(1 Ψήφος)

Μη με συγκρίνεις μάτια μου...

Μη με συγκρίνεις μάτια μου...

 

Τα έχει πει η Καιτούλα, αλλά την άκουσες; Δεν την άκουσες...  

Πες μου αγαπημένη μανούλα, φίλη, μαμά στην παιδική χαρά και στο σχολείο, τι σε έχει πιάσει και συγκρίνεις το παιδί σου, τον εαυτό σου, τον άντρα σου, με κάθε μαμά που συναντάς;!
Εγώ θυμάμαι όταν φύγαμε από το μαιευτήριο μας έδωσαν το βιβλιάριο του παιδιού. Εγχειρίδιο του τέλειου παιδιού δεν μας έδωσαν. Μαμαδόμετροοοο... όχι, μπαμπαδόμετροοοο... όχι, ούτε από αυτό πήραμε.

Τραβάνε τα μαλλιά τους οι παιδοψυχολόγοι... ξέρεις πόσο πόνο προκαλείς στο παιδί όταν το συγκρίνεις, ακόμη και από βρεφική ηλικία; Χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο οι σύμβουλοι σχέσεων... ξέρεις πόσο αποθαρρύνεις και απομακρύνεις τον άντρα σου, όταν τον συγκρίνεις με άλλους μπαμπάδες; Σκίζουν τα πτυχία τους οι ψυχολόγοι... ξέρεις πόσα εμπόδια βάζεις στον εαυτό σου όταν συγκρίνεσαι με άλλες μαμάδες;

Υπάρχει μια πολύ εύκολη λύση! Για να είναι όλοι χαρούμενοι, εσύ, ο μπαμπάς, το παιδί, οι φίλοι, οι γνωστοί αλλά και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας... ΜΗΝ το κάνεις! Δεν υπάρχουν μέτρα σύγκρισης και άδικα βασανίζεσαι.

Έχουμε έρθει να παίξουν τα παιδιά μας στην παιδική χαρά, στο φιλικό σπίτι, στο πάρτι, κι εσύ κάθεσαι και αγχώνεσαι πόσα δόντια έχει βγάλει το δικό μου παιδί, πότε μίλησε της διπλανής, τι βαθμό πήρε στα μαθήματα, σε πόσες δραστηριότητες πηγαίνει, τι ύψος έχει κι αν τρώει απ΄όλα; Είναι το ένα παιδί καλύτερο από το άλλο; Όχι. Θέλεις να μάθει το παιδί σου πως επειδή είναι πιο κοντό ή πιο ψηλό, υστερεί ή το αντίθετο; Όχι.
Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό. Θέλει το δικό του χρόνο για να μιλήσει, να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτυχθεί και αυτό θα το καταφέρει έχοντας δίπλα του έναν υποστηρικτικό γονιό που σέβεται τη μοναδικότητα του, το ενθαρρύνει και το επιβραβεύει, αντί να το συγκρίνει και πολλές φορές χωρίς να το καταλάβει, να το μειώνει.

Αρέσουν σε όλους τα ίδια φαγητά; Είμαστε όλοι το ίδιο ψηλοί; Είμαστε όλοι στο ιδανικό βάρος; (και ποιο είναι το ιδανικό βάρος για τον καθένα;). Μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα; Τι μπορεί δηλαδή να κάνει κάποιον καλύτερο από κάποιον άλλον; Τίποτε! Μας κάνει όλους απλά διαφορετικούς...

Υπάρχουν ανάμεσα μας μπαμπάδες που έχουν επιλέξει να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, μπαμπάδες που κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα και λείπουν όλη μέρα, μπαμπάδες που βλέπουν τα παιδιά τους δυο σαββατοκύριακα το μήνα. Γιατί κάποιος να είναι καλύτερος μπαμπάς από τον άλλο; Ο κάθε μπαμπάς είναι διαφορετικός και δίνει στο παιδί διαφορετικά ερεθίσματα. Υπάρχει ο τέλειος μπαμπάς; Όχι.
Σταμάτα να προσπαθείς να «φτιάξεις» τον τέλειο μπαμπά, κάνε ένα βήμα πίσω, και εκτίμησε τον μπαμπάκα που τόσο λατρεύει το παιδί σου για όλους τους σωστούς λόγους.

Υπάρχουν ανάμεσά μας μαμάδες που θυσιάζουν τον εαυτό τους για τα παιδιά τους, μαμάδες που βάζουν τον εαυτό τους σε προτεραιότητα, μαμάδες που άφησαν τη δουλειά τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και μαμάδες που μετρούσαν μέρες για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά. Είναι κάποια καλύτερη από την άλλη; Όχι. Υπάρχει η τέλεια μαμά; Όχι. Είμαστε όλες διαφορετικές μαμάδες, με διαφορετικές απόψεις που θα μεγαλώσουμε μεταξύ τους διαφορετικά παιδιά, με την ελπίδα να τα κάνουμε ευτυχισμένα. Αν δεν το πάρουμε αυτό απόφαση θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας να πνιγόμαστε σε μια σύγκριση που δεν έχει κανένα νόημα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην παιδική χαρά, στο σχολείο, στο play date, άσε τα άλλα παιδάκια και συγκέντρωσε όλη σου την προσοχή και ενέργεια στο δικό σου. Βάλε στόχο να σας ακούσουν όλοι από τα γέλια κι άσε την σύγκριση στους άλλους! 

Την επόμενη φορά που θα συγκρίνεις τον άντρα σου με κάποιον άλλο μπαμπά, ζωγράφισε μαζί με το παιδί σου όλους τους λόγους για τους οποίους έχετε τον καλύτερο μπαμπά του κόσμου. Κρεμάστε τη ζωγραφιά κάπου που να την βλέπετε όλοι, μικροί και μεγάλοι! 

Και την επόμενη φορά που θα σκεφτείς πως η μαμά απέναντί σου είναι καλύτερη ή χειρότερη απο εσένα, να θυμάσαι πως κι αυτή το ίδιο σκέφτεται πολλές φορές, για τους δικούς της λόγους. Σταμάτα λοιπόν να βασανίζεσαι, και πιες έναν καφέ με τη μαμά απέναντι γιατί το παιδί σου πιστεύει πως έχει την καλύτερη μαμά του κόσμου! 

 


 Top Bright Story:

► Γράμμα σε όλες τις κουρασμένες μαμάδες εκεί έξω


 

 

 

 


► Share Your Story & Join Our Team!

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας

 Terms & Conditions


 

Ιωάννα Αναγνώστου

Η Ιωάννα πάντα αγαπούσε τις ταινίες που έκρυβαν μεγάλες ανατροπές στην ιστορία των πρωταγωνιστών. Έτσι η ζωή μια ωραία πρωία αποφάσισε να της δείξει τη διαφορά μεταξύ σεναρίου και πραγματικότητας. Καμία! Απολύτως καμία! Όλα αυτά που βλέπουμε συμβαίνουν. Αλήθεια στο λέω.
Κάτω από τις πιο αναπάντεχες συνθήκες και μοναδικές στιγμές, εκεί που δεν το περιμένεις, τσουπ, στη γωνία κρύβονται αλλαγή καριέρας, γάμος, κοιλίτσα και πολλές πολλές εκπλήξεις! Νέα σύζυγος, νέα επιχειρηματίας και νέα μαμά...φίλη, κουμπάρα, κόρη κι αδερφή... ε, μια δόση τρέλας πρέπει να την κουβαλάς για να τα βγάλεις πέρα. Για όλα αυτά γράφει... γιατί τα πιο τρελά σενάρια τελικά είναι βγαλμένα από τη ζωή! Stay tuned!

Bright Side of Mom