(1 Ψήφος)

Ένας άλλος κόσμος

Γράφει:
Ένας άλλος κόσμος

 

Η προσωπική μου σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Save The Children κρατάει χρόνια, καθώς παρακολουθώ στενά το έργο του και συνεισφέρω όσο μπορώ. Έτσι βρέθηκα για μια εβδομάδα στην Ινδία για να παρακολουθήσω από κοντά τις πρακτικές του Save The Children εκεί.

Μια εβδομάδα είναι λίγος χρόνος για να αποκτήσει κανείς εμπειρία για μια χώρα, πόσο μάλλον για την Ινδία. Κάνοντας όμως στοχευμένες επισκέψεις σε σχολεία, χωριά αλλά και slums (παραγκουπόλεις ιδιαιτέρως φτωχών ανθρώπων, όπως είναι και οι φαβέλες στην Βραζιλία) πήρα μια γεύση τόσο από τα τεράστια προβλήματα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας, όσο και από τις συντονισμένες προσπάθειες που κάνουν διάφοροι παγκόσμιοι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, σε συνδυασμό με την βαθιά πεποίθηση ντόπιων αξιωματούχων ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές τομές και βελτιώσεις.

Η κύρια αίσθηση που αποκόμισα, ήταν η απόσταση που έχει ένα σημαντικό τμήμα του Ινδικού λαού από τον λεγόμενο «Δυτικό Κόσμο». Η απόσταση αυτή, μετριέται σε δεκαετίες, Τρεις, τέσσερις, δεν ξέρω, αλλά δεκαετίες. Φανταστείτε την Ελλάδα του 1950, την φτώχεια, την ανέχεια, την καθημερινή προσπάθεια για επιβίωση, προσθέστε 100 επίπεδα έλλειψης συνθηκών καθαριότητας και υγιεινής και θα προσεγγίσετε κάπως το σημερινό μέσο Ινδικό περιβάλλον. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην νοοτροπία, τις προτεραιότητες, τα ήθη, τόσο λόγω της θρησκείας όσο και λόγω της φτώχειας του απλού κόσμου.

Επισκεφτήκαμε slum, που τα σκουπίδια του Δελχί ήταν η βασική πηγή εισοδήματος καθώς διάλεγαν τα προς εκμετάλλευση και μεταπώληση υλικά. Τα σκουπίδια βουνά. Κανονική χωματερή. Και δίπλα το slum. Εκεί, που οι μητέρες δίνουν καθημερινό αγώνα για την προφύλαξη των παιδιών τους από ένα σωρό ασθένειες. Εκεί που οι απλές εργάτριες υγείας, με πενιχρά μέσα προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις βασικές πρακτικές περίθαλψης και για τον εμβολιασμό. Και όλοι να περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού τις διάφορες Παγκόσμιες Οργανώσεις όπως ο Save The Children, για να τους παρέχουν ενημέρωση και καθοδήγηση. Τι να το κάνεις που το κράτος έχει φτιάξει καινούργιες τουαλέτες για το slum, όταν ο απλός λαός δεν τις χρησιμοποιεί γιατί θεωρεί τον περιβάλλοντα χώρο ως πιο βολικό; Εκεί χρειάζεται η ενημέρωση. Η ευαισθητοποίηση. Ειδικά στις μικρές ηλικίες. Να κάνουν την προσωπική υγιεινή κτήμα τους. Στην μέση του slum, ένα δημοτικό σχολείο πραγματικό στολίδι, παρά τα ελάχιστα μέσα. Τουλάχιστον είχαν θρανία, σε αντίθεση με άλλα που τα παιδιά απλώς κάθονται στο πάτωμα. Και εκεί, μαζί με την γνώση, «μοιράζονται» και πράγματα που για μας είναι δεδομένα, όπως το πώς να πλένει ένα παιδί τα χέρια του ή πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Ναι, ακριβώς και κυριολεκτικά αυτά. Γιατί δεν τα ξέρουν, δεν τους τα είπε ποτέ κανείς. Όλα αυτά τα παιδιά μας περίμεναν με ανυπομονησία για να μας δείξουν τι έχουν μάθει και να μας πουν «ευχαριστώ» για την βοήθεια. 

 kidsindia

 

Ένα από τα χωριά που επισκεφτήκαμε ήταν στην κυριολεξία πάμφτωχο. Κι όμως! Οι μάνες με τα παιδιά αγκαλιά, μαζεύονται για να ενημερωθούν τι είναι καλό για το παιδί τους! Παρακολουθούν έναν εμβολιασμό, να δουν τι είναι και πώς γίνεται! Να πάρουν ένα φυλλάδιο για την καθαριότητα! Στο παρακείμενο σχολείο, βλέπω ένα δωμάτιο άδειο με τρεις γυναίκες που κάθονταν κάτω και έπλαθαν ένα είδος ψωμιού σαν τσιαπάτα. Μου είπαν ότι ήταν η «κουζίνα» τους. Εκεί ετοίμαζαν ένα υποτυπώδες κολατσιό για τα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά, γυρνώντας σπίτι δεν θα είχαν τι να φάνε, καθώς το ημερήσιο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας σε μεγάλο κομμάτι της επαρχίας δεν ξεπερνά το ένα δολάριο.

 

tsia 

Ο Κόσμος μας είναι αχανής. Και υπάρχουν μύρια μέρη όπως η Ινδία που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν άγνωστες για μας συνθήκες. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η φτώχεια όπως την βιώνουμε στον Δυτικό Κόσμο είναι κυριολεκτικά αλλά και στατιστικά διαφορετική από τόσα άλλα μέρη around the globe. Και η κρίση που περνά μια χώρα σαν την Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με τα 125.000 παιδιά που πεθαίνουν ετησίως από διάρροια στην Ινδία. Πράγμα αδιανόητο.

Συνοψίζοντας αυτήν την εμπειρία ζωής στην Ινδία, κρατώ μαζί μου τη φιλοξενία και καλοσύνη αυτού του ιδιαίτερου λαού, καθώς και την ευγνωμοσύνη που νοιώθουν για τις υπηρεσίες που o Save The Children παρέχει. Τα σημερινά παιδιά της Ινδίας, μαθαίνουν στα σχολεία πράγματα που για τον Δυτικό Κόσμο είναι αυτονόητα, όπως η καθαριότητα, η υγιεινή και η πρόληψη και θα είναι εκείνα που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν τις συνήθειες ζωής των Ινδών σταδιακά και για πάντα.

Στην φωτογραφία είναι ένα στυλό. Απλώς ένα στυλό. Μηδαμινής αξίας . Όμως για μένα είναι ένα από τα σημαντικότερα δώρα που έλαβα στη ζωή μου. Δεν θα το χρησιμοποιήσω και θα το κρατήσω ως ενθύμιο. Αυτό το στυλό μου δόθηκε από ένα μαθητή στην Ινδία, σε ένα φτωχικό σχολείο ως δώρο για την παρουσία μου εκεί. Πώς θα μπορούσα να μην το θεωρώ ανεκτίμητο;

pen2

 

 ► Ο Boss υποστηρίζει το Save The Children μέσω της σελίδας START A FIRE WITH A SPARK. Ενημερώσου και στήριξε κι εσύ την προσπάθεια.

 

 

 [Photos: The Boss]


 

► Share Your Story & Join Our Team!

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας

 Terms & Conditions


 

The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom