(15 ψήφοι)

«Ο νους σου σύνορα ας μην έχει» | της Αρετής Μποταΐτη

«Ο νους σου σύνορα ας μην έχει» | της Αρετής Μποταΐτη

Αγαπώ πολύ τα ταξίδια στο εξωτερικό. Από μικρή. Σε αρκετά νεαρή ηλικία έκανα το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδας, μίλησα (με χάλια προφορά) τα αγγλικά και τα γαλλικά που μάθαινα, γνώρισα συνομήλικα παιδιά, δοκίμασα τις γεύσεις τους, άκουσα τη μουσική τους, μοιράστηκα τις εικόνες τους.

Περνώντας τα χρόνια, η προφορά μου βελτιώθηκε, πρόσθεσα και τρίτη γλώσσα στη ζωή μου, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες μου αυξήθηκαν, μαζί και οι φίλοι, οι εικόνες, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα από κάθε χώρα. Σύνορα δεν έβλεπα. Πώς θα μπορούσα όμως να τα νιώσω όλα αυτά, να γνωρίσω, να αγαπήσω και να επικοινωνήσω αν δεν γνώριζα έστω μία ξένη γλώσσα;

Το αν η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πολυτέλεια ή ανάγκη, το έχουν αναλύσει άλλοι, περισσότερο ειδικοί από μένα. Πιστεύω όμως πως σ' έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και δε γνωρίζει πλέον σύνορα, η γνώση της δεύτερης γλώσσας είναι ανάγκη.
Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα, γνωρίζουμε ένα νέο πολιτισμό, γινόμαστε πλουσιότεροι και μαθαίνουμε μέσα από την διαφορετικότητα, εμπλουτιζόμαστε και εμείς οι ίδιοι και προσεγγίζουμε και άλλα πράγματα εκτός της γλώσσας σαν εργαλείο επικοινωνίας. Κάθε γλώσσα είναι φορέας αξιών και αρχών, τις οποίες μπορούμε να προσεγγίσουμε μαθαίνοντάς την. Επιπλέον, η εκμάθηση ξένης γλώσσας έχει αποδειχθεί ως μια αξιόλογη άσκηση του πνεύματος.


Πριν λίγες εβδομάδες, με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση των εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων», και βρέθηκα εκεί, στην Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών (έχει καθιερωθεί η 26η Σεπτεμβρίου). Και ενώ ως μέρα ακούγεται τυπική και αυστηρή, εγώ την έζησα σαν μια γιορτή.

Φτάνοντας στο σχολείο και μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο, με συνεπήραν οι τιτιβιστές φωνές και τα γάργαρα γελάκια των παιδιών που ανά ομάδες περιφέρονταν στο χώρο. Μέσα από πρωτότυπες διασκεδαστικές δράσεις, «περιηγήθηκαν» στις γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Κινέζικα), ενώ συμμαθητές τους και γονείς με μητρική γλώσσα διαφορετική από τα ελληνικά, παρουσίασαν, στη γλώσσα τους, στοιχεία από την κουλτούρα τους.

Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια από την κάθε χώρα, στη δική της γλώσσα, και διάλεξαν τα ίδια ένα μήνυμα, για να το διαδώσουν στις γλώσσες που γνώρισαν.

all icons

mama

 

Η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη, δημιουργική. Τα παιδιά γελούσαν και διασκέδαζαν.

kids spain

spanish game

Μαζί τους κι εγώ, που έκανα μικρά ταξίδια-αστραπή σε κάθε χώρα, έτσι, για να γευτώ λιγάκι κάτι μικρό από την καθεμιά.

china

france

france tour eiffel

russia

russia table

 

«Σ' αγαπώ» ήταν η λέξη που (στιγμιαία) επέλεξα, λέξη που δεν πρέπει να ξεχνάμε να λέμε κάθε-κάθε μέρα. Λέξη που πρέπει να ακούγεται και να δείχνεται σε κάθε γλώσσα και σε κάθε λαό, με όποιο τρόπο. Χωρίς σύνορα.

greeksagapw

sagapw spanish

sagapwlast 

 

Κατά τη διάρκεια της όμορφης αυτής γιορτής, είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στα εκπαιδευτήρια μέσα σε μια ηλιόλουστη μέρα, εκτός αλλά και ...εντός σχολείου.

kalimerasas

door1

aithousa texnis

door2

estiatorio

anakyklwsi

 

Και να παρατηρήσω τις αρχές, που το σχολείο φροντίζει να μεταφέρει στους μαθητές του.

me arxes

anoixtomyaloi

ensynaisthisi

epikoinwniakoi

tolmiroi

 

Όλα αυτά σε τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης με δίγλωσσα και τρίγλωσσα προγράμματα, με το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) και μία μεγάλη σειρά άλλων δράσεων, όπως αθλητικές δραστηριότητες, φροντιστηριακά προγράμματα Λυκείου, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών με εκπαιδευτήρια του εξωτερικού κ.ά.

reggio

 

Βρισκόμουν σε ένα σχολείο που βασική αρχή του είναι η προσέγγιση της γνώσης μέσω των πολιτισμών. Που έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει επιτυχημένους πολίτες της Ευρώπης και της Παγκόσμιας Κοινότητας, κρατώντας πάντα τις αξίες και τα ιδανικά της Ελλάδας.

fws

 

Φεύγοντας έμεινα ενθουσιασμένη από τη λειτουργία του σχολείου και από τους ανθρώπους που γνώρισα και μου ανέλυσαν την φιλοσοφία τους, μα πάνω απ΄ όλα από τα πρόσωπα των μικρών και μεγάλων μαθητών. Φωτεινά, γεμάτα αυτοπεποίθηση, όρεξη και αισιοδοξία, χωρίς σύνορα.

skeptomenoi hall

 

Οδηγώντας στην επιστροφή και πηγαίνοντας να πάρω το δικό μου παιδί από το σχολείο του, δεν κρύβω ότι ένιωσα ποικίλα συναισθήματα. Ιδίως στο συγκεκριμένο διάστημα που η ανάγκη μίας δασκάλας είναι απαραίτητη, προκαλώντας δυσκολίες στα παιδιά, στους γονείς, στους εργαζόμενους που πρέπει να βρίσκουν καθημερινά τρόπους να πάρουν το παιδί από το σχολείο πότε στις 12:00, στις 14:00 ή στις 16:00. Ή την ανάγκη βασικής γραφικής ύλης ή εκπαιδευτικού υλικού ή υπεύθυνης καθαριότητας. (Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά προβλήματα -χωρίς απαραίτητα να έχω και τις λύσεις- αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε άλλη ανάρτηση).

Και μπορεί να ευχήθηκα δυνατά από μέσα μου, να μπορούσα να είχα τη δυνατότητα να στείλω κι εγώ το δικό μου παιδί στο σχολείο που μόλις είχα επισκεφθεί αλλά πιο δυνατά ευχήθηκα να μπορούσε κάποτε να βελτιωθεί όλο αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.


Εύχομαι όλα τα παιδιά να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτό που τους αξίζει στην εκπαίδευση και στη ζωή, το καλύτερο. Και πάντα να σκέφτονται μπροστά και όσο πιο έξω από τα όρια που άλλοι τους βάζουν.


Όταν η 5χρονη κόρη μου βγήκε από το σχολείο της, με είδε να κρατάω ψηλά ένα πινακάκι με όσα "Σ΄αγαπώ" κατάφερα να συγκεντρώσω. Έτρεξε κοντά μου φωνάζοντας χαρούμενα: "Μαμά!" και μια σκέψη πλημμύρισε την καρδιά μου και πέταξε ψηλά και μακριά: «Ο νους σου σύνορα ας μην έχει».

 

sagapw final

 

"Σου το 'χω πει τόσες φορές
αγάπη μου
και θα στο πω άλλες τόσες
άκου λοιπόν το σ' αγαπώ
αγάπη μου
σ' όλες της γης τις γλώσσες"

 

 

 

 

 

*BrightPost: Αναρτήσεις σαν αυτή, όπου προτείνουμε προϊόντα που αγαπάμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά και ιδέες που μας ενθουσιάζουν, γίνονται σε συνεργασία με εταιρίες που εκτιμάμε και πιστεύουμε. Είναι μια μικρή βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε για να διατηρήσουμε αυτή τη γωνιά στο διαδίκτυο όπου ακούγεται η φωνή μας.

  

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Αρετή Μποταΐτη

Πέρασε πολλά χρόνια ανάμεσα σε μικρόφωνα, τραγουδιστές, ηχογραφήσεις, cd και μουσικές σκηνές. Το πρόσωπο πίσω από τα φώτα. Κι όταν τα φώτα εκεί έσβησαν, φώτισαν σε ένα παιδικό χαμόγελο στην αγκαλιά της. Στο Bright Side of Mom θα τη βρείτε κάπου ανάμεσα σε λόγια και τραγούδια ως Lead Singer. Στο γήπεδο θα τη βρείτε ως φανατική οπαδό της ομάδας της. Δεν λέει ποτέ όχι στις καλές συναυλίες, στα ζυμαρικά και στην κόρη της.

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom