Να είσαι εκεί για κάποιο φίλο | της Βαρβάρας Ζώρζου

Να είσαι εκεί για κάποιο φίλο | της Βαρβάρας Ζώρζου

«Είμαστε όλοι ταξιδιώτες στην έρημο της ζωής και το καλύτερο που μπορούμε να βρούμε στο «ταξίδι» μας είναι ένας ειλικρινής φίλος » ~ Robert Louis Stevenson.

 

Η φιλία αναμφίβολα, είναι μια έννοια παρεξηγημένη.

Ουσιαστικά, η πραγματική έννοια της φιλίας έχει αλλοιωθεί. Πολλοί τη βάζουν στο λεξιλόγιό τους, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικά στην καθημερινότητά τους. Κάποιοι την τοποθετούν σε πρόσωπα που απλά συμπαθούν ή απλώς τα χρειάζονται, για να γεμίσουν τον χώρο και τον χρόνο τους. Κάποιοι άλλοι, για να περνούν καλά, να γελούν, να ξεχνιούνται, να διασκεδάζουν.


Η ουσία της φιλίας όμως, βρίσκεται στο άτομο εκείνο που ενδιαφέρεται ουσιαστικά για εσένα, που είναι παρών στις «καλές» και τις «κακές» μας μέρες, στα λάθη μας, στα πάθη μας, στα «πάνω» μας και στα « κάτω» μας, παρών σε όλα. Και όχι απαραίτητα ΕΚΕΙ με την έννοια της παρουσίας, αλλά με την έννοια της αφοσίωσης, της στήριξης και της υποστήριξης.

Όπως και να' χει, η φιλία είναι μια κοινωνική σχέση, ένα είδος δεσμού, που ξεκινά από πολύ νωρίς, από την νηπιακή μας κιόλας ηλικία και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ζωής μας, « παίζοντας» καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Δεσμός σύνθετος και δυνατός που ευνοείται μέσα από συμπεριφορές, συναισθηματισμούς, δραστηριότητες, χειρονομίες, αλλά και μέσα από προστριβές, παρεξηγήσεις ή ακόμη και μέσα από βλέμματα.

Υπάρχουν δεσμοί φιλίας που αναπτύσσονται, είτε όταν ο ένας πάντα επισκέπτεται τον άλλο, είτε όταν ο ένας εκ των δύο αναζητά πιο έντονα την παρέα του άλλου, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που η φιλία αναπτύσσεται με απόσταση και από τις δύο πλευρές.

Θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό, καθώς μεγάλωσα σε μια οικογένεια, με μια αδελφή μεγαλύτερη, έναν αδελφό επίσης μεγαλύτερο και μια δίδυμη αδελφή. Θαρρώ, πώς μέχρι μια ηλικία και μάλιστα αρκετά προχωρημένη, δεν επιδίωξα ποτέ έντονα την παρέα του φίλου ή της φίλης, μιας και το «έτερον ήμισυ» συμπλήρωνε απόλυτα την έννοια της φίλης, σε όλες τις μεταβατικές περιόδους της ζωής μου.
Εκεί στις χαρές, τις λύπες, τις συγκινήσεις, τα άγχη, τις νίκες, τις ήττες και τα «άλλα» που δεν ήρθαν ακόμη. Παρούσα σε όλα, πλάι μου. Σαν μια προέκταση του εαυτού μου, δίχως τα όρια ανάμεσα στο «εγώ» και το «εσύ».
Εννοείται, πώς με την πάροδο του χρόνου, είχα την τύχη, να συναντηθώ με κάποιους ανθρώπους και να βρω έναν-δύο ειλικρινείς φίλους, εξίσου σημαντικούς στην μέχρι τώρα πορεία μου, άξιους εμπιστοσύνης και «παραχώρησης ώμου» για τα δύσκολα.

Πόσο σημαντικό, να ξέρεις πως πάντα, κάπου, κοντά σου ή μακρυά, υπάρχει ένα «στήριγμα», αυτό του φίλου, που είναι πρόθυμος να σ' ακούσει και να δηλώσει «παρών», ανά πάσα ώρα και στιγμή! Εκεί, στη βόλτα, στο πάρκο, στη δουλειά, στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, σε μια άλλη πόλη ίσως... Αρκεί που ξέρεις πως θα είναι εκεί για σένα - κάτι σαν τον «καφέ» τις πρώτες πρωινές ώρες, σαν τον αόρατο «ακροατή» της γκρίνιας σου, σαν τον πιο ορατό συνοδοιπόρο στις «διαδρομές» σου.

Τελευταία παρατηρώ, πώς καθώς η μικρή μου μεγαλώνει και ως μοναχοπαίδι, είναι αρκετά σημαντική και απαραίτητη, η συνύπαρξη και η παρέα για παιχνίδι, με φίλες και φίλους από το σχολείο, ή με τα παιδιά φίλων μας ή ακόμη και με τα παιδιά-φίλους της γειτονιάς. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική, η μόνιμη ερώτησή της, κάθε πρωινό Σαββάτου και Κυριακής : « Για πες, ποιος θα έρθει σπίτι μας σήμερα;». Εννοείται, πώς πλέον δεν υφίσταται σαββατοκύριακο χωρίς φίλο στο σπίτι ή το πάρκο.

 

Η φιλία για μένα λοιπόν, δεν είναι ένα όνομα σε μια λίστα, ούτε μπορεί να μετρηθεί με « like».  Είναι ένα «ταξίδι εμπειριών» στο χρόνο, που μοιράζεται από συνταξιδιώτες-φίλους. Ίσως και από τους πιο «ευλογημένους» δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Τελικά η φιλία δεν κοστίζει σε κανέναν τίποτα απολύτως και στις τόσο δύσκολες μέρες που διανύουμε, εγώ προσωπικά, δεν θα μπορούσα να αρνηθώ, σε μια πραγματική φίλη-συνταξιδιώτισσα, την έκκλησή της, για ένα κείμενο που θα αφορά τη φιλία.

Και επειδή ξέρω, πάει καιρός που έχουμε να τα πούμε κι από κοντά, αν τώρα φιλενάδα με διαβάζεις, θα φροντίσω να σε δω, το συντομότερο.

Ξέρεις εσύ...

 

 

 

 

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

 

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Top5
Οικογένεια και σχέσεις

...γιατί πολύ «απλά», ο παππούς πέθανε. Δεν «έφυγε»,

...

Οι άνθρωποι που εργάζονται με ηλικιωμένους μπορούν να

...

"Πρόσεχε τον άνθρωπο που κάνει υπομονή. Μια

...

Λένε ότι ως μαμά μπορώ να τα καταφέρω άριστα με την

...

Αγαπητοί μου γονείς,

Αυτό το γράμμα έρχεται

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom