(2 ψήφοι)

Ένα σπίτι ασφαλές για το παιδί

Ένα σπίτι ασφαλές για το παιδί

Η αταξία και η σκανδαλιά είναι συνώνυμα της παιδικής ηλικίας. Το τι μπορεί να σκαρφιστεί και να κάνει ένα παιδί δεν γνωρίζει όρια. Κι αυτό ενισχύεται από την άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει τα μικρά παιδιά. Γι' αυτό και ο γονιός καλείται να προβλέψει το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει και η παραμικρή άτσαλη κίνηση του παιδιού προκειμένου να προλάβει πιθανά ατυχήματα. Σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσουμε λοιπόν στην πρόληψη των ατυχημάτων μέσα στο σπίτι, συγκεντρώσαμε όλα αυτά που θα μπορούσαν να εξάψουν την παιδική περιέργεια και να οδηγήσουν σε ατυχήματα.

Το μπαλκόνι

Είναι σίγουρα ένας χώρος που όλοι βλέποντας το μικρό να ξεπορτίζει φωνάζουν μηηηηη. Μα πως γίνεται αυτό το μη στα παιδικά αυτιά να σημαίνει πρέπει οπωσδήποτε να το κάνω;;; Και μην μου πείτε πως κλειδώνετε την μπαλκονόπορτα κι είστε σίγουροι πως δεν θα βγει, αν του έχει μπει η ιδέα απλά θα σας παρατηρήσει ώστε να δει πως βγαίνετε εσείς, πως ανοίγετε την μπαλκονόπορτα, πάντως τον τρόπο θα τον βρει, το μόνο σίγουρο. Άρα πρέπει να φροντίσετε ώστε να καλύψετε τα κάγκελα με πλέγμα ή να βάλετε από πάνω πρόσθετο κάγκελο ώστε να μην μπορεί το παιδί να πέσει. Και πάλι το να βγει έξω χωρίς επίβλεψη δεν είναι ό,τι καλύτερο αφού μια γλάστρα ή μια καρέκλα άνετα γίνονται σκαλοπάτι για πρόσβαση στα κάγκελα. Πρέπει λοιπόν πάντα να υπάρχει κάποιος κοντά στο παιδί. Εναλλακτικά αν το σπίτι έχει συναγερμό μπορείτε να συνδέσετε το συναγερμό με το άνοιγμα μπαλκονόπορτας ή παραθύρου ώστε ένα κουδούνισμα να σας ειδοποιεί για την απόπειρα εξόρμησης.

Οι πρίζες
Όχι μόνο είναι πολλές στο σπίτι, αλλά με ένα μαγικό τρόπο πρέπει οπωσδήποτε κάποιο παιχνίδι ή έστω ένα χαρτί να χωθεί στην πρίζα. Το πιο απλό λοιπόν είναι να πάρετε καλύμματα που φοριούνται στην πρίζα ώστε να μην μπορεί καν να αποπειραθεί να σπρώξει κάποιο αντικείμενο μέσα. Και μάλιστα μην ξεχάσετε καμιά πρίζα, ούτε καν αυτή πίσω από το σύνθετο, γιατί ο μαρκαδόρος χωρά από την άκρη του επίπλου και σίγουρα είναι ικανό να τολμήσει να τον βάλει μέσα.

Τα ντουλάπια και τα συρτάρια
Αναρωτιέστε πού είναι ο κίνδυνος με τα ντουλάπια και τα συρτάρια; Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί είναι να κλείσει τα χέρια του ανοιγοκλείνοντας ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι. Επίσης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μαχαίρια ή ψαλίδια με κίνδυνο να τραυματιστεί ή να τραβήξει άτσαλα κάποιο αντικείμενο από ένα ντουλάπι με κίνδυνο να χτυπήσει. Για το λόγο αυτό είναι καλό να τοποθετήσετε άγκιστρα σε συρτάρια και ντουλάπια που θα δυσκολέψουν το παιδί από το να τα ανοίξει.

Απορρυπαντικά, καθαριστικά, φάρμακα
Και τα τρία προκαλούν απίστευτο άγχος. Ενώ πρόκειται για πράγματα που χρειαζόμαστε καθημερινά, ωστόσο πρέπει να τα έχουμε φυλαγμένα σε μέρος που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης από πιθανή κατάποσή τους. Ένα καλό σημείο για απορρυπαντικά και καθαριστικά είναι κάποιο ντουλάπι που κλειδώνει στο μπαλκόνι, ενώ για τα φάρμακα το καλύτερο είναι να φυλάσσονται στην κρεβατοκάμαρα των γονιών σε κάποιο ψηλό ντουλάπι που να κλειδώνει. Με τα φάρμακα πρέπει να είναι προσεχτικοί και παππούδες ή γιαγιάδες που κρατούν ενδεχομένως τα παιδιά και να μην τα αφήνουν σε κοινή θέα

Πόρτες και κλειδιά
Καλό είναι να προμηθευτείτε προστατευτικά που θα τοποθετήσετε στο πάνω μέρος από τις εσωτερικές πόρτες ώστε να αποτρέπεται το κλείσιμο της πόρτας και να μην τραυματιστούν τα χέρια των παιδιών αν μια πόρτα κλείσει απότομα από τον αέρα ή τραβήξουν άτσαλα την πόρτα χωρίς να απομακρύνουν τα χέρια τους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια επίσης, είναι καλό να αφαιρέσετε και να κρύψετε όλα τα κλειδιά από τις εσωτερικές πόρτες, ώστε να αποφευχθεί το να κλειδωθεί το παιδί μέσα σε κάποιο χώρο.

Μπάνιο-μπανιέρα
Συχνά στο χώρο του μπάνιου σε πολλά σπίτια βλέπουμε να υπάρχει κάποιο χαλάκι μπροστά από τη μπανιέρα. Προκειμένου να μην γλιστρήσει το παιδί στο χαλάκι αυτό, μια καλή λύση θα ήταν να το κολλήσετε στις δύο πλευρές του. Επίσης μέσα στην μπανιέρα πρέπει πάντα να υπάρχει αντιολισθητικό πατάκι και να υπενθυμίζεται στο παιδί πόσο προσεχτικό πρέπει να είναι. Τέλος μην ξεχνάτε πως δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το παιδί μόνο του στο μπάνιο, ούτε καν για κάποια δευτερόλεπτα αφού το κακό δεν αργεί να γίνει.

Κουζίνα
Η κουζίνα είναι ο πλέον επικίνδυνος χώρος για εγκαύματα. Θέλει πολύ προσοχή όταν βρίσκεστε στο χώρο της κουζίνας και μαγειρεύετε. Προσπαθήστε να βάζετε την κατσαρόλα στις εσωτερικές εστίες ώστε να μην την τραβήξει το παιδί ή φροντίστε πάντα να έχετε γυρισμένα τα χερούλια της κατσαρόλας προς τα μέσα για να μην τραβήξει κάτι. Επίσης προσοχή όταν χρησιμοποιείτε τον φούρνο μην αγγίξει την επιφάνεια και καεί.

Εργαλεία- είδη ραπτικής-χάντρες-κουμπιά
Φυσικά δεν είναι ό,τι καλύτερο να φτάσουν στα χέρια ενός μικρού παιδιού εργαλεία, βελόνες, κουμπιά κλπ μικροαντικείμενα. Παίζοντας με κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να χτυπήσει τα μάτια του, να τρυπηθεί ή ακόμη και να καταπιεί κάποιο μικροαντικείμενο με τον κίνδυνο του πνιγμού. Το ασφαλέστερο είναι τα αντικείμενα αυτά να βρίσκονται κλειδωμένα σε κάποιο ντουλάπι ώστε το παιδί να μην αποκτά εύκολα πρόσβαση.

Κορδόνια-καλώδια
Τελικά το οποιοδήποτε κορδόνι, κορδέλα, σπάγκος, μπορεί να καταλήξει να γίνει θηλιά στο λαιμό του παιδιού. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχετε να είναι ασφαλές και μικρό το κορδόνι για τις πιπίλες στα μωρά, να αποφεύγετε σαλιάρες με κορδόνια και να μην κρεμάτε με σπάγκο αντικείμενα στην κούνια του μωρού. Δεν πρέπει να αφήνουμε το παιδί να παίζει με κορδόνια ή σπάγκους γιατί θα μπορούσε να τους δέσει στο λαιμό του. Τέλος, χρειάζεται προσοχή στο κορδόνι για τις κουρτίνες τύπου ρόμαν. Καλό είναι να το τυλίγετε κάπως ψηλά και να μην κρέμεται σε ύψος που μπορεί να παίξει το παιδί μαζί του. Η ίδια προσοχή χρειάζεται και με διάφορα καλώδια που υπάρχουν στο σπίτι, όπως του τηλεφώνου, του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.

Πτώσεις
Λέγοντας πτώσεις, εννοούμε τόσο αντικειμένων όσο και των ίδιων των παιδιών. Για το λόγο αυτό αποφεύγουμε να αφήνουμε βαριά αντικείμενα σε σημεία που μπορεί να τα τραβήξουν τα παιδιά και να πέσουν επάνω τους. Επίσης δεν κρεμάμε ποτέ ραφάκια πάνω από τα κρεβάτια ή καδράκια, γιατί μπορεί να τα τραβήξουν τα παιδιά και να χτυπήσουν, αλλά και να πέσουν σε έναν ενδεχόμενο σεισμό.
Επιπλέον χρειάζεται προσοχή το ύψος του στρώματος σε σχέση με την ηλικία του μωρού. Μόλις το μωρό μπορεί να καθίσει θα πρέπει να κατεβάσετε χαμηλά το στρώμα του μωρού ώστε να μην υπάρχει φόβος να πέσει. Για τον ίδιο λόγο, όταν επιλέγετε μια κούνια είναι καλύτερο να έχει σταθερά κάγκελα, δεν φαντάζεστε πόσο γρήγορα μαθαίνουν να τα κατεβάζουν μόνα τους.
Η αλλαξιέρα είναι άλλος ένας χώρος όπου καταγράφονται συχνά ατυχήματα από πτώσεις. Όσο μικρό να είναι το μωράκι μπορεί να γυρίσει και να πέσει, γι' αυτό πρέπει πάντα να κρατάτε το μωρό πάνω στην αλλαξιέρα, ακόμη και για το δευτερόλεπτο που θα γυρίσετε να πάρετε μια πάνα.
Κάτι ακόμη επίφοβο για ατύχημα είναι τα χαλιά τύπου διάδρομος. Συχνά τα παιδιά τρέχουν εκεί με φόρα παίζοντας, οπότε ο διάδρομος μπορεί να καταλήξει σε «ιπτάμενο χαλί» πετώντας το πιτσιρίκι στο πάτωμα. Για το λόγο αυτό μπορείτε να πάρετε αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως και να στερεώσετε το χαλί στο πάτωμα

Σκάλες
Οι σκάλες στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ένα σημείο όπου σίγουρα θα πλησιάσει ένα παιδί και θα σας κάνει να καρδιοχτυπήσετε. Για να αποφευχθεί ένα ατύχημα θα πρέπει να τοποθετήσετε μια κατασκευή με πόρτα που θα κλείνει με ασφάλεια ώστε να μην μπορεί το παιδί να περάσει στα σκαλιά

 

Η αλήθεια είναι πως η λίστα του τι πρέπει να προσέχουμε είναι τεράστια, τόσο όσο και η φαντασία των ίδιων των παιδιών. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε ως γονείς είναι να προβλέπουμε εγκαίρως πιθανούς κινδύνους ώστε να αποτρέψουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια μικρό-ατυχήματα, αλλά το σημαντικό είναι να μην πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Άρα πάρτε βαθιές ανάσες, εξοπλιστείτε με ψυχραιμία και προσπαθήστε στο μέτρο του δυνατού να κάνετε το σπίτι φιλικό και ασφαλές για το μικρό σας ζιζάνιο.

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

Φανή Παναγιωτοπούλου

Λατρεύει τα παιδιά γι' αυτό και επέλεξε να εργαστεί με παιδιά διδάσκοντας ξένες γλώσσες και μαθαίνοντας τους ό,τι περισσότερο μπορούσε για τον κόσμο. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας του ΕΑΠ. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Σαν καλό κορίτσι εκτός από τα γαλλικά φρόντισε να ολοκληρώσει και τις σπουδές στο πιάνο. Της αρέσει η μουσική, οι εκδρομές και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 5 και 2 ετών.

Top5
Kid Rock

Της ...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom