(5 ψήφοι)

Διαδικτυακές σχέσεις

Διαδικτυακές σχέσεις

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε τουλάχιστον like να δω ότι ενδιαφέρθηκες. Για ποιους λόγους εθιζόμαστε στις σχέσεις μέσω διαδικτύου, ποια άτομα επιλέγουν να δημιουργούν τέτοιες σχέσεις, tips ασφάλειας.

5 χρόνια πριν: οι περισσότεροι περίμεναν να βγουν έξω με την παρέα, να διασκεδάσουν, να πουν τα νέα τους, να δουν κόσμο. Ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα φιλί από τους δικούς σου ανθρώπους και ξεχνούσες (ή τουλάχιστον προσπαθούσες) αυτό που σε ζόριζε. Το κινητό συνήθως ξεχασμένο στην τσάντα – εκτός αν ήσουν φρεσκοερωτευμένος – και η αιτία να φωνάξει η μαμά που κυριευόταν από έντονη ανησυχία για το που μπορεί να είσαι και να μην απαντάς. Το διαδίκτυο ήταν βοηθητικό κυρίως για τις εργασίες της σχολής. Οι γνωριμίες και τα ραντεβού μέσω διαδικτύου ήταν μια ακόμη πληροφορία στις τόσες που άκουγες καθημερινά χωρίς να δίνεις περαιτέρω προσοχή.

Σήμερα: Μπορεί να έχει τύχει σε κάποιο άτομο στην παρέα ή σε εσάς τους ίδιους να αποφύγετε μια έξοδο ή να φύγετε από το μαγαζί που ήσασταν γιατί βαρεθήκατε ή νυστάξατε και να πάτε στο σπίτι για να μπείτε στο διαδίκτυο (ίσως και μέχρι τα ξημερώματα). Κάποια άτομα προτιμούν να μιλάνε με τις ώρες στο διαδίκτυο, να γνωρίζουν νέους ανθρώπους και να δημιουργούν ερωτικές σχέσεις. Ακόμη και έξω όταν βγαίνουν για καφέ κυκλοφορούν με laptop, netbook ψάχνοντας διακαώς (ασύρματη) σύνδεση στο διαδίκτυο για να ελέγξουν τα mail τους, τυχόν ειδοποίηση ή την κινητικότητα των φίλων τους (κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Τσεκάρουν συνεχώς το κινητό τους (ακόμη και όταν δεν χτυπάει – θα το άκουγαν, το ξέρουν, αλλά ας ρίξουν μια ματιά μήπως κάτι έπαθε ο ήχος) ή την ηλεκτρονική τους ατζέντα για να έχουν την αίσθηση του ελέγχου.
Έχετε παρατηρήσει ένα τέτοιο άτομο ή τον εαυτό σας όταν επιδιώκει αλλά αδυνατεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο πώς αντιδρά;

Ανησυχία και άγχος όταν υπάρχει αδυναμία σύνδεσης στο διαδίκτυο
76% των Βρετανών παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το διαδίκτυο (είναι εθισμένοι σε αυτό). Σύμφωνα με τους αναλυτές της βρετανικής εταιρείας The Future Laboratory που διεξήγαγαν τη μελέτη (2009), 2 στους 3 ανθρώπους βιώνουν εκνευρισμό και άγχος όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας είτε γιατί το κινητό τους δεν έχει σήμα είτε γιατί δεν είναι καλή ή έχει υποστεί βλάβη η σύνδεση του διαδικτύου. Όταν η επικοινωνία αποκαθίσταται νιώθουν πιο ήρεμοι. Ο όρος discomgooglation [από τις λέξεις «discombobulate» που σημαίνει προκαλώ σύγχυση/εκνευρισμό και «Google»] περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το αίσθημα υποδηλώνοντας ότι οι νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες έχουν το στοιχείο του εθισμού καθώς τα άτομα βιώνουν ότι κάτι τους λείπει όταν δεν τις έχουν.

Σε τι εθιζόμαστε
Πιάνετε τον εαυτό σας να κάθετε περισσότερη ώρα από όσο σκόπευε αρχικά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Τσεκάρετε αρκετές φορές τα mail σας πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Επιδιώκετε να βρείτε έστω και λίγο χρόνο παραπάνω για να μιλήσετε στο chat; Αν απαντάτε θετικά, διερευνήστε τι ρόλο παίζει το διαδίκτυο και οι διαδικτυακές σχέσεις που δημιουργείτε, στη ζωή σας.

Παράγοντες που κάνουν θελκτική την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου και τις διαδικτυακές σχέσεις

 • Ανωνυμία και απομάκρυνση από την πραγματική ζωή (ζουν μια άλλη ζωή έτσι όπως τη φαντάζονται και τη θέλουν)
 • Άρση των αναστολών (εμπιστεύονται περισσότερο τον εαυτό τους χωρίς να σκέφτονται ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις – παραποιούν τα προσωπικά τους στοιχεία υιοθετώντας διαφορετικές ταυτότητες και αφήνουν τη φαντασία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο)
 • Πρόσβαση (απλή και εύκολη, οποιαδήποτε στιγμή)
 • Δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου (σε σύγκριση με τον περιορισμένο που έχουν στην πραγματική ζωή)
 • Αυξημένη οικειότητα (είναι αξιοσημείωτο ότι οι διαδικτυακές σχέσεις δημιουργούνται και εξελίσσονται ταχύτατα, σε αντίθεση με την πραγματική ζωή που θα χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς τα άτομα δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αποδοκιμασία ή ψεύδη από το άλλο άτομο)
 • Ευκολία διαφυγής ("προσόν" για το χρήστη να αποφεύγει δυσάρεστα συναισθήματα ή καταστάσεις, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, να δημιουργήσει σχέση χωρίς καμία υποχρέωση και το ίδιο ξαφνικά να εξαφανιστεί [αλλάζοντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση]

Ποιοι επιλέγουν τις διαδικτυακές σχέσεις

 • Άτομα που μπορεί να έχουν απογοητευθεί από προηγούμενες διαπροσωπικές σχέσεις οπότε το διαδίκτυο λειτουργεί
 • Εσωστρεφή ή πολύ κλειστά που μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν και να προσεγγιστούν από άλλα άτομα
 • Μοναχικά ή με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με αναπηρία που προσβλήθηκαν από κάποια νόσο με κάποια ψυχοπαθολογία (η οποία ενισχύεται ή επιδεινώνεται μέσω της εικονικής ζωής που επιλέγουν ως φαντασιωτική διέξοδο) που περνούν κάποια συγκεκριμένη "φάση" στην οποία προτιμούν την έμμεση παρά την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία

5 tips ασφάλειας

 • Διαφύλαξε την ανωνυμία σου (απόφυγε να δίνεις προσωπικά στοιχεία αν είσαι σε δικτυακούς τόπους αποκλειστικά για αναζήτηση συντρόφων [on line dating] – αν είσαι σε σελίδες τύπου facebook επίλεξε σε ποιες πληροφορίες θα έχουν πρόσβαση οι άλλοι και τι θέλεις να κοινοποιήσεις)
 • Ζήτησε φωτογραφία του ατόμου με το οποίο συνομιλείς – αν το αποφεύγει καλύτερα να σταματήσεις αυτή την επικοινωνία (στο facebook τσέκαρε τι φωτογραφίες ανεβάζει, αν αποφεύγει να έχει δικές του για άλλους λόγους πέρα από ηθικούς)
 • Δοκίμασε τηλεφωνική επικοινωνία για να ελέγξεις τις κοινωνικές του δεξιότητες [μπορείς να επιλέξεις να καλέσεις εσύ και ο αριθμός να είναι απόρρητος)
 • Αν αποφασίσεις να συναντηθείτε επίλεξε δημόσιο χώρο σε ώρα αιχμής (π.χ. εστιατόριο), δώσε σε ένα φίλο το όνομα και το τηλέφωνο του ατόμου που πρόκειται να συναντήσεις και πες του που πηγαίνεις και τι ώρα σκοπεύεις να επιστρέψεις. Απόφυγε να δεχτείς να έρθει να σε πάρει από το γραφείο ή το σπίτι και να σε επιστρέψει σε αυτό
 • Παρατήρησε ανησυχητικά σημάδια: εκφράζει συχνά θυμό, σε πιέζει, δίνει ανακριβείς πληροφορίες (ακόμη και για την ηλικία); σκέψου το ξανά για να το συνεχίσεις
 • Προστάτευσε τον εαυτό σου: νιώθεις ανασφάλεια με αυτό το άτομο; α)αν είσαι on line αποσυνδέσου ή κάνε φραγή (block) ή αναφορά (report) του ατόμου, β)αν είστε σε δημόσιο χώρο στείλε διακριτικά μήνυμα σε κάποιο φίλο ή τηλεφώνησέ του από κάποιο άλλο χώρο (π.χ. τουαλέτα) να έρθει να σε βρει – μπορείς να καλέσεις και την αστυνομία, μη ντραπείς!

 

Η Ευφροσύνη Μήτσιου είναι Ψυχολόγος, Msc. Σχολική - Εξελικτική Α.Π.Θ., εξειδίκευση στη Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων (www.frosomitsiou.gr)

 

Πηγές:

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=94965
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/6307460/People-anxious-when-cut-off-from-internet.html http://www.pcadvisor.co.uk/news/internet/103757/study-uk-is-a-nation-of-internet-addicts/
http://health.howstuffworks.com/relationships/dating/risks-and-rewards-of-online-dating1.htm
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο diatrofi.gr

Ευφροσύνη Μήτσιου

Θυμάμαι τον εαυτό μου να μιλά σε φίλους και συγγενείς για ψυχολογία, για το πώς μπορούν να νιώσουν καλύτερα στις δύσκολες στιγμές τους και να κάνουν τη ζωή τους πιο απλή. Μετά από κάποια χρόνια συνεχίζω να κάνω το ίδιο με τη διαφορά ότι τώρα ο τοίχος μου έχει πτυχία Ψυχολογίας [και δεν απευθύνεται σε συγγενείς, λόγω του κώδικα δεοντολογίας, αλλά σε όλους τους υπόλοιπους].
«Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας» .. αναφέρω συχνά τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές συναντήσεις με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και στις σχολές γονέων. Σε αυτές τις συναντήσεις – οι οποίες γίνονται και μέσω διαδικτύου [skype]- εκτός των άλλων, εκπαιδευόμαστε στη διαχείριση του άγχους, των φοβιών, των αρνητικών σκέψεων [NLP], των διατροφικών διαταραχών, της εικόνας σώματος, της παχυσαρκίας καθώς και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Θα με δείτε συχνά σε γήπεδα προπονώντας ψυχολογικά [mental training] αθλητές, προπονητές, ομάδες και γονείς καθώς ο ψυχολογικός τομέας επηρεάζει άμεσα την αθλητική απόδοση. www.frosomitsiou.gr

Top5
ΨΥΧΟ-λόγος

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε

...

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της

...

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο

...

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick

...

Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Την

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom