(5 ψήφοι)

Ανδρική επιλόχειος κατάθλιψη ή αλλιώς «η κατάθλιψη των νέων μπαμπάδων»

Γράφει:
Ανδρική επιλόχειος κατάθλιψη ή αλλιώς «η κατάθλιψη των νέων μπαμπάδων»

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο κατάθλιψη, δηλαδή αυτή τη συναισθηματική διαταραχή από την οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη τους. Τα ποσοστά αναφέρουν περίπου ότι ένα 30% των γυναικών θα νοσήσει, όμως τι γίνεται με τους άντρες; Σιγά σιγά ξεπηδούν έρευνες που δείχνουν πως ένα όχι ίσο, αλλά αρκετά μεγάλο ποσοστό ανδρών, τρεις με έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο για να εμφανίσει κατάθλιψη.

Φαίνεται λοιπόν πως ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν αποτελεί πηγή άγχους μόνο για τις νέες μητέρες αλλά και για τους καινούργιους μπαμπάδες. Τα ποσοστά των νέων μπαμπάδων που θα νοσήσουν, πέφτουν μετά τον πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού. Ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το νεαρό της ηλικίας κατά την οποία γίνεται κάποιος πατέρας, η κοινωνική στέρηση, καθώς και η ύπαρξη ιστορικού κατάθλιψης.


Συμπτώματα ανδρικής επιλόχειας κατάθλιψης

Πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης των μπαμπάδων μετά τον ερχομό ενός νέου παιδιού, δεν διαφέρουν από αυτά μιας τυπικής κατάθλιψης.
Ενδεικτικά, κάποια από αυτά είναι:
- Απώλεια διάθεσης ή/και ευχαρίστησης
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Αύξηση ή μείωση των ωρών του ύπνου
- Κόπωση
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αισθήματα μειονεξίας και ενοχής
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας


Είναι όμως σημαντικό να λάβουμε υπ' όψη μας ότι μέχρι πρόσφατα τα στερεότυπα για τους άντρες δεν επέτρεπαν να δείξουν τις αδυναμίες τους, να μιλήσουν για δυσκολίες και φυσικά το κλάμα θεωρείτο ταμπού.

Έχοντας μεγαλώσει με τέτοιες αρχές πολλοί άντρες έμαθαν να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους, για αυτό, κάποια επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν τη δυσκολία ενός νέου μπαμπά είναι:
- η ξαφνική αύξηση των ωρών δουλειάς,
- η συναισθηματική απόσυρση (ίσως μέσα από την υπερβολική ενασχόληση με ένα PC),
- η περισσότερη ένταση και νεύρα, καθώς και
- η χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ.


Ακόμα, ένας άλλος τρόπος έκφρασης του άγχους τους σχετικά με το νέου ρόλο τους ως μπαμπάδες, μπορεί να είναι η ροπή προς τα τυχερά παιχνίδια, η σύναψη μιας εξωσυζυγικής σχέσης ή η απότομη αύξηση των εκδρομών και των εξόδων με φίλους.

Οι άνδρες έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να κρύψουν τα συμπτώματα μιας κατάθλιψης. Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε πως και τα δυο φύλα επηρεάζονται αισθητά από μια τόσο μεγάλη αλλαγή, όσο είναι η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα μια σωστή διάγνωση και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα, ώστε να μη βιώσει κανένας γονιός δύσκολα, ενοχικά και θλιμμένα μια τόσο όμορφη και ξεχωριστή περίοδο της ζωής του.

 

H Έρα Μουλάκη, ΜΑ in Clinical Psychology είναι ψυχοθεραπεύτρια - οικογενειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων

www.eramoulaki.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δημ. Μόσχα 31, Μαρούσι 15124
Τηλ: 210 8050649, 6932904303

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρα Μουλάκη

Η Έρα Μουλάκη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και συνεργάτης του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Σπούδασε Ψυχολογία και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία(πτυχίο Master) ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε ως Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια -Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Επόπτρια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων (ΕΔΑΣ). Επί σειρά ετών εργάστηκε στο πρόγραμμα «ΠΛΕΥΣΗ» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α), καθώς και σε Κέντρο Επαγγελματικού προσανατολισμού και Συμβουλευτικής.

Είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων, τα οποία διατίθενται από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ αρθρογραφεί σε έγκριτα περιοδικά και διαδικτυακούς τόπους. Ακόμα, συντονίζει ομάδες γονέων σε νηπιαγωγεία και σχολεία, και παραδίδει σεμινάρια που έχουν να κάνουν με θέματα επικοινωνίας, σχέσεων ζευγαριών αλλά και αυτογνωσίας. Πρόσφατα εξέδωσε το www.Psychological-Opinions.gr , ένα online περιοδικό ψυχολογίας με τίτλο «Ψυχολογικές Γνώμες», από τις σελίδες του οποίου δημοσιεύονται γνώμες έγκριτων επαγγελματιών του χώρου της ψυχολογίας και του ψυχισμού.


www.eramoulaki.gr, info@eramoulaki.gr
Δημ. Μόσχα 31, Μαρούσι 15124
210 8050649, 6932904303

Top5
ΨΥΧΟ-λόγος

«Συνάντηση» στο inbox ή στο chat, αν δεν βρεθούμε κάνε

...

Ένα παραμύθι συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση της

...

Ίσως μέχρι σήμερα να είχατε ακούσει για την επιλόχειο

...

Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick

...

Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε χωρίς αγάπη. Την

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom