(3 ψήφοι)

Φόβος. Εχθρός ή σύμμαχος; | της Νάσιας Μανιά

Γράφει:
Φόβος. Εχθρός ή σύμμαχος; | της Νάσιας Μανιά

 

Συνήθως μια ανεπιθύμητη εξέλιξη στη ζωή μας ή στη ζωή των αγαπημένων μας προσώπων την αντιμετωπίζουμε με φόβο. Κι αν δεν με πάρουν στη δουλειά; Κι αν δεν περάσει το παιδί μου στις εξετάσεις; Κι αν δεν έχω χρήματα να πληρώσω το ενοίκιο; Κι αν χωρίσω; Κι αν ... κι αν... κι αν;

Πώς θα τα καταφέρω αν συμβεί στη ζωή μου κάτι που δεν επιθυμώ, κάτι που φοβάμαι;

Αλήθεια, είναι εφικτό να είμαστε ατρόμητοι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κάτι να τους φοβίζει; Ίσως και να υπάρχουν, ίσως κι όχι, όμως δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Το σημαντικό δεν είναι να μη φοβάσαι, το σημαντικό είναι να μπορείς να διαχειρίζεσαι το φόβο σου και να μην τον αφήνεις να σε ελέγχει, να σου βάζει όρια, να σε εξουσιάζει.

Αν ο φόβος σε παραλύει, σε αλλάζει σαν άνθρωπο, σου αλλάζει τα θέλω, την καθημερινότητα, τη ζωή, τότε μάλλον κάτι θα πρέπει να αλλάξεις στην αντιμετώπισή του. Αν λατρεύεις την ποδηλασία, αλλά φοβάσαι να βγεις στο δρόμο λόγω αυτοκινήτων, αν δεν ερωτεύεσαι για να μην πληγωθείς, αν αγαπάς τα σπορ, αλλά τα αποφεύγεις για να μην τραυματιστείς, τότε αυτοπεριορίζεσαι, χάνεις την ελευθερία σου, εξαιτίας μιας πιθανότητας που μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Αν φοβάσαι κάτι, ο τρόπος για να το νικήσεις, είναι «να περπατήσεις μέσα απ'το μονοπάτι του φόβου σου». Όσο το αποφεύγεις, τόσο δυναμώνει ο φόβος και του δίνεις την ευκαιρία να αποκτά εξουσία επάνω σου. Σταδιακά αυτή η κατάσταση σε οδηγεί σε απώλεια της ελευθερίας σου, δεν ορίζεις εσύ τη ζωή και τα θέλω σου, ο φόβος τα ορίζει αυτά για σένα. Επομένως, αντί να παίρνεις αποφάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες σου, παίρνεις αποφάσεις σύμφωνα με ό,τι θα σε βοηθήσει να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη κατάσταση που ενδέχεται να προκύψει, γιατί κάτι που φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί, δε σημαίνει πως θα συμβεί, κιόλας!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα βαθύτερα αίτια του φόβου σου; Μήπως δεν νιώθεις ικανός να τα βγάλεις πέρα αν πραγματοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια, μήπως δεν νιώθεις έτοιμος για την αλλαγή, τι είναι τελικά αυτό που σε κρατάει δέσμιο στον φόβο; Αφού σίγουρα στην πορεία της ζωής σου έχεις αποδείξει στον εαυτό σου ότι πάντα τα καταφέρνεις. Όσο κι αν φοβηθείς οι εξελίξεις τρέχουν, τα γεγονότα καλά και κακά θα συμβούν στη ζωή σου. Τι φοβάσαι, λοιπόν; Τι κερδίζεις με το να φοβάσαι; Με το φόβο για σύμβουλο, χάνεις μόνο, δεν κερδίζεις. Χάνεις την ηρεμία σου, τη γαλήνη σου, την ορθή κρίση σου, την αυτοπεποίθησή σου, τη χαρά σου...θες κι άλλα;

Ξέρεις πολύ καλά πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα. Όπως επίσης, γνωρίζεις πως ο φόβος σου πάντα δημιουργεί χειρότερα σενάρια, απ' όσα τελικά επαληθεύονται στην πραγματικότητα. Άσε τον φόβο να κάνει τη δουλειά του, αλλά μην του δίνεις παραπάνω αξία και σημασία απ' όση του αρμόζει. Δώσε και στον εαυτό σου και στα θέλω σου αντίστοιχη και παραπάνω αξία και συνειδητοποίησε πως είσαι πιο δυνατός απ' όποια πρόκληση κι αν εμφανιστεί στη ζωή σου για να αντιμετωπίσεις. Θα βγεις νικητής, με μεγαλύτερη γνώση και αυτοπεποίθηση περνώντας μέσα απ' τον φόβο σου. Όσο τον αποφεύγεις, τον μεγαλοποιείς και αρχίζει να σ' εξουσιάζει.
Όσο κι αν φοβάσαι την απώλεια, κάποια στιγμή θα τη ζήσεις, όπως όλοι μας. Γιατί θα πρέπει να τρομάζεις στην ιδέα αυτή πολύ πριν συμβεί η οποιαδήποτε απώλεια;
Όσο δυναμώνεις εσύ, ο φόβος αποδυναμώνεται, μικραίνει και παύει να σε ελέγχει. Γιατί η ζωή είναι για να την ζεις με πάθος κι όχι για να την φοβάσαι και να αυτοπεριορίζεσαι μόνο με τη σκέψη πως κάτι μπορεί να πάει στραβά!

Κάνε, λοιπόν, τον φόβο σύμμαχο και προσπάθησε να υλοποιήσεις όσα φοβάσαι, μην τα αποφεύγεις. Και μην εκπλαγείς αν διαπιστώσεις πως η αληθινή ζωή ξεκινάει όταν έχεις για πυξίδα τους φόβους σου! Ξεκίνα νέα πορεία με όρεξη! Καλό ταξίδι!

 

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Top5
Bits & pieces

Προσπαθούσα να καταλάβω από πού έρχονται οι φωνές και

...

Το ομολογώ, είμαι ρατσίστρια.

Η ομολογία αυτή

...

Είχα φτάσει στην ώρα μου για το ραντεβού στη

...

 

- Έλα σπίτι παιδί μου. Έλα γρήγορα.

...

Μπήκε η άνοιξη, τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana