(0 ψήφοι)

Να φρενάρω το χρόνο | της Ρεγγίνας Μπολιάντς

Να φρενάρω το χρόνο | της Ρεγγίνας Μπολιάντς

Με τον χρόνο δεν τα έχω καλά νομίζω. Ίσως μου φταίει που κυλάει τόσο γρήγορα. Φταίει που τον έχω χάσει γενικά. Είναι οι στιγμές που τρέχουν σαν χαλασμένη βρύση, ακόμα και αν βάλεις κουβά από κάτω πάλι κάτι θα χαθεί. Αλλάζουν οι εποχές και εσύ νιώθεις ότι μόλις ανοιγόκλεισες τα βλέφαρά σου.  

 

Τα παιδιά είναι ένας ακόμα λόγος να δεις πόσο γρήγορα κυλάει ο καιρός. Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα... Ο μικρός μου χρόνισε και ακόμα προσπαθώ να φρενάρω λίγο το χρόνο. Ο χρόνος είναι σκληρός γενικά.

Μέχρι τα πέντε θυμάσαι ελάχιστα πράγματα. Μετά τα πέντε σε απορροφούν αλλά πράγματα. Το σχολείο, δραστηριότητες, φίλοι μνήμες που θα κρατήσουν για χρόνια. Ύστερα μπαίνοντας στην εφηβεία ψάχνεις να βρεις ποιος είσαι και τι θες. Σου φταίνε όλα και όλοι. 

Και κάπου εκεί από πολύ μικρός θέλεις να μεγαλώσεις, βιάζεσαι, περιμένεις να ενηλικιωθείς. Τα είκοσι κυλάνε γρήγορα και πριν προλάβεις να τα απολαύσεις τσουπ τριάνταρισες. Για μια γυναίκα τα είκοσι και κάτι είναι μια ηλικία που θεωρείται μικρή. Μετά τα τριάντα όμως; Αρχίζουν οι λευκές τρίχες, οι πρώτες ρυτίδες. Βαράνε μαζί όλα τα βιολογικά ρολόγια. Εγώ ποτέ θα γίνω μάνα και τέτοια. Μπαίνεις σε αντίστροφη μέτρηση για τα σαράντα.

Και όμως είσαι νεότατη αν και ορισμένες φορές μπορεί να σε τρομάζει το πόσο γρήγορα περνάει όλο αυτό. Εγώ που έγινα μάνα πριν τα τριάντα λοιπόν, νιώθω πως εκεί ίσως και να νίκησα για λίγο το χρόνο. Το ήθελα άλλωστε, δεν μου προέκυψε. Μια επιλογή που απολαμβάνω. Τώρα λοιπόν, πατημένα τα τριάντα εδώ και δύο χρόνια, νιώθω να 'μαι πάνω στο άνθος της νιότης μου αλλά χωρίς χρόνο. Μέσα μου είναι φορές που νιώθω ότι θέλω να εκραγώ από την επιθυμία μου να κάνω κάτι για μένα. Σε πολλούς τομείς της ζωής μου.

Λίγο χρόνο για ένα καλό βιβλίο
Λίγο χρόνο να γράψω, λίγο χρόνο να βάλω καμία κρέμα στο πρόσωπό μου που άρχισε ήδη να αποκτά τις πρώτες του ρυτίδες.
Λίγο χρόνο για τρέξιμο μιας και δεν είμαι του γυμναστηρίου.
Μια βόλτα με τη φίλη μου στην Πλάκα.
Ένα δύο ποτήρια κρασί και έναν οχτάωρο ύπνο χωρίς διακοπή.
Να δουλέψω να δημιουργήσω, να... να... και πολλά ακόμα πράγματα που δεν μπορώ να κάνω μια και η καθημερινότητα δεν με αφήνει.

Έπαψα να κοιτάω τον χρόνο όμως, αναπόφευκτα, εκείνος με προσπερνά. Δεν γκρινιάζω, ούτε παραπονιέμαι, έχω όλα όσα θέλω αλλά είναι φορές που σκέφτομαι την ταχύτητα που τρέχει και αναρωτιέμαι τι κάνω λάθος και δεν προλαβαίνω τίποτα σχεδόν.

Τα τελευταία χρόνια βιώνω πολύ έντονα τη βιασύνη του χρόνου. Τον τελευταίο καιρό δε, είναι λες και μου έχεις αφαιρέσει ώρες από το εικοσιτετράωρο μου. Είμαι από εκείνους που δεν θα ακούσεις εύκολα να λέει "άντε να περάσει ο καιρός."' Όχι δεν βιάζομαι καθόλου, εν αντιθέσει με το χρόνο. Τρομάζω μονάχα που η ζωή μας έχει μπει σε ταχύτατους ρυθμούς, όλα μα όλα γίνονται τόσο γρήγορα. Όλα αλλάζουν, τρέχουν και νιώθω πως μένω πίσω.
Πιθανόν να αλλάζω και εγώ αλλά δεν έχω προλάβει να το καταλάβω. Η εμμονή να έρθει το Σαββατοκύριακο, να έρθει το καλοκαίρι να έρθει το ένα να έρθει το άλλο, μου έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.

Τελικά περνούν τα καλοκαίρια, οι χειμώνες κι εμείς γινόμαστε θεατές σε ένα έργο που δεν προλαβαίνουμε να παίξουμε.

Έπαψα να περιμένω να έρθει η Παρασκευή, έπαψα να μετράω μέρες, απλά προσπαθώ να συμβαδίσω με το σήμερα. Κοιτάω φωτογραφίες. Όχι τόσο παλιές, πέντε-έξι χρόνων. Και αναρωτιέμαι αν χόρτασα στιγμές, έζησα την κάθε εποχή όπως της άξιζε.
Οι μνήμες μου γεμάτες, ευτυχώς! Με αυτό νιώθω καλύτερα...

Ο μεγάλος με ρωτάει συνεχώς...
- Μαμά εγώ ποτέ θα γίνω μεγάλος σαν και εσένα;
- Θα γίνεις μωρό μου, του απαντώ, μη βιάζεσαι τα χρόνια πίσω δεν γυρίζουν... και ξέρω πως είναι κάτι που ακόμα δεν μπορείς να καταλάβεις.
Θα μεγαλώσεις μωρό μου και σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα πεις "πώς πέρασε έτσι ο καιρός..."
- Κάθε μέρα που περνάει γίνομαι και πιο μεγάλος μαμά το ξέρεις; μου λέει με χαρά.

Ένα γλυκό φιλί πριν φύγει ο χρόνος και δεν θες άλλο τα φιλιά μου.

 

 

 


 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

✍ Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Ρεγγίνα Μπολιάντς

Ισχυρογνώμων και πολυλογού. Ευαίσθητη και αυστηρή. Δυναμική και σταθερή. Μα κυρίως "των άκρων". Παντρεύτηκε μικρή τον μεγάλο της έρωτα. Αργότερα βρήκε ακόμα μεγαλύτερο, τους δύο της γιους. Η μητρότητα την άλλαξε εντελώς, μεταμορφώνοντάς της σε mamareggina. Λατρεύει τον χειμώνα και τα μαγικά βραδιά του καλοκαιριού. Δεν αντέχει χωρίς επικοινωνία, φίλους και γέλιο. Ζει στον κόσμο της και γουστάρει εκεί. Ονειρεύεται σαν παιδί και όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει περήφανη για όσα έκανε.

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana