(4 ψήφοι)

Τα ψεύτικα του ίντερνετ τα λόγια | του Boss

Γράφει:
Τα ψεύτικα του ίντερνετ τα λόγια | του Boss

Το διαδίκτυο έχει γίνει αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες πηγές πληροφόρησης για τον άνθρωπο. Θα έπρεπε να πιστεύουμε όσα διαβάζουμε σε αυτό; Παλιότερα λέγαμε «το διάβασα στην εφημερίδα» και τις περισσότερες φορές υπήρχε ένα κύρος πίσω από το εκάστοτε έντυπο, που λίγο πολύ προεξοφλούσε την εγκυρότητα των γραφόμενων. Τώρα, η φράση «το διάβασα στο ίντερνετ», ακούγεται τουλάχιστον αφελής, αν λέγοντάς το, εννοούμε ότι πιστεύουμε αυτό που διαβάσαμε χωρίς να το ψάξουμε παραπέρα.

Ο άνθρωπος πιστεύει αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο κυρίως για 3 λόγους: από αμάθεια, από απλή και ανόθευτη βλακεία, ή από φόβο. Τα δυο πρώτα είναι ξεκάθαρα. Όσα λιγότερα ξέρεις και όσο πιο ηλίθιος είσαι, πιστεύεις ό,τι βλακεία δεις. Όσο για τον φόβο; Ένας είναι ο ορμέμφυτος φόβος από τον οποίο προέρχονται όλοι οι άλλοι φόβοι: ο φόβος του θανάτου. Που συνεπάγεται την ανάγκη γνώσης όσο περισσότερων πιθανών κινδύνων. Που συνεπάγεται την ανάγκη προστασίας.

Έτσι λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις γνώσεις του, την ευφυΐα του και τους φόβους του, διαβάζει, ψάχνει και δέχεται αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο. Η θάλασσα της παρεχόμενης πληροφορίας θα ξεπερνούσε αναμφίβολα το άθροισμα των ωκεανών του πλανήτη Γη.

Πόσα ψέματα, πόσες θεωρίες συνωμοσίας, πόσα γελοία chain mails δεν έχουμε διαβάσει;

Ας δούμε κάποιες «εκπληκτικές» πληροφορίες που συρρέουν στις οθόνες μας και επαναλαμβάνονται.

 

1. Οι Αμερικάνοι δεν πάτησαν ποτέ στο φεγγάρι. Την σκηνοθέτησε ο Κιούμπρικ την προσσελήνωση. Λατρεμένο πραγματικά. Αυτό που έγινε, είναι ότι το φεγγάρι δεν υπάρχει. Όπως ξέρουμε από παλιά, ήταν φτιαγμένο από ...τυρί και το έφαγαν οι εξωγήινοι, οπότε και οι Αμερικάνοι έβαλαν στη θέση του μια τεράστια φωτογραφία που γυρίζει γύρω γύρω από τη Γη. Επίσης οι εξωγήινοι –που τους αρέσει το τυρί- ήρθαν στην Περιοχή 51, αλλά έφυγαν γιατί δεν τους άρεσε η κεφαλογραβιέρα Νεβάδας.


2. Έρχεται το Σούπερ Ψύχος. Κάθε χειμώνα όμως. Στην Ελλάδα. Το Ψύχος. Στο κέντρο της Αθήνας. Και θα παγώσει τα πάντα. Τα μούσια των χίπστερ θα γίνουν σταλακτίκτες. Η Ακρόπολη θα γίνει τούρτα παγωτό. Στην Πρωτοπαπαδάκη στο Γαλάτσι θα κατεβαίνουμε με σκέιμπορντ. Ο Αρνιακός τραβάει τα μαλλιά του συνέχεια, αλλά το ψύχος... ξανάρχεται.


3. «To Facebook για κάθε LIKE θα δώσει ένα Ευρώ στο Χ παιδάκι που πεινάει». Επίσης με κάθε share της φωτογραφίας, η γιαγιά του παιδιού θα σας στείλει ένα ταψί σπανακόπιτα. Και 300 φορές να λέμε περί LikeFarming κάποιοι θα συνεχίζουν να κάνουν LIKE γιατί «το ζητάει η σελίδα». Αλήθεια, «Πόσα LIKES για αυτό το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης;». «Κάντε SHARE για να τιμωρηθεί ο βασανιστής των ζώων!»


4. Τα μαγνητάκια στο ψυγείο είναι καρκινογόνα. Το λέει το Princeton. Ή μήπως το ΠΡΗΞΕτον; Πανέμορφη ιστορία. Προσωπικά στο ψυγείο έχω 96 μαγνητάκια (ούτε καν 100) και προχτές που το άνοιξα, είχαν κολλήσει όλα τα κουτάκια της μπύρας στην πόρτα από μέσα. Η... ακτινοβολία που εκπέμπουν τα μαγνητάκια είναι ευθέως ανάλογη της ευπιστίας και της βλακείας.


5. Η Ελληνική Γλώσσα για μια ψήφο (!) δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, του ΟΗΕ, του Γαλαξία. Κοίτα να δεις που το ίδιο λένε και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι! Για τη δικιά τους, όχι για την Ελληνική. Επίσης, τα Ελληνικά, παρά μια γουρουνότριχα δεν είναι η γλώσσα της Αυστραλίας, με τα καγκουρό ήδη να διαμαρτύρονται έντονα για το πολιτισμικό αυτό μειονέκτημα της ηπείρου τους.


6. Ο Χέντριξ ήξερε τον Χιώτη και τον θεωρούσε σπουδαίο. Μια σπουδαία βλακεία και μισή που ούτε καν χρονικά στέκει. Αλήθεια, πόσο ανάγκη έχει ο τεράστιος Μανώλης Χιώτης της επιβεβαίωσης του, όντως μεγάλου, Τζίμι; Γιατί να πρέπει σε τόσα και τόσα πράγματα να φουσκώνουμε την ελληνικότητα μας αναζητώντας επιβεβαίωση από το «ξένο»; Γιατί την χρειαζόμαστε;

 

Σίγουρα η λίστα με τις ιστορίες τέτοιου είδους είναι ατελείωτη. Και κάθε μέρα βγαίνουν και νέα άρθρα που ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια. Ακριβώς έτσι, σαν μύκητες.

Χρέος όλων μας είναι να προσπαθούμε όσο πιο πολύ γίνεται να προσέχουμε τι διαβάζουμε. Να το «χτενίζουμε». Και σίγουρα να απορρίπτουμε ιστοσελίδες που έχουν επαναλαμβανόμενα αναρτήσει ειδήσεις χωρίς έλεγχο. Αυτή την νοοτροπία πρέπει να την περνάμε και στα παιδιά μας. Η δικιά μας γενιά «ζούσε» και πριν το ίντερνετ. Τα παιδιά μας γεννήθηκαν «μέσα» σε αυτό. Πρέπει να γίνουμε η πυξίδα τους. Να τους μάθουμε τον τρόπο, όπως ακριβώς τους μαθαίνουμε ποδήλατο. Να τους μάθουμε να «μην πέφτουν».

 

 

* Καταπληκτικές επιλογές για ενημέρωση και επαγρύπνηση είναι τα δυο ακόλουθα sites:

www.hoax-slayer.com (Αγγλόφωνο), ellinikahoaxes.gr (Ελληνόφωνο). Απολαυστικά και τα δύο.

 

 

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

The Boss

Στην προεφηβική ηλικία, ο BOSS έφαγε μια πετριά ότι η μοίρα του ήταν να γίνει ο Έλληνας Bruce Springsteen ακούγοντας 100δες ώρες τα βινύλια του Αφεντικού, εξ ου και το προσωνύμιο που του κόλλησαν ο αδερφός του αλλά και διάφοροι άλλοι τελειωμένοι και παρομοίως αλαφροΐσκιωτοι φίλοι του. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη βαθιά μέσα του αν η Ελληνική Μουσική Σκηνή την γλίτωσε οριστικά από δαύτον και πιστεύει ότι το απολύτως ερασιτεχνικό χαϊδολόγημα μιας 20χρονης Strat, μπορεί κάποτε να τον οδηγήσει στην κορυφή. Ως τότε, περνάει την ώρα του προσπαθώντας σε δύσκολους καιρούς να μεταφράσει το Πολυτεχνείο σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ συγχρόνως παίζει ατελείωτα με την κόρη του, βλέπει Θρύλο και ψάχνει να βρει ρούχα που να του κάνουν, κυρίως από συνοικιακά μαγαζιά εμπορίας κουρτινών. Επίσης μιλά πάντα σε τρίτο πρόσωπο, καθώς η μεγαλομανία του είναι τόσο ανίατη όσο και παράλογη. Born to run, baby!

Top5
Daddy Cool

«Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο να 'ναι κόρη» έλεγε ο

...

« Με λένε Γιώργο Χ., και είμαι 40 χρονών. Είμαι

...

«Το προσκλητήριο, μου έπεσε απ'τα χέρια, όχι δε γίνεται

...

«Που τους πας αυτούς στο σκυλάδικο;» λέει η γυναίκα μου

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom