(0 ψήφοι)

Εσύ ξέρεις γιατί οι πολλές οθόνες φέρνουν δυστυχία; | της Ελένης Βλάχου

Γράφει:
Εσύ ξέρεις γιατί οι πολλές οθόνες φέρνουν δυστυχία; | της Ελένης Βλάχου

 

Θα σου πω…
Θα σου πω τι ελαττώματα έχουν οι οθόνες όταν μπαίνουν στις ζωές των ανθρώπων και στα σπίτια τους. Ή καλύτερα, τι ελαττώματα προκύπτουν άπαξ και οι άνθρωποι βάλουν στη ζωής τους και στα σπίτια τους πολλές οθόνες.
 
Οι ανοιχτές οθόνες την ώρα του φαγητού αυτόματα καταργούν τον όρο της οικογένειας. Δε μιλάει κανείς. Δε λέει κανείς πώς πέρασε την ημέρα του, τι έκανε, με τι χάρηκε ή με τι λυπήθηκε. Κάποια σειρά στην τηλεόραση έχει καταπιεί τη μιλιά των ανθρώπων. 
Για φαντάσου τώρα, αντί να μιλάνε οι ηθοποιοί να μιλάνε μόνο όσοι κάθονται στο τραπέζι!
 
Οι ανοιχτές οθόνες την ώρα του παιχνιδιού με τα παιδιά, εγκλωβίζουν τη φαντασία των παιδιών και τη δημιουργικότητά τους. Τα μάτια θέλοντας και μη πέφτουν πάνω σε μια οθόνη και ξεχνιούνται όλα τα παιχνίδια πεταμένα στο πάτωμα.
Για φαντάσου τώρα όσοι βρίσκονται στο σπίτι να κάθονται στο χαλί και να φτιάχνουν ολόκληρες πολιτείες με ανθρωπάκια και τουβλάκια!
 
Οι οθόνες σε ρουφάνε και δε σε αφήνουν να ακούσεις τα όνειρα που κάνουν τα παιδιά ή ακόμα χειρότερα τα όνειρα που κάνεις εσύ. Ή που θέλεις να τολμήσεις να κάνεις.
Για φαντάσου τώρα να περπατάς στο δρόμο ή απλά να κοιτάς το ταβάνι του σπιτιού σου και να ακούς τα όνειρα του παιδιού σου και όταν εκείνο σε ρωτά για τα δικά σου εσύ να δίνεις μιλιά σε ότι κρυφά ονειρεύεσαι!
 
Οι οθόνες δε σε αφήνουν να φτιάξεις κάστρα στην άμμο και να κάνετε τρέλες με τα νερά. Δε σε αφήνουν να ψάξεις για κοχύλια ούτε σε αφήνουν να τραγουδήσεις δυνατά.
Για φαντάσου τώρα να είσαι σε μια παραλία και να ψάχνεις για παράξενα κοχύλια ή να γονατίζεις στην καυτή άμμο για να φτιάξεις μια τάφρο γύρω από ένα κάστρο που το γκρεμίζει το κύμα!
 
Οι οθόνες δε σε αφήνουν να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα γιατί σε αναγκάζουν να το βλέπεις πίσω από αυτές. 
Για φαντάσου να μην κρατάς τίποτα στα χέρια σου την ώρα της δύσης… παρά μόνο να κάθεσαι οκλαδόν και να κοιτάς τον ορίζοντα!
 
Και κάπως έτσι οι οθόνες καταπίνουν τις ώρες μας, τις μέρες μας, τα χρόνια μας. Και εμείς ξεγελιόμαστε και υποσχόμαστε πως αύριο θα το κλείσουμε το ρημάδι το facebοok και πως αύριο την ώρα του φαγητού δε θα πιάσουμε στα χέρια μας το τηλεκοντρόλ για να δούμε κάποιο ριάλιτι ή κάποιο σίριαλ.
 
Εύχομαι να μη μένουμε μόνο στις υποσχέσεις. Όσοι τουλάχιστον τολμάμε τέτοιες υποσχέσεις. 
Γιατί αν φανταστούμε λίγο τη ζωή μας χωρίς κάποια οθόνη να γίνεται η προέκτασή μας, τότε έχουμε ελπίδες να ζήσουμε λίγο πιο αληθινά!
 
 
 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
feelings

 

Δεν έχω φίλους. Είναι

...

 

«Την έβαλε κανείς με το ζόρι να γίνει

...

 

Ήταν η δεύτερη φορά που σε έβλεπα.

...

 

Σου χαρίζω μια καρδούλα κίτρινη για να

...

 

Να γελάς άνθρωπε! Αν γελάς όλα θα πάνε

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana