(2 ψήφοι)

Μετακομίζουμε: πώς να με βοηθήσετε - η οπτική του παιδιού | Ευφροσύνη Μήτσιου

Μετακομίζουμε: πώς να με βοηθήσετε - η οπτική του παιδιού | Ευφροσύνη Μήτσιου

«Η μετακόμιση και η προσαρμογή στο νέο σπίτι μέσα από τα μάτια του παιδιού και πώς μπορούν οι γονείς να την κάνουν πιο εύκολη».

 

Κάποιοι γονείς αυτό το διάστημα σκέφτονται το θέμα της προσαρμογής του παιδιού τους στο νέο σχολείο. Για κάποιους άλλους η σκέψη και η ανησυχία ξεκινά λίγο πριν και αφορά την προσαρμογή στο σπίτι ιδίως μετά τη μετακόμιση σε άλλη γειτονιά, άλλη πόλη ή χώρα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ή μάλλον να μας βοηθήσουν αυτά ώστε αυτή η αλλαγή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη;

Για παιδάκια έως τεσσάρων ετών η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον μετά τη μετακόμιση είναι σχετικά πιο εύκολη καθώς αυτό που έχουν ανάγκη κυρίως είναι το αίσθημα ασφάλειας που του προσδίδουν οι γονείς χωρίς να σημαίνει ότι η συναισθηματική κυρίως προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη.

 

«Είναι φυσικό και ίσως αναμενόμενο να με δυσκολέψει και να με αναστατώσει (και πρακτικά και συναισθηματικά κυρίως) αυτή η αλλαγή όπως και εσάς αλλά μπορείτε να με βοηθήσετε με κάποιους τρόπους όπως:

Αποφύγετε να μου παρουσιάσετε αυτή την ιδέα τελευταία στιγμή (για να μη στεναχωρηθώ ή γκρινιάξω τόσο) ή ως κάτι που ήδη έχετε αποφασίσει αλλά ελάτε να το συζητήσουμε μαζί έγκαιρα ώστε να μπορώ να σας ακούσω ή να πω και εγώ τη γνώμη μου νιώθοντας ότι με υπολογίζετε σε αυτή την απόφαση.

Βοηθήστε με να καταλάβω το λόγο της μετακόμισης και τις εναλλακτικές (αν υπάρχουν) που δεν θεωρούνται βολικές.

Αν δείτε να αντιδρώ κρατήστε την ψυχραιμία σας, δώστε μου χρόνο και χώρο να εκφράσω τη στεναχώρια μου για όλα όσα θα χάσω ή δεν θα είναι πια τα ίδια: σπίτι, σχολείο, φίλοι, γείτονες - μάλλον και εσείς άλλωστε νιώσατε κάπως έτσι όταν χρειάστηκε να το πρωτοσκεφτείτε.

Αν θέλετε να νιώσω καλύτερα πείτε μου ότι αν μετακομίσουμε σχετικά κοντά δεν θα χάσω τους φίλους μου αλλά μπορείτε να με πηγαίνετε εκεί μια μέρα που θα το αποφασίσουμε να τους βλέπω και να παίζουμε μαζί.

Αν η μετακόμιση είναι σε άλλη πόλη ή και σε άλλη χώρα ακούστε πρώτα τις ανησυχίες και τους φόβους μου ότι δε θα έχω εκεί φίλους, ότι θα δυσκολευτώ να βρω καινούριους και αφού με παρακινήσετε να ψάξω σιγά σιγά νέους φίλους (μέχρι να γίνει αυτό), δώστε μου τη δυνατότητα του τηλεφώνου για να νιώθω πιο κοντά στους παλιούς που άφησα πίσω.

Καθησυχάστε με όσο είναι εφικτό ότι στη νέα γειτονιά, σε αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο αν κάνετε μια έρευνα αγοράς, θα μπορώ να συνεχίσω τις δραστηριότητές μου όπως, να παίζω σε κάποια ομάδα ή να κάνω κάποια άλλη δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να με βοηθήσει να κάνω πιο εύκολα νέους φίλους.

Πηγαίνοντας σε πιο πρακτικά ζητήματα ενδεχομένως να μου είναι βοηθητικό να επισκεφθούμε μαζί το νέο σπίτι αν είναι σχετικά κοντά ή έστω να δω κάποιες φωτογραφίες του νέου χώρου (ή και μέσω υπολογιστή) για να μη με φοβίζει αυτό το άγνωστο μέρος και επηρεάζει τον ύπνο και τα όνειρά μου.

Μπορείτε να μου πείτε τις σκέψεις και απόψεις σας για τη διαμόρφωση του νέου χώρου (έπιπλα, αλλαγή διακόσμησης κλπ) και κυρίως να ρωτήσετε τη δική μου ιδίως για το δωμάτιό μου. Ξέρετε τα ίδια έπιπλα και η σχεδόν παρόμοια με το παλιό σπίτι διάταξή τους μπορεί να με βοηθήσει να προσαρμοστώ και να νιώσω οικεία στο νέο σπίτι.

Καθώς ενδεχομένως θα με βλέπετε συναισθηματικά φορτισμένο σχετικά με τη μετακόμιση μπορείτε να διευκολύνετε την έκφραση των συναισθημάτων μου και την καλύτερη επεξεργασία αυτών μέσα από το παιχνίδι (με κούκλες ή χωρίς), τη ζωγραφική ή την ανάγνωση παραμυθιών δείχνοντας τρόπους να μπορέσω να το αντιμετωπίσω καθώς και την θετική του πλευρά. Μέσα από το παιχνίδι μπορώ να προβάλλω όσα νιώθω χωρίς να σκέφτομαι αν θα σας στεναχωρήσω τόσο και να προετοιμαστώ για αυτό βλέποντας πώς έχουν αντιδράσει οι δικοί μου ήρωες.

Αν στην τηλεόραση ή στο δρόμο δείτε φορτηγό ή ανθρώπους να μεταφέρουν κούτες με πράγματα να μου το δείξετε για να νιώσω ότι δεν είμαστε οι μόνοι που φεύγουμε και ότι κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.

Κατά την προετοιμασία της μετακόμισης μπορώ να βοηθήσω και εγώ, υπολογίστε με - ίσως δυσκολεύομαι στα μεγάλα αντικείμενα αλλά μπορώ τουλάχιστον να σας κοιτάω. Όσο για τα δικά μου αντικείμενα θα μου είναι διευκολυντικό να τα πακετάρω για νιώθω ότι δεν θα ξεχάσω τίποτα και να έρχεστε να μου δείχνετε πώς να τα κάνω (καλύτερα) ή να τσεκάρετε αν χρειάζομαι βοήθεια.»

 

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς μαζί μας εικόνες από την καθημερινότητά σας πατήστε ΕΔΩ

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο, μια ερώτηση ή να μοιραστούν κάτι δικό τους, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

 

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Ευφροσύνη Μήτσιου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλά σε φίλους και συγγενείς για ψυχολογία, για το πώς μπορούν να νιώσουν καλύτερα στις δύσκολες στιγμές τους και να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή. Μετά από κάποια χρόνια συνεχίζω να κάνω το ίδιο με τη διαφορά ότι τώρα ο τοίχος μου έχει πτυχία Ψυχολογίας [και δεν απευθύνεται σε συγγενείς, λόγω του κώδικα δεοντολογίας, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους].
«Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας» .. αναφέρω συχνά τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές συναντήσεις με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και στις σχολές γονέων. Σε αυτές τις συναντήσεις – οι οποίες γίνονται και μέσω διαδικτύου [skype]- εκτός των άλλων, εκπαιδευόμαστε στη διαχείριση του άγχους, των φοβιών, των αρνητικών σκέψεων [NLP], των διατροφικών διαταραχών, της εικόνας σώματος, της παχυσαρκίας καθώς και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Θα με δείτε συχνά σε γήπεδα προπονώντας ψυχολογικά [mental training] αθλητές, προπονητές, ομάδες και γονείς καθώς ο ψυχολογικός τομέας επηρεάζει άμεσα την αθλητική απόδοση. www.frosomitsiou.gr

Top5
Kid Rock

Της ...

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Η παραλία γεμίζει παιδάκια,

...

- Μπιχλιμπίδα μου, χαμήλωσε λιγάκι την τηλεόραση......

1. Ανακοινώστε ότι είναι ώρα για φαγητό.

2.

...

Τα παιδιά βλέπουν. Τα παιδιά πράττουν. Αυτό είναι το

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom