(10 ψήφοι)

Ανάκριση 1ου βαθμού από έναν μπαμπά που ψάχνει σχολείο για την κόρη του!

Γράφει:
Ανάκριση 1ου βαθμού από έναν μπαμπά που ψάχνει σχολείο για την κόρη του!

Και ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σχολείο του παιδιού. Το μεγάλο σχολείο! Εκείνο με τις 6 τάξεις που θα μάθει όλες τις βασικές εκείνες γνώσεις που θα αποτελέσουν την αρχή της ζωής του και τις άλλες 6 στη συνέχεια προτού πάει στο πολύ μεγάλο σχολείο!

Χμμμ, δύσκολα τα πράγματα. Τυπώνω τη λίστα με τα σχολεία, επισκέπτομαι και το δημόσιο της γειτονιάς για να έχω σφαιρική άποψη και μετά αρχίζει η διατριβή.

Εδώ έχει πολύ ψωμί, αγαπητοί μου. Μολύβι και χαρτί και λίστα στο excel διότι είμαστε οργανωμένοι, δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα θέματα.
Ο κατάλογος των ερωτήσεων για τα σχολεία ατελείωτος! Μα καλά, σιγά να μην μου απαντήσουν σε όλα αυτά! Θέλω μία εβδομάδα άδεια από το γραφείο για να προλάβω να τα δω και να τα ρωτήσω όλα αυτά.

 

Και ξεκινάμε:

✓ Η μάθηση γίνεται μόνο μέσα στην τάξη; Έρχονται σε επαφή οι σπουδαστές με εξωσχολικούς χώρους μάθησης; (κανένα μουσείο βρε αδερφέ, καμιά έκθεση ζωγραφικής, κανένα ψαγμένο μέρος, κάτι άκουσα για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ότι είναι πολύ προχώ...)
✓ Ποια είναι τα εφόδια που παίρνουν οι σπουδαστές σας έτσι ώστε να ανταποκριθούν θετικά στις ανάγκες εισαγωγής τους στα ξένα πανεπιστήμια; (Όχι ότι το δικό μου παιδί θα φύγει σίγουρα στο εξωτερικό να σπουδάσει αλλά με τα σημερινά δεδομένα φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά)
✓ Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός; (Κοίτα αν είναι να κάνει ΣΕΠ με το γυμναστή, όπως κάναμε εμείς στα νιάτα μας, τα πιάσαμε τα λεφτά μας!)
✓ Πώς προετοιμάζεται ο σπουδαστής για την εισαγωγή του στα ΑΕΙ και τη μετάβασή του στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης; (Όχι ότι μπορεί να προετοιμαστεί κανείς για αυτό που τον περιμένει στο πολύ μεγάλο σχολείο αλλά δεν χάνω να ρωτήσω!)
✓ Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών σας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας; (Πάνω απ' όλα τα στατιστικά στοιχεία, τι σόι μηχανικοί είμαστε!)
✓ Προσφέρετε εκπαίδευση ή Παιδεία; (α καλά! Εδώ δεν θα ξέρει από πού του ήρθε!)
✓ Ποιες είναι οι βασικές αξίες του σχολείου που προσπαθείτε να περάσετε και στη λειτουργία σας και πώς αντανακλώνται αυτές στην καθημερινότητα; (Αυτή είναι η αγαπημένη ερώτηση της γυναίκας μου! Είναι HRου τι να κάνουμε – από το μακαρονάς τι να κάνουμε)
✓ Αν σας έλεγαν ποιο είναι το μεγάλο σας πλεονέκτημα συγκριτικά με τα άλλα σχολεία ποιο θα ήταν αυτό; Μόνο ένα! (έλα για να δούμε ποιο βάζεις πρώτο!)

Και μετά βέβαια ρωτάς όλα εκείνα τα πρακτικά, για τα ωράρια, τα δίδακτρα (γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι), το αναλυτικό πρόγραμμα, τα λεωφορεία, τα φαγητά, τις καντίνες, τη δεύτερη ξένη γλώσσα, τις ρομποτικές, τα ipad, και όλα αυτά της μοδός που εμείς ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα...

 

Και μετά επισκέπτεσαι τα Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων" και μεταξύ των άλλων ακούς και σημειώνεις απαντήσεις όπως αυτή:

«Η διαδικασία επιλογής των σπουδών περνάει μέσα από την επιλογή του επαγγέλματος. Οι μαθητές στην ηλικία της Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου περνούν ένα εξειδικευμένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το οποίο θεωρείται το πιο αξιόπιστο στη χώρα μας. Αφού απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο 200 περίπου ερωτήσεων στον υπολογιστή, ανακαλύπτουν τις κλίσεις και δεξιότητές τους και συντάσσεται το επαγγελματικό τους προφίλ. Ο σύμβουλος καθηγητής καλεί τους γονείς και το παιδί και τους παρουσιάζει τα αποτελέσματα.
Το επόμενο στάδιο είναι να γνωρίσει τι πρέπει να σπουδάσει για να ακολουθήσει τα συγκεκριμένα επαγγέλματα και που (Ελλάδα η εξωτερικό). Όλες αυτές οι πληροφορίες εμπεριέχονται σε μια εκτενή έντυπη αναφορά η οποία του παραδίδεται. Έτσι αφού ο μαθητής έχει αποφασίσει τα επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν και τις αντίστοιχες σπουδές περνάμε στη φάση της προετοιμασίας

Ή αυτή:
«Αν η επιλογή του μαθητή είναι να σπουδάσει στην Ελλάδα τότε παρακολουθεί το φροντιστηριακό πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών (Β' και Γ' Λυκείου). Το φροντιστηριακό πρόγραμμα προήλθε από το βαθύ προβληματισμό όλων μας, για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα, που συναντούν στην επίπονη πορεία, προς την επιτυχία στο Πανεπιστήμιο.
Όλα αυτά τα χρόνια, που διδάσκουμε και προετοιμάζουμε υποψηφίους, έχουμε διαπιστώσει, ότι αυτοί και οι γονείς τους συναντούν τρία βασικά προβλήματα.

α) Ποιος τους διδάσκει; Έχει την απαιτούμενη επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια;
β) Η έλλειψη του αναγκαίου χρόνου για το καθημερινό διάβασμα της ύλης, που διδάσκεται. Φανταστείτε την ημέρα ενός υποψηφίου: Το πρωί σχολείο μέχρι το μεσημέρι, στη συνέχεια σπίτι για λίγο, αν προλάβει και μετά μέχρι το βράδυ φροντιστήριο. Επιστροφή στο σπίτι μετά από μια εξαντλητική μέρα, κατάκοπος για να προσπαθήσει να διαβάσει. Τις περισσότερες φορές πρέπει να υπερβεί τα όρια αντοχής του. Βεβαίως και πολλές ώρες χαμένες στις ενδιάμεσες μετακινήσεις.
γ) Το πρόβλημα, που αφορά τους γονείς, είναι το οικονομικό. Το πρόγραμμά μας απαντά αποτελεσματικά και στα τρία αυτά προβλήματα, σε αντίθεση με τον κλασικό συνδυασμό σχολείο το πρωί, φροντιστήριο το απόγευμα – βράδυ. Οι καθηγητές του προγράμματος, διδάσκουμε και προετοιμάζουμε υποψηφίους πολλά χρόνια τώρα, έχοντας αποκτήσει την απαιτούμενη επιστημονική και παιδαγωγική επάρκεια, μέσα από αυτή την πορεία, αλλά και από τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Επίσης, ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, είμαστε και διορθωτές στις πανελλήνιες εξετάσεις, και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει προετοιμασία υποψηφίου. Το πρόγραμμά μας εξασφαλίζει περισσότερες ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης από αυτές, που ορίζει το υπουργείο και από αυτές των φροντιστηρίων, καθημερινά στο πολιτισμένο περιβάλλον των εκπαιδευτηρίων μας, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και χάσιμο χρόνου, το πολύ μέχρι αργά το μεσημέρι. Μετά, ο μαθητής επιστρέφοντας στο σπίτι του, μπορεί άνετα να ξεκουραστεί και στη συνέχεια να διαβάσει εμπεδώνοντας τη διδαχθείσα ύλη.»

✓ Και με το εξωτερικό τι κάνουμε είπαμε; «Αν η επιλογή του μαθητή είναι να σπουδάσει στο εξωτερικό τότε παρακολουθεί το ΙΒ diploma programme διάρκειας 2 ετών (Β' και Γ' Λυκείου). Το Πρόγραμμα του Διπλώματος IB (Diploma Programme) είναι ένα απαιτητικό και εξισορροπημένο διετές πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 16 έως 19 ετών. Οδηγεί σε πιστοποίηση την οποία αναγνωρίζουν όλα σχεδόν τα γνωστά πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο».

✓ Και τι ποσοστά επιτυχίας έχουμε για να μην ξεχνιόμαστε; «Η πλειοψηφία των υποψηφίων εισάγεται στην πρώτη τους επιλογή σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεπερνούν κάθε χρόνο το 90%. Ο Πλάτωνας είναι από τα ελάχιστα Σχολεία που δεν ανακοινώνει μόνο ποσοστά επιτυχίας αλλά και την πλήρη λίστα των επιτυχόντων (ονοματεπώνυμα και σχολές εισαγωγής) στο site του Σχολείου.»

 

Και τέλος ξεχνάς να ρωτήσεις τις υπόλοιπες γιατί σε κάλυψε σε όλα τα βασικά που ψάχνεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάκριση... ουπς για τη συνάντηση ήθελα να πω!

 

 

➜ Αν θέλετε να μάθετε από κοντά τα πάντα για τα Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων", μπείτε εδώ.

 

 

 


Σχετικά άρθρα:

 


 

 

 

 

*BrightPost: Αναρτήσεις σαν αυτή, όπου προτείνουμε προϊόντα που αγαπάμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά και ιδέες που μας ενθουσιάζουν, γίνονται σε συνεργασία με εταιρίες που εκτιμάμε και πιστεύουμε. Είναι μια μικρή βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε για να διατηρήσουμε αυτή τη γωνιά στο διαδίκτυο όπου ακούγεται η φωνή μας.

The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom