(7 ψήφοι)

Ένα μικρό νοικοκυρόπαιδο

Ένα μικρό νοικοκυρόπαιδο

Στρωμένα κρεβάτια, δάπεδο σφουγγαρισμένο, έπιπλα ξεσκονισμένα, όλα τακτοποιημένα στην εντέλεια. Σίγουρα κάθε μαμά ονειρεύεται ένα τέτοιο σπίτι. Τις περισσότερες φορές όμως αυτή η εικόνα είναι μόνο μια ανάμνηση από τη στιγμή που το μωρό σας θα αρχίσει να μπουσουλάει κι αργότερα να περπατάει. Εκεί πια αρχίζει μια φάση που μπορεί να δείτε οτιδήποτε στην πλέον λανθασμένη θέση. Παιχνίδια διάσπαρτα στο πάτωμα, ψίχουλα από το τοστ που έφαγε πάνω στο χαλί και όχι μέσα στο πιατάκι που του είχατε δώσει, πιτσιλιές από νερό ή χυμό πάνω στον καναπέ, χαρτιά μουτζουρωμένα και πεταμένα δεξιά κι αριστερά από την καλλιτεχνική ανησυχία του μικρού καλλιτέχνη.

Σίγουρα μπροστά σε αυτή την εικόνα θα θέλατε για μια στιγμή εκείνο το μαγικό κούνημα της μύτης από τη σειρά η Τζίνι και το τζίνι για να μπουν όλα στη θέση τους, αφού αυτό όμως δυστυχώς είναι αδύνατον, μήπως να μαθαίναμε στο μικρό μας να συμμετέχει σε απλές δουλειές του σπιτιού;

Είναι κάτι που μπορείτε να ξεκινήσετε σαν παιχνίδι και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί, έτσι θα έχετε έναν λιλιπούτειο βοηθό μέσα στο σπίτι.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για να αποκτήσετε ένα μικρό νοικοκυρόπαιδο.

-Τονίστε πόσο σημαντικό είναι για σας να βοηθάει και πόσο σπουδαίος-α βοηθός είναι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επιβράβευση και την ενθάρρυνση ακόμη και για απλά πράγματα. Έτσι θα είναι και πιο πρόθυμο στο να σας προσφέρει τη βοήθειά του.

-Παροτρύνετε το παιδί να τρώει σνακ ή να πίνει χυμό στην κουζίνα. Αν ωστόσο αυτό δεν γίνεται τότε ζητήστε να σας βοηθήσει φέρνοντας το πιάτο του ή το ποτήρι του στην κουζίνα ώστε να το πλύνετε ή να το βάλετε στο πλυντήριο των πιάτων.

-Μην έχετε την απαίτηση να συμμαζέψει όλα τα παιχνίδια πάνω σε ραφάκια και να είναι όλα τακτοποιημένα. Δύσκολα θα το πετύχετε αυτό. Αντ'αυτού φροντίστε να υπάρχει ένας χώρος στο δωμάτιό του, ένα μεγάλο κουτί ή συρτάρια κάτω από το κρεβάτι που θα χρησιμεύουν σαν αποθηκευτικός χώρος. Έτσι το μάζεμα των παιχνιδιών θα είναι πολύ απλό αφού θα πρέπει μόνο να τα «ρίξει» στα γρήγορα στη θέση τους.

-Ζητήστε του όταν κάνει μπάνιο να ρίχνει τα ρούχα στο καλάθι με τα άπλυτα ή να τα βάζει με τη βοήθειά σας μέσα στο πλυντήριο. Μια απλή συνήθεια που μπορεί να δώσει μια καλύτερη όψη στο παιδικό δωμάτιο.

- Μπορείτε ακόμη να του μάθετε να διπλώνει τα ρούχα του ή να σας βοηθήσει στο να βάλετε τα σιδερωμένα ρούχα στο συρτάρι.

-Καλό είναι να επιμείνετε στο να συνηθίσει το παιδί να ζωγραφίζει στο γραφείο του. Έτσι θα περιορίσετε τις πιθανές μουντζούρες από μαρκαδόρους πάνω σε χαλιά και καναπέδες. Αν ωστόσο σας μουντζουρώσει τον τοίχο -δυστυχώς κάποια στιγμή όλα το κάνουν- τότε δώστε του ένα σφουγγαράκι με νερό και παροτρύνετε το να καθαρίσετε μαζί τον τοίχο. Πού ξέρετε, μπορεί έτσι να γίνει πιο προσεκτικό.

-Συνηθίστε το να μαζεύει τα βιβλία του και τα τετράδια του μετά το διάβασμα των μαθημάτων. Μπορεί να βάζει άμεσα στην τσάντα αυτά που διαβάζει και θα του χρειαστούν για την επόμενη μέρα.

Σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένετε θαύματα από όλα αυτά, εκτός αν το παιδάκι σας ανήκει στο ζώδιο του Παρθένου που όπως λέγεται μια τάση στο να τα έχει όλα σε τάξη την έχει. Όπως και να έχει όμως, ο σκοπός είναι να προσπαθήσει να συνηθίσει να έχει το χώρο του καθαρό και σε τάξη και να μάθει ότι μέσα στην οικογένεια όλοι πρέπει να συμβάλλουν και να βοηθούν σε δουλειές στο μέτρο που μπορούν.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

Φανή Παναγιωτοπούλου

Λατρεύει τα παιδιά γι' αυτό και επέλεξε να εργαστεί με παιδιά διδάσκοντας ξένες γλώσσες και μαθαίνοντας τους ό,τι περισσότερο μπορούσε για τον κόσμο. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας του ΕΑΠ. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Σαν καλό κορίτσι εκτός από τα γαλλικά φρόντισε να ολοκληρώσει και τις σπουδές στο πιάνο. Της αρέσει η μουσική, οι εκδρομές και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 5 και 2 ετών.

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom