(1 Ψήφος)

Χριστούγεννα σε 3 πράξεις | της Λυδίας Ζάνη

Γράφει:
Χριστούγεννα σε 3 πράξεις | της Λυδίας Ζάνη

 

Πράξη πρώτη.

Είσαι παιδί. Τα Χριστούγεννα έχουν κάτι μαγικό.

Είναι η Άγια Νύχτα που τραγουδάτε στο σχολείο.

Είναι φωτάκια που τρεμοπαίζουν στα παράθυρα των σπιτιών.

Είναι γιορτινά παραμύθια με καλικάντζαρους και ξωτικά, με ελαφάκια και ένα κοριτσάκι που πουλάει σπίρτα μέσα στην παγωνιά.

Είναι μυρωδιές από την κουζίνα της μαμάς και η νύστα που βαραίνει τα μάτια σου όσο κι αν προσπαθείς να μείνεις ξύπνιο για να δεις τον Άγιο Βασίλη να σου αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο.

Είναι τα κάλαντα που λες με τόσο κέφι χτυπώντας το τριγωνάκι σου –Να τα πούμε? – και ένα φουρκισμένο δάκρυ απογοήτευσης που συγκρατείς όταν σου κλείνουν την πόρτα –Μας τα είπανε.

Είναι η αίσθηση ζεστασιάς και ανίας στα οικογενειακά τραπέζια, ο παππούς, η γιαγιά, τα ξαδέρφια σου, όλοι μαζεμένοι, όλοι ασφαλείς.

Είσαι παιδί. Για λίγα μόνο Χριστούγεννα, είσαι παιδί.

 

Πράξη δεύτερη.

Είσαι ερωτευμένος. Τα Χριστούγεννα έχουν πρόσωπο τώρα. Είναι το πρόσωπο του άλλου σου μισού.

Είναι νύχτες μπροστά στο τζάκι, κοιτώντας τη φωτιά.

Είναι βόλτες στην φωτισμένη πόλη, χωρίς σκοπό, απλά για να είστε μαζί, απλά για την αγκαλιά.

Είναι το δέντρο που θα στολίσετε μαζί, γελώντας και βάζοντας σαχλά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν στο ραδιόφωνο, έτσι, για το καλό.

Είναι το πρωινό της παραμονής, που θα ξυπνήσετε αξημέρωτα από τα κουδούνια των μικρούληδων που λένε τα κάλαντα- αλλά δεν σας νοιάζει. Ξυπνήσατε αγκαλιά. Η ζωή είναι ωραία. Είναι μπροστά σας. Είστε μαζί.

 

Πράξη τρίτη.

Είσαι γονιός. Τα Χριστούγεννα έχουν άλλη διάσταση πια. Παίζεις ξανά την πρώτη πράξη από την ανάποδη αυτή τη φορά. Γίνεσαι πάλι παιδί, μέσα από τα μάτια του παιδιού σου τώρα.

Είναι εκδρομές στα χιόνια, χιονάνθρωποι και χιονοπόλεμος.

Είναι αγκαλιές στον καναπέ και φλιτζάνια με ζεστή σοκολάτα στα χέρια.

Είναι παιδικές ταινίες στην τηλεόραση και παιδικά γέλια στο σαλόνι.

Είναι το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την εναπόθεση των δώρων στο σαλόνι, χωρίς να σας πάρουν χαμπάρι- Θα φάτε τον κουραμπιέ, θα πιείτε το γάλα, θα αφήσετε ίχνη από πατημασιές στο χαλί – όλα με προσοχή και όλα όπως θα έπρεπε να γίνουν αν ήσασταν ο αληθινός Άγιος Βασίλης.

Είναι η λάμψη στα μάτια των μικρούληδων όταν αντικρύζουν τα δώρα τους, είναι οι φωνές χαράς όταν το βγάζουν από το κουτί.

Είναι η μαγική ελπίδα που υπάρχει για τη ζωή – είναι το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

Είναι παιδιά. Για λίγα μόνο Χριστούγεννα ακόμα… 

 

Λυδία Ζάνη

Με λένε Λυδία και είμαι -θέλω να πιστεύω- καλά. Γεννήθηκα το σωτήριο έτος 1981 και ομολογώ ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά τόσο στην Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και πάνω μου. Αφότου τελείωσα τις σπουδές μου στο ένδοξο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ξεκίνησα να εργάζομαι στον κλάδο του PR – Marketing και προσπαθώ με μεγάλη αποτυχία να χωρέσω μέσα σε ένα 24ωρο όλα τα φιλόδοξα σχέδια μου!
Λατρεύω να βουλιάζω στις σελίδες ενός καλού βιβλίου και στις αγκαλιές των παιδιών μου! Ως μαθήτρια, είχα ως αγαπημένο μου μάθημα την έκθεση με ελεύθερο θέμα κι έτσι, ως μεγάλη πια, μου αρέσει να πιάνω μολύβι και χαρτί ή έστω πληκτρολόγιο και οθόνη και να γράφω ανενόχλητη τα πάτερημά μου!

Top5
Fun Time

Τι καλύτερο από το να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα

...

Μακάρι αυτά τα

...

 

κι ΑΓΑΠΗ θα πει

...

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη/Santa-Claus,

Εσύ με τα

...

Το Bright Side of Mom μεγαλώνει! Για

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom