(6 ψήφοι)

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι…

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι…

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.
Πόσες φορές μας ζήτησε ένα παιδάκι να του διαβάσουμε ένα παραμύθι είτε (συνήθως) για να κοιμηθεί είτε για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα του. Πόσες από αυτές τις φορές το κάνατε πραγματικά με την ψυχή σας ή από υποχρέωση καθώς ήσασταν πολύ κουρασμένοι από τη δουλειά σας; Ή μήπως παρατηρήσατε ότι κατά τη διάρκεια που το διαβάζατε σας άρεσε και εσάς εξίσου τόσο το παραμύθι όσο και όλη η ατμόσφαιρα που δημιουργείται;

Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε κοινωνίας περιλαμβάνει μύθους και παραμύθια, φανταστικές ιστορίες συνδεδεμένες με συμβολισμούς και ηθικά διδάγματα.

Από ψυχολογική σκοπιά ο πρώτος που συνέδεσε τα παραμύθια με τα όνειρα ήταν ο Freud. Υποστήριζε ότι τα παραμύθια εκφράζουν ασυνείδητες εσωτερικές συγκρούσεις, φόβους, απαγορευμένες επιθυμίες στηριζόμενος στο γεγονός ότι οι εικόνες που βλέπουμε στα όνειρα είναι σχεδόν ίδιες με τις εικόνες των παραμυθιών.

Ο Jung (ορόσημο η δουλειά του στην επεξήγηση των μύθων και παραμυθιών) προχώρησε αυτό το σκεπτικό δίνοντας όμως έμφαση στο "συλλογικό ασυνείδητο" ότι δηλαδή τα παραμύθια συμβολίζουν όλες εκείνες τις ιδέες και τις αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά (όπως κύκλος ζωής) και ισχύουν για όλους.

 

Ένα παραμύθι:
- Ανακινεί φαντασία και συναισθήματα
- Συνιστά πηγή χαράς, διασκέδασης
- Εκφράζει επιθυμίες
- Προσπαθεί να εξηγήσει το ανεξήγητο
- Αναπτύσσει και ενισχύει την κριτική σκέψη - θέτει προβληματισμούς
- Μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που φαίνεται μακρινό και απλησίαστο
- Δίνει ελπίδα - μια πιο αισιόδοξη (προ)οπτική του κόσμου
- Γενικότερα ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.

 

Είναι ενδιαφέρον και βοηθητικό η αφήγηση να γίνεται με τρόπο θεατρικό σαν να δίνουμε μια παράσταση με χρωματισμό φωνής, κινήσεις, εκφράσεις προσώπου.

Προτρέψτε και το παιδί να εμπλακεί σε αυτό (κουκλοθέατρο, ζωγραφική, ρόλοι) και ακούστε αυτά που έχει να σας πει. Αποφύγετε να αφαιρέσετε τμήματα του παραμυθιού που κάνουν αναφορά σε κακούς χαρακτήρες γιατί έτσι του αφαιρείτε τη δυνατότητα να δει την πραγματική ζωή και να διαχειριστεί τους φόβους του. Η ανάγκη και επιθυμία για έναν άλλο παραμυθένιο κόσμο (που μέσα σε αυτόν μπορώ να διαπραγματευτώ καλύτερα αυτό που νιώθω) αντικατοπτρίζεται επίσης στις περιπτώσεις που μαζί με το παιδί καταφέρνετε και δημιουργείτε το δικό σας παραμύθι. Τα παραμύθια δεν έχουν όριο ηλικίας αρκεί ο φανταστικός παραμυθόκοσμος να μη γίνει η καθημερινότητα του ενήλικα.

Η διαφορά με τους μικρούς και τους μεγάλους είναι ότι τα μικρά παιδιά ζούνε με ένταση το παραμύθι έτσι όπως το ακούνε ενώ οι μεγάλοι προσπαθούν να το αλλάξουν και να το φέρουν πιο κοντά στα "πρέπει" τους.

 


Η Ευφροσύνη Μήτσιου είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Msc. Σχολική - Εξελικτική Α.Π.Θ.
Εξειδίκευση στη Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων (www.frosomitsiou.gr

Ευφροσύνη Μήτσιου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλά σε φίλους και συγγενείς για ψυχολογία, για το πώς μπορούν να νιώσουν καλύτερα στις δύσκολες στιγμές τους και να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή. Μετά από κάποια χρόνια συνεχίζω να κάνω το ίδιο με τη διαφορά ότι τώρα ο τοίχος μου έχει πτυχία Ψυχολογίας [και δεν απευθύνεται σε συγγενείς, λόγω του κώδικα δεοντολογίας, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους].
«Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας» .. αναφέρω συχνά τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές συναντήσεις με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και στις σχολές γονέων. Σε αυτές τις συναντήσεις – οι οποίες γίνονται και μέσω διαδικτύου [skype]- εκτός των άλλων, εκπαιδευόμαστε στη διαχείριση του άγχους, των φοβιών, των αρνητικών σκέψεων [NLP], των διατροφικών διαταραχών, της εικόνας σώματος, της παχυσαρκίας καθώς και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Θα με δείτε συχνά σε γήπεδα προπονώντας ψυχολογικά [mental training] αθλητές, προπονητές, ομάδες και γονείς καθώς ο ψυχολογικός τομέας επηρεάζει άμεσα την αθλητική απόδοση. www.frosomitsiou.gr

Top5
ΨΥΧΟ-λόγος

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε

...

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της

...

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο

...

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick

...

Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Την

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom