Όλα αυτά που μου έμαθες | Φανή Παναγιωτοπούλου

Όλα αυτά που μου έμαθες | Φανή Παναγιωτοπούλου

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που έφυγες. Κι όμως με έναν παράξενο τρόπο σε νιώθω κοντά μου, γέμισες το μυαλό μου και την καρδιά μου με στιγμές γεμάτες αγάπη και δύναμη. Μου έμαθες τόσα πράγματα για την ίδια τη ζωή, μου έμαθες πώς πρέπει να αντιμετωπίσω τη ζωή. Δέκα χρόνια μετά, κάθομαι και σκέφτομαι κάποιες στιγμές μας που έκαναν ξεχωριστή τη σχέση μας, που μας έδεσαν πιο πολύ, που με δίδαξαν για το μέλλον, για το όταν εγώ θα ήμουν γονιός. Θυμάμαι...

Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια για βόλτα με το ποδηλατάκι που μου πήρες, ένα μικρό με τρεις ρόδες, εκεί κάτω από τα πεύκα της αυλής. Κι όταν έπεσα με σήκωσες, περιποιήθηκες την γρατζουνιά μου και συνεχίσαμε μαζί την προσπάθεια, ήσουν εκεί κι αυτό μου έδινε δύναμη.

Ήταν τότε που κάναμε πρόβες μαζί τα τραγούδια και τα ποίηματα των σχολικών γιορτών, που μου μάθαινες τις κινήσεις για τις θεατρικές παραστάσεις, τον τρόπο που θα στηθώ, την υπόκλιση. Και μετά οι φωτογραφίες που τραβούσες τη μέρα της γιορτής.

Ήταν η πρώτη φωτογραφική μηχανή που μου χάρισες και μου έμαθες πώς να βγάζω φωτογραφίες, τι να προσέχω στο φωτισμό, στις αποστάσεις. Ήταν η αγάπη σου για τις φωτογραφίες, "αιχμαλωτίζουν στιγμές και τις κρατούν για πάντα μέσα στο χρόνο", έλεγες, "ό,τι κι αν συμβεί."

Ήταν ένα παγωμένο βράδυ Χριστουγεννιάτικων διακοπών που με πήρες από το χερί, παρότι χιόνιζε και πήγαμε μαζί βόλτα για να δω κι εγώ τα έθιμα με τις φωτιές στη Φλώρινα. Ήταν ένα μικρό χεράκι μέσα στο δικό σου, για να στηριχτώ αλλά και να σε στηρίξω...έτσι ήταν πάντα οι βόλτες μας, για το λίγο που μπορέσαμε. Φοβόσουν πως ήταν λίγες....κι όμως τις θυμάμαι όλες. Είχαν κάτι ξεχωριστό, γιατί είχαν το πείσμα σου να μου προσφέρεις αυτές τις στιγμές για όσο χρόνο είχαμε.

Ήταν η μέρα που μου είπες ότι ήσουν άρρωστος, που μου εξήγησες τι συνέβαινε, κι ότι ίσως, όπως είχες πει, δεν θα είχαμε το χρόνο που θα θέλαμε μαζί.

'Ηταν η απάντησή σου, χαμογελαστός, όταν γέμισαν τα μάτια μου δάκρυα: «Όταν θες κάτι θα είμαι εκεί, δεν έχεις παρά να με σκεφτείς...»

Ήταν τα βράδια που ερχόσουν στο δωμάτιο μου και συζητούσαμε. Είχες έναν άλλο τρόπο να με καταλαβαίνεις, ακόμη και χωρίς να μιλήσω και να είσαι εκεί, εκεί για να ακούσεις, χωρίς να διακόψεις, χωρίς να πεις τι θα έκανες εσύ, αλλά να καταλάβεις και να με κάνεις να νιώσω καλύτερα.

Ήταν η σιωπή σου όταν δεν έγραψα καλά σε κάποιο μάθημα, η περηφάνια σου όταν πέρασα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Πάντα διακριτικά, χωρίς να με κάνεις να αισθανθώ παράξενα.

Ήταν η ελπίδα σου ότι θα πρόφταινες κι άλλες στιγμές... κι ο τρόπος που στην ανησυχία μας απαντούσες «είμαι μια χαρά».

Για όλα αυτά που μου έμαθες, όλα αυτά που μου διηγήθηκες, για όλες τις συζητήσεις μας, σ'ευχαριστώ. Μου άφησες πολύ περισσότερα απ'όσα φαντάστηκες, γιατί ήσουν εκεί, πραγματικά, ουσιαστικά.

Μου λείπεις, σ'αγαπώ μπαμπά.

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο για τους δικούς τους λόγους ή μια ερώτηση κ.λ.π. μπορούν να το στείλουν εδώ

Φανή Παναγιωτοπούλου

Λατρεύει τα παιδιά γι' αυτό και επέλεξε να εργαστεί με παιδιά διδάσκοντας ξένες γλώσσες και μαθαίνοντας τους ό,τι περισσότερο μπορούσε για τον κόσμο. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακή ειδίκευση καθηγητών Γαλλικής γλώσσας του ΕΑΠ. Μιλάει 3 ξένες γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Σαν καλό κορίτσι εκτός από τα γαλλικά φρόντισε να ολοκληρώσει και τις σπουδές στο πιάνο. Της αρέσει η μουσική, οι εκδρομές και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 5 και 2 ετών.

Top5
Οικογένεια και σχέσεις

...γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε»,

...

Οι άνθρωποι που εργάζονται με ηλικιωμένους μπορούν να

...

"Πρόσεχε τον άνθρωπο που κάνει υπομονή. Μια

...

Λένε ότι ως μαμά μπορώ να τα καταφέρω άριστα με την

...

Αγαπητοί μου γονείς,

Αυτό το γράμμα έρχεται

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom