(4 ψήφοι)

«Δεν θέλω να πάω στον οδοντίατρο!»

«Δεν θέλω να πάω στον οδοντίατρο!»

Τα δόντια είναι μια πονεμένη ιστορία. Στην κυριολεξία.
Πόνος για να βγουν. Πόνος για να ισιώσουν. Πόνος για το τέλειο χαμόγελο.
Ή μήπως όχι;

Η μικρή τον τελευταίο χρόνο αποφάσισε τα βράδια να μένει ξύπνια, τραγουδώντας σε λα μινόρε κάθε φορά που σκάει μύτη δοντάκι. Κάθε βράδυ κάνω πράξεις. Μετράω δόντια, αφαιρώ από το σύνολο, διαιρώ με μήνες και προσπαθώ να υπολογίσω πόσα ξάγρυπνα βράδια έχω υπόλοιπο.

Όταν λοιπόν έφτασε το απόγευμα για το καθιερωμένο ραντεβού μου στον οδοντίατρο, καθώς περίμενα τη σειρά μου με μάτια να κλείνουν και τον καναπέ απέναντι να μοιάζει με υπέρδιπλο κρεβάτι σε σουίτα 5 αστέρων, αναρωτιόμουν γιατί να πονάμε τόσο για ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. Και κυρίως, γιατί να πρέπει να πονέσει και το παιδί μου μεγαλώνοντας;

Λίγο πριν ενδώσω στο κάλεσμα του καναπέ, ανοίγει η πόρτα του ιατρείου και βλέπω την Κατερίνα, χαμογελαστή και ευδιάθετη όπως πάντα! Κάθομαι λοιπόν στην καρέκλα και την κοιτάω με μάτια κουταβιού, «θα πονέσω;». Μου χαμογελάει. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πονέσεις! Θέλεις να μου πεις τι φοβάσαι;».

Αυτό ήταν. Βάλαμε καφέ και την ρώτησα τα πάντα! Όλες μου τις φοβίες και τις αγωνίες. Και φυσικά η ευγενέστατη Κατερίνα Μακρή, στο Smile Therapy - Aesthetic Dental Clinic, μοιράστηκε τις απαντήσεις της με όλες μας, για να μας καθησυχάσει έτσι ώστε να κοιμηθούμε κι εμείς ένα βράδυ με ένα λιγότερο άγχος.

K650

Κατερίνα, τι κάνουμε όταν η μαμά φοβάται τον οδοντίατρο;
Κ.Μ.: Η φοβία του οδοντίατρου συνήθως προέρχεται από κάποια εμπειρία πόνου στο παρελθόν και συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ελέγχου που νιώθει ο ασθενής επειδή δεν μπορεί να μιλήσει κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής πράξης.
Στο οδοντιατρείο μας είμαστε εξειδικευμένοι στη διαχείριση ασθενών με φόβο. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον, με χαρούμενα χρώματα και χαλαρωτική μουσική, ενώ η αίθουσα θεραπείας έχει έναν ζωγραφισμένο ουρανό που δίνει μια διαφορετική οπτική στον ασθενή. Εξηγούμε από την αρχή, όπως κάνουμε τώρα μαζί, όλα τα στάδια της θεραπείας. Κατά τη διάρκεια αυτής, κάνουμε διαλείμματα, μιλάμε με τον ασθενή και του ζητάμε την άδεια για να συνεχίσουμε. Η εμπιστοσύνη στον οδοντίατρο παίζει τεράστιο ρόλο!

 

Και όταν το παιδί μας φοβάται και δεν θέλει να πάει στον οδοντίατρο; Πώς το χειριζόμαστε;
Κ.Μ.: Για να αποφύγουμε τη δημιουργία φόβου, πρέπει να μάθουμε στο παιδί από νωρίς πως η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο γιατί φροντίζει να είναι γερά τα δόντια μας για να τρώμε και να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο. Στα παιδιά μας δεν μεταφέρουμε ποτέ τους φόβους μας και δεν μιλάμε για τυχόν αρνητικές εμπειρίες που είχαμε στο παρελθόν, γιατί έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τα φοβήσουμε.

Είναι σημαντικό πριν από το πρώτο ραντεβού, να προετοιμάσουμε θετικά και σωστά το παιδί. Μπορούμε να παίξουμε μαζί του τον οδοντίατρο, και να κάνει η μαμά πως εξετάζει τα δοντάκια του παιδιού. Χρειαζόμαστε μόνο μια οδοντόβουρτσα κι ένα καθρέφτη!

 

Πώς να μάθουμε το παιδί μας να πλένει σωστά τα δόντια του;
Κ.Μ.:
Ξεκινήστε από τη βρεφική ηλικία! Με το που εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια, τα καθαρίζετε απαλά με μια μικρή γάζα, μετά από κάθε γεύμα. Η διαδικασία αυτή θα γίνει συνήθεια στο παιδί και θα το ακολουθεί για μία ζωή.

Αφήστε το να διαλέξει! Πηγαίνετε μαζί στο φαρμακείο και ενθαρρύνετέ το να επιλέξει ...τα σύνεργα! Την οδοντόβουρτσα του όπου απεικονίζεται ο αγαπημένος του ήρωας και τη γεύση της οδοντόπαστας!

Βοηθήστε το! Βοηθήστε το παιδί σας να πλένει σωστά τα δόντια του, φροντίστε να αναλάβει εκείνο το πρωινό βούρτσισμα και εσείς το βραδινό. Το βράδυ, είναι μια καλή ευκαιρία για να του μάθετε να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα.

Στοματική υγιεινή μαζί! Το παιδί βλέποντας σας, μιμείται αυτό που κάνετε. Έτσι θα ασχοληθεί και το ίδιο περισσότερη ώρα με τα δόντια του. Κάντε διαγωνισμούς και μεταδώστε του χρήσιμες πληροφορίες μέσω του παιχνιδιού.

Βρείτε σύμμαχο! Ο οδοντίατρος είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Προσπαθήστε να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο, ζητώντας του να ενθαρρύνει και να συγχαίρει το παιδί σας για το ότι πλένει σωστά τα δόντια του. Έτσι, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα συνεχίσει την προσπάθεια.

 

Τελικά τα σιδεράκια μήπως έχουν γίνει μόδα; Τι επιλογές έχει το παιδί μου για να έχει ένα όμορφο χαμόγελο;
Κ.Μ.: Το όμορφο χαμόγελο είναι κάτι που το θέλουν μικροί και μεγάλοι. Ξεκινώντας από τους μικρούς μας ασθενείς, ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται όταν έχουν βγει οι πρώτοι γομφίοι, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 6-7 ετών. Σιδεράκια μπαίνουν συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών. Τα σιδεράκια δεν μπαίνουν μόνο για αισθητικούς λόγους, όπως ίσως πιστεύουν αρκετοί γονείς. Τα ίσια δόντια, βοηθούν αποτελεσματικά στη μάσηση, στην ομιλία και στη διατήρηση της συνολικής υγείας του στόματος.

Μετά την ηλικία των 14 ετών, και αφού υπάρχουν μόνιμα δόντια, μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας με τους αόρατους νάρθηκες (Invisalign, Clear Aligner). Τα αόρατα σιδεράκια αποτελούν την πιο προοδευτική μέθοδο για να ισιώσουμε τα δόντια. Κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία και λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εφαρμόζουν με απόλυτη ακρίβεια πάνω στα δόντια, είναι διάφανα και μετακινούν προοδευτικά τα δόντια μέσα σε περίπου 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια οι πρώτοι νάρθηκες αντικαθίστανται από δεύτερους, οι οποίοι ενεργούν για άλλες 2 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με αυτή τη μέθοδο έχουμε την δυνατότητα να δούμε το αποτέλεσμα που επιδιώκεται πριν ακόμα αρχίσει η θεραπεία και γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, έτσι δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται φυσικά και σε ενήλικες, ώστε μαμά και παιδί να έχουν το τέλειο χαμόγελο.

 

Κατερίνα, έχω ακούσει για τόσα πολλά ατυχήματα μικρών παιδιών που φοβάμαι πολύ μήπως πέσει και χτυπήσει άσχημα στα δόντια. Τι μπορώ να κάνω;
Κ.Μ.: Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε όλα. Μακάρι να μην συμβεί ποτέ! Εάν όμως τύχει και χρειαστεί, είμαστε εξειδικευμένοι και μπορούμε να κάνουμε το χαμόγελο μικρών και μεγάλων να λάμψει. Υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις που μπορούμε να τις προβλέψουμε. Όπως όταν κάποιο παιδί ή ενήλικας, ασχολείται με κάποιο άθλημα. Εκεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε εξατομικευμένους αθλητικούς νάρθηκες. Αυτοί οι νάρθηκες δεν έχουν καμία σχέση με τους απλούς νάρθηκες που βρίσκουμε στο εμπόριο. Κατασκευάζονται από πολυμερές υλικό στο εργαστήριο, με αποτυπώματα των δοντιών και έχουν απόλυτη συγκράτηση στα δόντια και επιτρέπουν την ομιλία, αναπνοή και κατάποση. Λόγω του ότι κατασκευάζονται σε εργαστήριο η τιμή τους ανεβαίνει λίγο, όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στο κόστος που χρειάζεται η θεραπεία τραυματισμών στα δόντια ή η αντικατάστασή τους, εάν αυτά τραυματιστούν σοβαρά. Κατά την κατασκευή τους, λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των δοντιών και του στόματος του αθλητή, οι ανάγκες του αθλήματος αλλά και οι επιθυμίες του ίδιου του αθλητή καθώς υπάρχει επιλογή χρωμάτων και σχεδίων.

 

Κι ένα quiz πριν ξεκινήσουμε τη δική μου θεραπεία! ☺

Το πιο ωραίο χαμόγελο είναι... Αυτό που αυθόρμητα σου χαρίζουν. Κυρίως όταν κάποιες φορές γνωρίζεις ότι εσύ τους το έχεις προσφέρει!

Ο/Η οδοντίατρος είναι... Ο πολύτιμος σύμμαχός μας στη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής.

Το πιο ωραίο πράγμα που άκουσα από μικρό πελάτη είναι... Όταν μεγαλώσω θέλω και εγώ να γίνω σαν κι εσάς και να κάνω κι άλλα παιδάκια να χαμογελάνε!

Η νεράιδα των δοντιών.... Υπάρχει! Όπως κι ο Άγιος Βασίλης !

Αγαπώ τη δουλειά μου γιατί ... παίρνω πολλή αγάπη από αυτό που κάνω. Και διότι αυτό που κάνω, συμβαδίζει με τη δική μου φιλοσοφία περί αισθητικής. Η αισθητική είναι τρόπος του να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα γύρω σου και τρόπος να σκέφτεσαι.

650X450

Και κλείνοντας έτσι την όμορφη κουβέντα μας, ηρέμησα, μου έφυγαν όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες, χαλάρωσα, ξάπλωσα στην καρέκλα ακούγοντας μουσική και ατενίζοντας τον ουρανό στο ταβάνι του ιατρείου ...και κοιμήθηκα.
Με ξύπνησε η Κατερίνα με χαμόγελο.

Έτοιμη! Για τους μαύρους κύκλους δεν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά από χαμόγελο...

 

 

 

 

Η Κατερίνα Μακρή είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, εξειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική.
(Smile Therapy - Aesthetic Dental Clinic, Διγενή 18 - Βούλα, 210-8958234).

Ιωάννα Αναγνώστου

Η Ιωάννα πάντα αγαπούσε τις ταινίες που έκρυβαν μεγάλες ανατροπές στην ιστορία των πρωταγωνιστών. Έτσι η ζωή μια ωραία πρωία αποφάσισε να της δείξει τη διαφορά μεταξύ σεναρίου και πραγματικότητας. Καμία! Απολύτως καμία! Όλα αυτά που βλέπουμε συμβαίνουν. Αλήθεια στο λέω.
Κάτω από τις πιο αναπάντεχες συνθήκες και μοναδικές στιγμές, εκεί που δεν το περιμένεις, τσουπ, στη γωνία κρύβονται αλλαγή καριέρας, γάμος, κοιλίτσα και πολλές πολλές εκπλήξεις! Νέα σύζυγος, νέα επιχειρηματίας και νέα μαμά...φίλη, κουμπάρα, κόρη κι αδερφή... ε, μια δόση τρέλας πρέπει να την κουβαλάς για να τα βγάλεις πέρα. Για όλα αυτά γράφει... γιατί τα πιο τρελά σενάρια τελικά είναι βγαλμένα από τη ζωή! Stay tuned!

Top5
Kid Rock

Της ...

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom