύσκολη, με σύνθετους «ρόλους» και πολλές απαιτήσεις. Πολλοί νομίζουν πώς δεν διαφέρει και πολύ από τον ρόλο κάθε άλλης μητέρας, μιας και ο ρόλος της μάνας είναι εξίσου δύσκολος, απαιτητικός και περίπλοκος.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές, πολύ ουσιαστικές, όχι πάντα συγκεκριμένες, που κάνουν το «έργο» μιας single mom, να μοιάζει αν όχι με έργο επιστημονικής φαντασίας, σίγουρα με αγώνα ενός «έργου» αντικειμενικής δυσκολίας.

Δεν έχω σκοπό να αποδώσω τον τίτλο της «ηρωΐδας μάνας», σε καμία single mom, γιατί ωστόσο υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι μαμάδων και μπαμπάδων, που είτε από δική τους επιλογή, είτε όχι, βιώνουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από εκείνες των single mom. Ήρωες όλοι λοιπόν!

Όπως και να έχει, η μέρα μιας single mom, ξεκινά νωρίς το πρωί και σπάνια σταματά πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα. Μια single mom, είναι ένα «πολυεργαλείο». Μοιάζει με «μπαλαντέρ», ανθεκτική και ενεργή σε όλες τις δουλειές, όπως για την ηλεκτρική συσκευή που χάλασε χθες. Αεικίνητη, πανταχού παρών, στη δουλειά, στο πάρκο, στο super-market, στο εφημερεύον φαρμακείο, στο συνεργείο όταν χρειαστεί.

Μια single mom χρειάζεται σίγουρα βοήθεια, όχι εκείνη της συμπαράστασης, αλλά της υπομονής να την αντέξεις, παρέα με τις ανασφάλειές της, καθώς και την άλλη, για τα πρακτικά ζητήματα, όπως τα ωράρια του σχολείου, την έκτακτη υπερωρία στη δουλειά, την εξωσχολική δραστηριότητα, τα γραφειοκρατικά τρεξίματα, το ραντεβού με τον ιατρό, τις οικιακές υποχρεώσεις. Οι δυσκολίες κορυφώνονται, όταν τα οικονομικά «χτυπούν κόκκινο», πόσο μάλλον όταν προκύπτουν απρόβλεπτα έξοδα και ανάγκες.

Μια single mom είναι πραγματικά μόνη σε όλα - έτσι νιώθει τουλάχιστον - όπως στο δρόμο που χάθηκε τις προάλλες, επιστρέφοντας από το παιδικό πάρτι. Θα τη δεις μονίμως φορτωμένη με τσάντες, παρέα με την μεγάλη παραμάσκαλα τσάντα της, βιαστική για να τα προλάβει όλα, και με χιλιάδες σκέψεις και υποχρεώσεις στο κεφάλι της, που δεν τη αφήνουν να ηρεμήσει ποτέ!

Μια single mom αισθάνεται πώς δεν θα την συναντήσει ποτέ ο δικός της ελεύθερος χρόνος, ο αποκλειστικός. Ονειρεύεται μια ολοκληρωμένη περιποίηση των ταλαιπωρημένων άκρων της, ή έναν prive καφέ με μια φίλη και νομίζει πως της έκατσε το τζόκερ, αν κάποιος βρεθεί διαθέσιμος να τις αποδεσμεύσει τα φορτωμένα με τσάντες χέρια στις σκάλες.

Μια single mom τα βάζει μονίμως με τον χρόνο που «τρέχει» και την ακούς συχνά να αναστενάζει «ουφ, πάει κι αυτό».

Όμως μια single mom, δεν μετανιώνει ποτέ για τον ρόλο, το «έργο» και την επιλογή της.

Μια single mom, δείχνει δυνατή και ψύχραιμη σε όλες τις περιστάσεις και καταστάσεις. Μπορεί ο ρόλος της να είναι σύνθετος, με πολλές ιδιότητες και το παζλ να φαντάζει δύσκολο, με τα τόσα σκορπισμένα κομμάτια παντού, ξέρει όμως πως κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του.

Μπορεί τα παιδιά, να διεκδικούν επαναστατικά την έξοδό τους στο πάρκο, ή τη συνεύρεση με φίλους καθημερινά, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνουν, αναγνωρίζουν, εκτιμούν και καταλαβαίνουν. Γι' αυτό μια single mom, δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, ούτε να τα βάζει με τον εαυτό της και τους άλλους.

Μια single mom, μη την παρεξηγείτε, ούτε να την λυπάστε. Πες από επιλογή, πες από τύχη, πες ό,τι θες, μια single mom, είναι το ίδιο γυναίκα και μαμά σαν κι εσένα. Απλά πες, πώς «κουβαλά» ένα κάπως μεγαλύτερο «βάρος» στην πλάτη, λόγω της μοναχικής διαδρομής της, να μεγαλώσει εξίσου έντιμα και επάξια με εσένα το παιδί της.

Και προσπαθεί... Προσπαθεί για να τα βγάλει εις πέρας, προσπαθεί για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ όλων, προσπαθεί όπως κι εσύ, να καμαρώσει ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο παιδί. Ένα παιδί που μεγαλώνοντας, δεν θα «υστερεί» σε τίποτα από κάποιο άλλο παιδί. Ένα παιδί με δικαίωμα να ονειρεύεται, όπως όλα τα παιδιά, ακόμη κι αν τα όνειρά του, δεν έχουν για πρωταγωνιστή, την οικογένεια απαραίτητα, τη single μαμά του, ή τον single μπαμπά του, αλλά όλους ξεχωριστά, που μέσα από την κοινή και συνεργάσιμη πορεία τους, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παζλ. Ίσως κάποιο κομμάτι να λείπει, ίσως κάποιο βρεθεί στην πορεία, σημασία έχει η «διαδρομή» να 'χει γερές βάσεις και θεμέλια, να' ναι όμορφη, και οι αναμνήσεις, ευχή για μια καλύτερη «γεμάτη» ζωή...

 


Διαβάστε επίσης:

Χωρισμένες μάνες, κουράγιο...


 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

✍ Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Top5
Single Mom

Εδώ και τρία χρόνια, μείναμε οι δυο μας στο σπίτι. Tα

...

Με λένε Σοφία και στα 42 μου έχω ένα γάμο, μια κόρη

...

Η ζωή μιας single mom είναι δύσκολη, με σύνθετους

...

 

Κατέβαινε τη σκάλα στο μετρό όταν ένα

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom