(6 ψήφοι)

Κάθε μέρα Χριστούγεννα σε 12 μικρά βήματα | της Ελένης Λάμπου

Γράφει:
Κάθε μέρα Χριστούγεννα σε 12 μικρά βήματα | της Ελένης Λάμπου

 

Τα τελευταία χρόνια, οι ζωές μας άλλαξαν δραματικά γιατί ο κόσμος μας στένεψε, γιατί η καρδιά μας βάρυνε, γιατί το μυαλό μας στριμώχτηκε και η ψυχή μας μαύρισε. Έχουμε, όμως, μία θαυμάσια ευκαιρία αυτές τις μέρες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, βάζοντας στην καθημερινότητά μας τη λάμψη, την αγάπη, το μοίρασμα, την ελπίδα, ζώντας κάθε μέρα... Χριστούγεννα.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε ξανά τις ανάσες μας και να κάνουμε τις επόμενες μέρες γλυκές σαν μελομακάρονα, χιονισμένες σαν κουραμπιέδες και με εκπλήξεις σαν τα πολλά υποσχόμενα κομμάτια βασιλόπιτας. Κάθε μέρα Χριστούγεννα...
Ας οδηγήσουμε την ψυχή μας στις ατραπούς της αθωότητας των παιδικών μας χρόνων, τότε που ο κόσμος χωρούσε πολλούς μικρότερους παράλληλους κόσμους, με δασκάλους και οδηγούς τους καλύτερους. Τα παιδιά μας.
Ας αφήσουμε εκείνα, λοιπόν, να μυρίσουν και να γευτούν τα Χριστούγεννα, κάνοντας μικρά, απλά και αληθινά πραγματάκια, όπως:

1. Γλυκά. Φτιάχνοντας μαζί τους μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα, μπαίνουμε στην κουζίνα και τα αφήνουμε να μας ’’βοηθήσουν’’. Θα χρειαστεί να μαζέψουμε μετά λίγο παραπάνω αλλά αυτό που κερδίσουμε είναι ανεκτίμητο. Τα αφήνουμε να μυρίσουν τα υλικά, να μετρήσουν τις δόσεις, να ανακατέψουν, να δοκιμάσουν, να πλάσουν και να δημιουργήσουν. Η πιο ισχυρή χριστουγεννιάτικη ανάμνηση είναι αυτή που συνοδεύεται από μυρωδιές γαρύφαλλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου.

2. Όμορφες ζωγραφιές. Τους δίνουμε την ιδέα να φτιάξουν ζωγραφιές για όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κάνοντας ταυτόχρονα και προσωπικές αφιερώσεις. Πραγματικά δώρα Χριστουγέννων. Ανεκτίμητης αξίας.

3. Χειροποίητα μικρά πραγματάκια. Μαζεύουμε από τις βόλτες μας στη φύση υλικά όπως κουκουνάρια, φύλλα, ξυλάκια ή βρίσκουμε στο σπίτι άχρηστα αντικείμενα, όπως το χάρτινο ρολό της κουζίνας. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εκατομμύρια ιδέες κατασκευών για καλλιτεχνικούς τύπους, για συμβατικούς τύπους αλλά και αδέξιους τύπους, όπως και η υποφαινόμενη. Όλα αυτά μπορούμε να τα φυλάξουμε -ίσως και να γράψουμε την ημερομηνία κάπου διακριτικά- και κάθε Χριστούγεννα να ξεκινάμε πάντα τη διακόσμηση του σπιτιού από αυτά τα μικρά πραγματάκια.

4. Βιβλία. Χαρίζουμε στα παιδιά κάθε ηλικίας υπέροχα εικονογραφημένα και μη βιβλία και μαζί τους αγοράζουμε βιβλία και για τους φίλους τους και τα αγαπημένα πρόσωπα. Τα βιβλία φωτίζουν, συγκινούν, δημιουργούν πεποιθήσεις, συνειδήσεις και στάσεις ζωής.

5. Θεατρικές παραστάσεις ή άλλου είδους δραστηριότητες. Επιλέγουμε ωραίες θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια και μετά κάνουμε βόλτες στο κέντρο της Αθήνας ή οποιασδήποτε άλλης πόλης.  Επαναλαμβάνοντάς το κάθε χρόνο, βάζουμε στον όμορφο κόσμο της ανάμνησής τους μικρές γλυκές γιορτινές ρουτίνες. Με νοσταλγία θυμάμαι ακόμη τη μαμά να μας ντύνει για την κλασική θεατρική παράσταση των Χριστουγέννων και μετά τη βόλτα στο Σύνταγμα ή το Μινιόν για την ακόμη πιο κλασική φωτογραφία με τον Άγιο Βασίλη. Μια ολόκληρη γενιά πίστεψε στο σοβαρό και γελαστό συνάμα κύριο με την άσπρη γενειάδα χάρη σ’ αυτή τη στιγμή.

6. Οικογενειακή φωτογραφία. Οι εκτυπωμένες φωτογραφίες αποτελούν πια παρελθόν σε κάθε σπίτι άμα τη εμφανίσει της ψηφιακής εικόνας στη ζωή μας. Αυτά τα Χριστούγεννα ας βγάλουμε μία οικογενειακή φωτογραφία και ας την εκτυπώσουμε, βάζοντάς τη σε υπέροχα χρωματιστά καδράκια.

7. Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ας ξαπλώσουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, διαβάζοντας στα παιδιά παραμύθια και ιστορίες και μεταδίδοντάς τους το μήνυμα της πιο όμορφης νύχτας του χρόνου...

8. Άγιος Βασίλης. Όταν έρθει η πολυπόθητη νύχτα του Άι Βασίλη, ας κάνουμε χώρο μαζί τους στο τζάκι -αν έχουμε-, ας βάλουμε μαζί σ' ένα πιάτο γλυκά, καρότο για τους ταράνδους και ένα ποτήρι γάλα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Μόλις κοιμηθούν ας βάλουμε τα δώρα, δίνοντας παράλληλα την αίσθηση πως κάποιος έφαγε τα μπισκότα, ήπιε το μισό γάλα και άφησε χιονισμένες πατημασιές μπότας (με αλεύρι γίνονται οι τέλειες πατημασιές). Ας τους εξάψουμε τη φαντασία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τα να δούμε αυτά τα υπέροχα μικρά ματάκια, γεμάτα έκπληξη, να αντικρίζουν όλα αυτά.

9. Χρόνο. Περνάμε μαζί τους χρόνο, κάνοντας όσα μας έχουν λείψει, τρώγοντας όλοι μαζί πρωινό, ξαπλώνοντας όλοι μαζί στο ίδιο κρεβάτι, κάνοντας βόλτες, στολίζοντας το σπίτι ξανά και ξανά.

10. Χιόνι. Κάνοντας μία ημερήσια εκδρομή σε χιονισμένα τοπία -αν είναι εφικτό- ζούμε μια άσπρη μέρα. Χιόνι και Χριστούγεννα πάνε μαζί.

11. Μουσική. Βάλτε κάθε μέρα χριστουγεννιάτικη μουσική δυνατά, τραγουδήστε, χορέψτε, φωνάξτε, αγκαλιαστείτε και χοροπηδήστε σε τρελό ρυθμό.

12. Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες όλοι μαζί, σκεπασμένοι με κουβέρτες και πίνοντας ζεστή σοκολάτα.

 

Η ζωή γεμίζει μόνο με τέτοιες όμορφες στιγμές, με τέτοιες όμορφες αναμνήσεις, με τέτοια συναισθήματα. Η ψυχή γεμίζει όχι με υλικά αλλά με συντροφιά, τρυφερότητα, αγάπη, αναμνήσεις. 

 

 

 


 

► Share Your Story & Join Our Team!

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας

 Terms & Conditions


 

Ελένη Λάμπου

Η Ελένη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Κάπου εκεί άρχισε να παρατηρεί, να διαβάζει πολύ και στη συνέχεια να γράφει. Αναθεώρησε όμως και ξεκίνησε να γράφει και αλλιώς, όταν άρχισε ν’ απαντά στη λέξη «μαμά» που άκουγε, συχνά πια, από το στόμα του Δημήτρη και της Κωνταντίνας. Είναι εκπαιδευτικός, ζει στην όμορφη Νέα Σμύρνη και ελπίζει πάντα για το καλύτερο.

Video of the day

  • BrightSong of the day: Maroon 5 - Girls Like You ft. Cardi B

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom