(10 ψήφοι)

Μόνο αλήθειες για τα εμβόλια...

Γράφει:
Μόνο αλήθειες για τα εμβόλια...

Πίνεις τον πρωινό καφεδάκο στη δουλειά και χαζεύεις το καρνεδάκι σου με τις υποχρεώσεις των επομένων ημερών. Σέρβις αυτοκινήτου, πληρωμή ΔΕΗ, ηλεκτρολόγος, εμβόλιο... Εμβόλιο; Πωπω... έφτασε κιόλας το επόμενο εμβόλιο; Κοντοστέκεσαι στην Τρίτη που πρέπει να γίνει το εμβόλιο, σού έρχονται οι εικόνες από την προηγούμενη επίσκεψή σας στην παιδίατρο και σφίγγονται η καρδιά και τα χείλη σου.

Μόλις είχατε φτάσει έξω από το ιατρείο και το δίχρονο καμάρι σου άρχισε να κλαίει με αναφιλητά, προφανώς γιατί αναγνώρισε το χώρο που τον έχει συνδυάσει με βελόνες, κεφαλοκλειδώματα και πόνο. Το είχες καθησυχάσει ότι σήμερα δεν θα κάνει εμβόλιο, ότι θα παίξει με τα παιχνίδια στο ιατρείο και θα του δώσει γλειφιτζούρι η γιατρός. Του είχες ένα μικρό ψέμα για να ηρεμήσει, το είχες κοροϊδέψει προσωρινά, γιατί σου σπάραζε την καρδιά, αλλά την ένεση δεν θα την απέφευγε. Μα πότε θα τελειώσουν αυτά τα εμβόλια; αναρωτήθηκες. Δεν άντεχες άλλο αυτό το μαρτύριο του παιδιού και το δικό σου.

Στο σαλόνι αναμονής περίμενε μια μαμά με διδυμάκια, συνομήλικα με το γιο σου. Φαινόταν κουρασμένη, είχε βυθιστεί στον δερμάτινο καναπέ. Πόσο δύσκολο θα είναι – σκέφτηκες – να κουμαντάρεις δύο δίχρονα ταυτόχρονα. Τα μικρά της ανεβοκατέβαιναν στην αγκαλιά της και τους είχε πιάσει ψιλοκουβεντούλα.

- Για πείτε μου, γιατί ήρθαμε σήμερα στην γιατρό;

Και τα δύο έδειξαν τα μπράτσο τους και είπαν «τσιννννν», εννοώντας προφανώς τη βελόνα του εμβολίου στην ιδιαίτερη διάλεκτο των δίχρονων.

- Μπράβο, αναφώνησε η μαμά. Και γιατί κάνουμε το εμβόλιο; Ρώτησε με σοβαρότητα καθηγητή ιατρικής που ρωτά τους φοιτητές του.
- Για να είστε δυνατά παιδιά και να μην αρρωσταίνετε, απάντησε μόνη της.
- Ναιιιιιιιι, συμφώνησαν τα διδυμάκια σηκώνοντας τα χέρια τους σαν τον Ποπάυ δείχνοντας τη δύναμη τους.

Εξωπραγματικό! Απλά δεν πίστευες στα ματάκια και στα αυτάκια σου ότι υπήρχαν παιδιά (αληθινά παιδιά!) που αποδέχονταν έτσι απλά τη διαδικασία του εμβολίου. Δεν μπορεί, θα κλάψουν, θα τσιρίξουν, θα αντισταθούν... βάζεις και στοίχημα.

Κοίταξες το καμάρι σου που έπαιζε αμέριμνα, το λυπόσουν ήδη για αυτό που το περίμενε, αλλά λυπόσουν και σένα μαζί.

Τελείωσε η γιατρός με το προηγούμενο μωράκι και πέρασε στο εξεταστήριο η κουρασμένη μαμά με τα διδυμάκια. Την παρακολούθησες να τα σπρώχνει απαλά προς το ιατρείο και να τα παροτρύνει να πουν «γεια σας» στην γιατρό, που τα υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο στην πόρτα. Το ίδιο πρόσχαρο χαμόγελο έχει και όταν υποδέχεται και το δικό σου καμάρι, αλλά αυτό δεν το νοιάζει, καθώς χτυπιέται και ωρύεται αρνούμενο να πλησιάσει το εξεταστήριο. Κάτι δεν κάνεις καλά σκέφτεσαι ξεφυσώντας...

Δεν πέρασαν 15 λεπτά και τα διδυμάκια ξεχύθηκαν από την πόρτα του ιατρείου. Είχαν ακουστεί πριν κάτι κλαματάκια, αλλά άνευ σημασίας. Τα παρατηρείς καθώς χαιρετούν τη γιατρό με τα γλειφιτζούρια στα χεράκια τους, σαν πολύτιμα βραβεία. Δεν αντέχεις και ρωτάς την κουρασμένη μαμά τους «μα πώς το έχετε καταφέρει αυτό; Να είναι τόσο ψύχραιμα με τα εμβόλια;». Σου χαμογελά και εξηγεί:

«Δεν τους έχω πει ποτέ ψέματα για τα εμβόλια, μόνο την αλήθεια. Πάντα τους έλεγα ότι θα κάνουν ένεση, ότι ναι, θα πονέσουν, αλλά ο πόνος θα περάσει σύντομα και ότι το εμβόλιο το κάνουν για να είναι γερά και να μην αρρωσταίνουν».

1ο φάουλ! Ναι, λες ψέμματα στο δικό σου παιδί, ότι δεν θα κάνει εμβόλιο, ενώ τελικά κάνει και εσύ γίνεσαι η ψεύτρα στα ματάκια του.

«Δεν τα έχω ποτέ φοβερίσει, ότι αν δεν κάθονται φρόνιμα, θα τα φέρω στην γιατρό να τους κάνει εμβόλιο για τιμωρία»

2ο φάουλ! Ναι, το έχεις κάνει όχι μια, αλλά αρκετές φορές. Το παιδί σου έχει πιστέψει ότι τα εμβόλια είναι η τιμωρία του και όχι για το καλό του.

«Από βρέφη κιόλας τους εξηγούσα τη διαδικασία του εμβολίου και ας μην καταλάβαιναν και ας φαινόταν χαζό αυτό. Τους έδειξα εικόνες από παιδικά βιβλία και κάναμε εμβόλιο στα κουκλάκια τους»

3ο φάουλ! Ποτέ δεν το έχεις κάνει αυτό, ποτέ δεν του είχες εξηγήσει τη διαδικασία με ηρεμία.

«Ποτέ δεν έδειξα μπροστά τους ότι στενοχωριέμαι που θα τα τρυπήσει η γιατρός, πάντα είμαι δίπλα τους ψύχραιμη και με χαμόγελο»

4ο φάουλ! Πάντα κλαις περισσότερο από το παιδί σου και χάνεις την ψυχραιμία σου.

«Πάντα τα επιβραβεύω και τους λέω μπράβο που φέρθηκαν με ωριμότητα σαν μεγάλα παιδιά και μετά από κάθε εμβολιασμό πάμε όλοι μαζί στην παιδική χαρά για παιχνίδι.»

5ο φάουλ! Κουρασμένη από την γκρίνια του μικρού σου και από την υπερπροσπάθεια να τον κρατήσεις ακίνητο, του λες επικριτικά ότι είναι μεγάλο παιδί και πρέπει επιτέλους να κάθεται φρόνιμος στο εμβόλιο δείχνοντας έτσι την απογοήτευσή σου.

- Μάλιστα... δεν τα είχα σκεφτεί όλα αυτά, λες ξέπνοα.
- Μα είναι απλό. Ακολούθησα τις οδηγίες της παιδιάτρου και τελικά έπιασε το κόλπο. Δοκιμάστε το και εσείς.

Συνεχίζεις να κοιτάς το καρνεδάκι σου προβληματισμένη...
Τις οδηγίες της παιδιάτρου; Σωστά! Σου τις είχε πει και σε σένα, όμως τα είχες θεωρήσει παιδιάστικα όλα αυτά, αλλά τελικά έχουν αποτέλεσμα. Για δες κάτι πράγματα...

Πληκτρολογείς ebooks.gr... σίγουρα θα βρεις ένα όμορφο, παιδικό βιβλίο με εικόνες για εμβόλια. Αν κάνεις τώρα την παραγγελία και το έχεις μέχρι αύριο, προλαβαίνεις μέχρι την Τρίτη να προετοιμάσεις το παιδάκι σου και ... τον εαυτό σου φυσικά για το εμβόλιο.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

Λένα Φίλη

H Λένα Φίλη γεννήθηκε στη χώρα του αμερικανικού ονείρου και επέστρεψε με τους γονείς της στη χώρα του ελληνικού μύθου. Από μικρή απέκτησε μια σχέση αγάπης με τις θετικές επιστήμες αλλά ερωτεύτηκε τις θεωρητικές. Αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα τους, ώσπου ακολουθώντας τις επιταγές της ελληνικής κοινωνίας κόσμησε τον τοίχο του σπιτιού της με ένα δίπλωμα αξιοζήλευτο, που σαν καλός σύζυγος της απέφερε μεν τα ως προς το ζην, αλλά δεν της πρόσφερε τον έρωτα που ελάχιστοι τυχεροί βιώνουν μέσα από τη δουλειά τους. Στα δεύτερα άντα της αποφάσισε να αναζητήσει ξανά το χαμένο πάθος και ας μην συνοδεύεται από κορνιζαρισμένο πτυχίο στον τοίχο.

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom