(2 ψήφοι)

Λευκό δεντράκι του τότε | της Βαρβάρας Ζώρζου

Λευκό δεντράκι του τότε | της Βαρβάρας Ζώρζου

 

Κοντεύει σχεδόν μήνας, που το ξημέρωμα τις καθημερινές με πετυχαίνει στο δρόμο.

Τις προάλλες, σ’ ένα απ’ εκείνα τα πρωινά, την ώρα που η πόλη ακόμη κοιμάται, καθώς οδηγούσα, παρατήρησα εκείνα τα φανταχτερά on the road στολίδια να φωτίζουν όμορφα τη διαδρομή μου.

Μμμμ… Καταφθάνουν Χριστούγεννα! Ταχύτατος ο χρόνος!

Μόλις που έχεις ολοκληρώσει τον μαραθώνιο αγώνα σου με χειμωνιάτικα-καλοκαιρινά, έχεις «ντύσει» το σπιτικό σου λίγο ακόμη πιο ζεστά…και ναι, ήρθε η ώρα να μπεις κι εσύ σε πνεύμα Χριστουγέννων.

Χαρμόσυνες εθιμοτυπικές διαδικασίες, πόσο μάλλον όταν μεγαλώνουν μαζί μ’ εμάς μικρά παιδιά. 

«Δεντράκι μου αγαπημένο, θα σε στολίσουμε σε λίγες μέρες!», άκουσα τη μικρή μου να μονολογεί, παίζοντας στο δωμάτιό της.

Κάθε Χριστούγεννα τα τελευταία χρόνια, το δικό μας δεντράκι ξεπροβάλει απ’ το πατάρι, μ’ ένα διαφορετικό όνομα. Ω ναι! «Καρδουλό-δέντρο» το περσινό μας, το φετινό δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Μεγαλώνει η μικρή μου, μεγαλώνουν κι οι απαιτήσεις. Υπάρχει εύρος επιλογών μεν, δυσκολία σε ομόφωνη ονοματοδοσία δε!
Τι νομίζεις? Έτσι απλά, κατεβάζεις το δέντρο, στολίζεις, τελειώσαμε; Όχι, όχι!
Εδώ υπάρχει σχέδιο, οργανωμένο, χειροποίητο : κόβω, κολλάω, στολίζω, τραγουδώ !

Στη θύμησή μου επιστρέφουν αναμνήσεις παιδικές, τότε που στο πατρικό μας σπίτι, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Ο μπαμπάς έκοβε ένα μεγάλο κλαδί κι έπειτα τα μαγικά χέρια της μαμάς, το μεταμόρφωναν σ΄ ένα υπέροχο λευκό δεντράκι. Σειρά έπαιρναν οι πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες, τα φωτάκια, η φάτνη κι ένα μεγάλο αστέρι για την κορυφή.
Πόσο γλυκές, απλές, οικογενειακές στιγμές, γεμάτες χρώματα που δεν ξεθωριάζουν στο χρόνο!

Συγκρίνω τα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων στο δικό μας σπίτι πλέον και ναι, η διαδικασία αυτή του στολίσματος, η εθιμοτυπική, αν και προσαρμοσμένη στα δικά μας μέτρα και θέλω - ίσως και λίγο πιο υπερπαραγωγή - παραμένει το ίδιο ουσιαστική.

Με την ίδια επιθυμία, σαν μεγαλώσει η μικρή μου, να υπάρχει ζωντανή η ανάμνηση, αυτή η τόσο τρυφερή, της στιγμής εκείνης που η οικογένεια έρχεται λίγο πιο κοντά. Της στιγμής εκείνης που κάποτε, έδωσε νόημα και χαρά, που συγκίνησε, που ένωσε, που χάρισε λίγο ακόμη φως! Της τότε στιγμής που ακόμη ακούς τα γέλια και τις φωνές μιας άλλης εποχής και της στιγμής τούτης που ακούω την κόρη μου να γελά δυνατά και να χαίρεται...


Της στιγμής που ένα ακόμη φωτάκι ανάβει... 

Της κάθε ευλογημένης στιγμούλας του "τότε" και του "τώρα" που μας διδάσκει πως οι πραγματικές αξίες της ζωής, δεν αντικατοπτρίζονται σ' ένα λευκό ή φούξια δεντράκι, αλλά σε ό,τι συνέβαλε στο να θυμάσαι ακόμη.
Γιατί ξέρεις, πως ακέραιο στο χρόνο, δεν μένει τίποτε πια!
Τα πάντα αλλάζουν, έρχονται, φεύγουν... μονάχα κάποιες στιγμούλες μένουν. Ίσως λίγο θαμπές αλλά ακόμη ζωντανές!
Ίσως κάποιες λαγοκοιμούνται για ένα διάστημα, σ' ένα από τα αναρίθμητα "σπήλαια" της μνήμης. Έπειτα όμως, μια ωραία μέρα, κάποιες γυρίζουν στην επιφάνεια, εξίσου έντονες, διαπεραστικές, όσο εκείνη τη μέρα πριν από χρόνια...

Όπως και σήμερα, εκείνο το λευκό δεντράκι του τότε.
Σε ώρες αιχμής, μα και σιωπής, ακόμη θυμάμαι να φωτίζει...

 

Βαρβάρα Ζώρζου

Ονομάζομαι Βαρβάρα, για πολλούς ακούω και στο όνομα Κορίνα και είμαι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού. Καθώς με συναρπάζουν τα ταξίδια, σπούδασα Τουριστικά, ο ερχομός της κόρης μας όμως, στάθηκε αρκετός στην μέχρι τότε επαγγελματική και ταξιδιάρικη πορεία μου, με πλάνα, υποχρεώσεις και προτεραιότητες να αλλάζουν, απρόσμενα γρήγορα και ξαφνικά. Τελευταία δοκιμάζω τις αντοχές μου στον χώρο του εμπορίου και την επαφή μου με το κοινό. Φιλόδοξη, ονειροπόλα και με μια δόση τρέλας, πέρα από βιβλιόφιλη και το μεράκι για γράψιμο, αγαπώ το χειροποίητο και τις κατασκευές γενικότερα. Καθό,τι ανήσυχη αρκετά, με ηρεμεί η τέχνη της κουζίνας και πολύ περισσότερο, όταν μοιράζομαι με καλή παρέα τις cook-o-τεχνίες μου. Αποχωρίζομαι δύσκολα την κόρη μου, τις αναμνήσεις μιας μελωδίας, έναν γεμάτο «άρωμα» καφέ, το στυλό μου και τις κορδέλες μου. Υπερβολική με την τάξη και την οργάνωση παντός είδους, «δαμάζω» τον εαυτό μου και τους οικείους μου, πιστεύοντας πώς ό,τι κι αν μας συμβεί, «η ζωή για το ταξίδι συνεχίζεται...»

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom