(4 ψήφοι)

Αχ, αυτή η τηλεόραση!

Αχ, αυτή η τηλεόραση!

Τηλεόραση, μια συσκευή που προκαλεί άπειρες εντάσεις μέσα στην οικογένεια αλλά και συζητήσεις από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους σχετικά με την επιρροή στα παιδιά. Σε ποιο σπίτι άραγε δεν έχει ακουστεί μια μαμά να φωνάζει για πολλοστή φορά αγανακτισμένη «κλείσε επιτέλους την τηλεόραση και πήγαινε να διαβάσεις»! Ποιο παιδί δεν έχει φτάσει ακόμη και στο σημείο να διαμαρτυρηθεί έντονα αν ο γονιός κάνει το λάθος να αλλάξει το παιδικό πρόγραμμα που προβάλλεται εκείνη την ώρα με κάτι που ο ίδιος θέλει να δει...τι κι αν το παιδί δεν παρακολουθούσε πια αλλά έπαιζε σε άλλο δωμάτιο...σου λέει το άκουγα! Αλλά και ποιο παιδί δεν έχει ξετρελαθεί από τις διάφορες παιδικές εκπομπές που κυκλοφορούν και δεν έχει περάσει ώρες κολλημένο μπροστά στην οθόνη. Άλλωστε ας το παραδεχτούμε, κι εμείς σαν παιδιά το ίδιο κάναμε, έχει μια μαγεία η μικρή οθόνη.
Άραγε μπορεί να υπάρχει ένα μέτρο στην επαφή του παιδιού με την τηλεόραση; Τι στάση θα πρέπει να κρατήσουμε ως γονείς ώστε να υπάρχουν οι απαραίτητες ισορροπίες;

Πλέον επικρατεί η άποψη πως η τηλεόραση δεν έχει να προσφέρει κάτι σε ένα μωρό, ειδικά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Μπορεί να βλέπουμε ένα μωράκι να κάθεται και να παρακολουθεί μαγνητισμένο την οθόνη της τηλεόρασης, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω της εναλλαγής χρωμάτων και εικόνων. Σε μια τόσο μικρή ηλικία λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος καθυστέρησης ανάπτυξης του λόγου και φυσικά, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα διάφορα προβλήματα όρασης που μπορεί να προκύψουν αν ένα παιδί κάθεται κοντά στην τηλεόραση.

Εντάξει λοιπόν, υπάρχουν μελέτες που λένε να μην δει το παιδί τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών και είμαστε διατεθειμένες να το εφαρμόσουμε αλλά από εκείνη την ηλικία και μετά τι γίνεται; Γιατί φαντάζομαι συμφωνείτε πως να αποφευχθεί τελείως το να παρακολουθήσει κάτι στην τηλεόραση δεν γίνεται, εκτός αν εξαφανίσουμε όλες τις συσκευές από το σπίτι, γιατί τουλάχιστον δύο θα υπάρχουν. Άρα πρέπει να σχεδιάσουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Βήμα πρώτο: Αποδεχτείτε καταρχάς πως το παιδί δεν γίνεται να μην παρακολουθήσει καθόλου τηλεόραση. Υπάρχουν στιγμές που όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε παρακολουθώντας κάτι που μας ευχαριστεί. Την ίδια ανάγκη έχουν και τα παιδιά και οφείλουμε να τη σεβαστούμε.

Βήμα δεύτερο: Κάντε μια έρευνα για τυχόν εκπαιδευτικά-διαδραστικά DVD που κυκλοφορούν. Έτσι θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε εποικοδομητικά το χρόνο που θα περάσει το παιδί στην τηλεόραση.

Βήμα τρίτο: Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί αντιγράφει τις δικές μας συμπεριφορές. Αν λοιπόν εσείς έχετε συνέχεια ανοιχτή την τηλεόραση και είτε παρακολουθείτε είτε κάνετε διάφορες δουλειές παράλληλα, το παιδί σας προφανώς θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. Άρα η δική σας στάση έχει μεγάλη σημασία, αφού εύκολα το παιδί θα την μιμηθεί.

Βήμα τέταρτο: Παρακολουθείστε κάποιες στιγμές κι εσείς με το παιδί σας τις εκπομπές που βλέπει. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε μετά να συζητήσετε γι' αυτό που παρακολούθησε, να το βοηθήσετε να αντιληφθεί καλύτερα κάποια στοιχεία και να έχετε έναν καλύτερο έλεγχο του τι είναι αυτό που παρακολουθεί στην τηλεόραση.

Βήμα πέμπτο: Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να επιτρέψουν στο παιδί να έχει μια τηλεόραση στο δωμάτιό του. Από τη στιγμή που θα κάνετε μια τέτοια κίνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σπαταλήσει ώρες και ώρες κοιτάζοντας τηλεόραση. Οπότε η τηλεόραση στο παιδικό ή και εφηβικό αργότερα δωμάτιο είναι κίνηση προς αποφυγή.

Βήμα έκτο: Φροντίστε να κρατήσετε μια σταθερή στάση για το πόση ώρα και πότε μπορεί το παιδί να παρακολουθήσει κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα ή DVD. Μόνο έτσι θα μπορέσει και το παιδί να σεβαστεί τους κανόνες και το πρόγραμμα που έχετε θέσει.

Όπως και να έχει η τηλεόραση αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε και να θέσετε κάποιους κανόνες. Έτσι λοιπόν, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιηθεί σωστά. Αν θα πετύχει, δεν είμαστε σίγουροι αλλά σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσουμε.

 

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

Φανή Παναγιωτοπούλου

Λατρεύει τα παιδιά γι' αυτό και επέλεξε να εργαστεί με παιδιά διδάσκοντας ξένες γλώσσες και μαθαίνοντας τους ό,τι περισσότερο μπορούσε για τον κόσμο. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας του ΕΑΠ. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Σαν καλό κορίτσι εκτός από τα γαλλικά φρόντισε να ολοκληρώσει και τις σπουδές στο πιάνο. Της αρέσει η μουσική, οι εκδρομές και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 5 και 2 ετών.

Top5
Kid Rock

Της ...

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom