(1 Ψήφος)

Περί σημείων στίξης * | της Λυδίας Ζάνη

Γράφει:
Περί σημείων στίξης * | της Λυδίας Ζάνη

 

Ερωτηματικό: Για να μαθαίνεις. Για να γίνεσαι σοφότερος. Πιο ευτυχής ή πιο δυστυχισμένος. Ανάλογα την ερώτηση και το αποτέλεσμα…  

Κόμμα: Για να απαριθμείς. Όταν θέλεις περισσότερα από ένα. Όταν είδες πολλά. Όταν θέλεις να πεις πολλά. Όταν θέλεις να βάλεις τις σκέψεις σε σειρά. Όταν θέλεις να πάρεις ανάσα.

Θαυμαστικό: Για να δίνεις χρώμα. Τι θα ήταν η ζωή χωρίς τα θαυμαστικά; Χωρίς επιφωνήματα; Χωρίς εκπλήξεις; Χωρίς «αχ!», «υπέροχα!», «πω πω!» Μονότονη. Ευθεία γραμμή. Άχρωμη και άοσμη.

Παύλα: Για να ενώνεις αυτά που χωρίζονται. Εκτός αν υπάρχει τελεία πριν. Τότε, Χιούστον, έχουμε πρόβλημα οριστικής απόφασης που συνοδεύεται από ισχυρό σημείο στίξης!

Άνω τελεία: Προσωρινή παύση. Παύση πυρών. Παύση λόγων. Παύση συναισθημάτων. Και μετά μπορείς να το ξαναπιάσεις από εκεί που άφησες. (Άτιμο σημείο η άνω τελεία. Αφήνει ημιτελείς προτάσεις να σέρνονται μέχρι νεοτέρας).

Αποσιωπητικά: Για όσα δεν μπορείς ή δεν θέλεις να πεις. Για όσα δεν τολμάς να ξεστομίσεις. Για όσα θέλεις να καταλάβει ο συνομιλητής ή ο αναγνώστης σου από μόνος του. Γιατί τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Μυστήριο σημείο τα αποσιωπητικά, αντιφατικό. Μπορεί να είναι δείγμα γοητείας ή δειλίας. Μπορεί να αφήνει υπονοούμενο, μπορεί και όχι. Μπορεί να έπεται συνέχεια, μπορεί και όχι. Και σίγουρα μπορεί να οδηγήσει και σε παρεξηγήσεις, παρανοήσεις, παρερμηνεύσεις. Να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Τελεία: Το πιο τελεσίδικο σημείο στίξης. Τελεία. Τέλος. Κλείσιμο. Αλλαγή πρότασης. Πάμε παρακάτω. Να χρησιμοποιείται με σύνεση και κατόπιν σκέψης. Και όταν μπαίνει, να κλείνει την πρόταση οριστικά. Αν δεν είστε σίγουροι, χρησιμοποιήστε άλλο σημαδάκι. Τόσα υπάρχουν (βλέπε παραπάνω)

 

*Στην Γ' δημοτικού, τα παιδιά μαθαίνουν τα σημεία στίξης. Αν δεν τα μάθουν σωστά, γίνονται ενήλικες που δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όπως και όταν πρέπει. Οπότε, μια γρήγορη επανάληψη δεν βλάπτει: για όσους δεν τα θυμούνται, για όσους τα χρησιμοποιούν πολύ ή ελλιπώς ή για όσους δεν έχουν παιδιά στην Γ' Δημοτικού!

 

 

Λυδία Ζάνη

Με λένε Λυδία και είμαι -θέλω να πιστεύω- καλά. Γεννήθηκα το σωτήριο έτος 1981 και ομολογώ ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στην Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και πάνω μου. Αφότου τελείωσα τις σπουδές μου στο ένδοξο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να εργάζομαι στον κλάδο του PR – Marketing και προσπαθώ με μεγάλη αποτυχία να χωρέσω μέσα σε ένα 24ωρο όλα τα φιλόδοξα σχέδια μου!
Λατρεύω να βουλιάζω στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και στις αγκαλιές των παιδιών μου! Ως μαθήτρια, είχα ως αγαπημένο μου μάθημα την έκθεση με ελεύθερο θέμα κι έτσι, ως μεγάλη πια, μου αρέσει να πιάνω μολύβι και χαρτί ή έστω πληκτρολόγιο και οθόνη και να γράφω ανενόχλητη τα πάτερημά μου!

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana