(2 ψήφοι)

Ακραίο καιρικό φαινόμενο προ των πυλών : Χριστουγεννιάτικη υστερία | της Ελένης Λάμπου

Γράφει:
Ακραίο καιρικό φαινόμενο προ των πυλών : Χριστουγεννιάτικη υστερία | της Ελένης Λάμπου

 

Μετά τον Ξενοφώντα, το Ζορμπά και την Πηνελόπη έρχεται το νέο έκτακτο ακραίο καιρικό φαινόμενο, αυτό της χριστουγεννιάτικης υστερίας. Εμφανίζεται περιοδικά κάθε χρόνο, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Διαρκεί ένα περίπου μήνα. Χτυπά κυρίως οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας που περνούν το χρόνο τους σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, καταστήματα παιχνιδιών και λοιπούς ναούς του καταναλωτισμού.

Το φαινόμενο τείνει να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα. Οι εικόνες γνώριμες. Γονείς κουρασμένοι με εμφανή την ταλαιπωρία στα πρόσωπά τους, στήνονται ώρες ατελείωτες στις ουρές πολυκαταστημάτων για να αγοράσουν τα περίφημα δώρα που τα παιδιά έχουν παραγγείλει από τον αγαπημένο άγιο Βασίλη μέσω του γράμματός τους. Πίστες αυτοκινήτων, tablets, κινητά τηλέφωνα, τροχόσπιτα, κουκλόσπιτα, σούπερ ήρωες και λοιπά είναι τα ταπεινά δώρα που τα παιδάκια μας ζητούν από τον καλοσυνάτο γεράκο με την κατακόκκινη στολή. Συχνά τα ταπεινά αυτά δωράκια, ειδικά αν πρόκειται για παιχνίδια, εξαφανίζονται, οπότε οι ταλαίπωροι γονείς γυρνούν από εμπορικό σε εμπορικό για να εντοπίσουν το παιχνίδι που έχει ζητηθεί. Και η ιστορία συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον…

 

Άραγε αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων; Αυτό είναι που πρεσβεύει ο αγαπημένος και καλοσυνάτος άγιος; Την παραλαβή των πλουσιοπάροχων και αστραφτερών δώρων που διαφημίζουν ένα μήνα πριν με καταιγιστικούς ρυθμούς όλα τα τηλεοπτικά κανάλια;

Μάλλον όχι. Κάπου ανάμεσα στις αμέτρητες υποχρεώσεις μας, τους απλήρωτους λογαριασμούς και τα ατελείωτα επαγγελματικά ραντεβού, μας παράπεσε το ουσιαστικό νόημα της πιο όμορφης, λαμπερής και αγαπησιάρικης γιορτής του χρόνου. Αγάπη, ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια, απλότητα, προσφορά, σκέψη και φροντίδα, λέξεις απλές αλλά τόσο ουσιαστικές που χάθηκαν μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των εμπορικών κέντρων και αντικαταστάθηκαν εύκολα από αστραφτερά και πανάκριβα κουτιά και περιτυλίγματα.

Τα παιδάκια μας, μπορούν να έχουν, αν το επιθυμούμε, όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας ή όλα τα πανάκριβα παιχνίδια που ζητούν διακαώς. Ας τα αποκτήσουν, όμως, με αποκλειστικό μεσολαβητή εμάς και όχι τον Άγιο Βασίλη. Εκείνος, ας επισκεφτεί το σπίτι μας με το μαγικό τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει και ας τους φέρει το όνειρο, τη φαντασία, την ελπίδα μαζί με ταπεινά δώρα, ανάλογα της ιστορίας του και του μηνύματος που κουβαλά στο σάκο του. Μπορούμε να επιλέξουμε βιβλία ή άλλα μικρά συμβολικά δωράκια για να τα βάλουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας ως τα δώρα του Άγιου Βασίλη και παράλληλα να τους μεταδώσουμε την ουσία αυτών των γιορτών. Δε θα ήταν καθόλου περιττό επίσης, αν συμμετείχαμε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή επισκεπτόμασταν ιδρύματα μαζί με τα παιδιά μας, προκειμένου να φυτέψουμε στις καρδιές τους έννοιες όπως η φροντίδα, η σκέψη, η προσφορά αλλά και να δείξουμε τόσο σ’ εμάς όσο και σε εκείνα πως εκεί έξω υπάρχουν παιδιά που δυστυχώς ο Άγιος Βασίλης δεν πρόκειται να τα επισκεφτεί… Ούτε καν για να τους δώσει αυτά τα μικρά και ταπεινά δωράκια, που θα ήταν όμως ικανά και αρκετά να φωτίσουν ξανά τα μικρά και θλιμμένα ματάκια τους.

 

 

Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Top5
Fun Time

Τι καλύτερο από το να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα

...

Μακάρι αυτά τα

...

 

κι ΑΓΑΠΗ θα πει

...

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη/Santa-Claus,

Εσύ με τα

...

Το Bright Side of Mom μεγαλώνει! Για

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom