(3 ψήφοι)

Διακοπές… αλλιώς! | της Νάσιας Μανιά

Γράφει:
Διακοπές… αλλιώς! | της Νάσιας Μανιά

Έχει έρθει η ώρα που όλοι σκέφτονται να φύγουν λίγες μέρες ή και περισσότερες από τις πόλεις και να πάνε τις πολυπόθητες διακοπές.

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε αλλάξει λίγο πολύ το στυλ και τον χρόνο των διακοπών μας γιατί έχει αλλάξει εντελώς και η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων. Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε πως μια καλοκαιρινή «απόδραση» χρειάζεται πολύ χρόνο και μεγάλες αποστάσεις για να είναι ουσιαστική, δηλαδή για να προσφέρει μια ουσιαστική παύση απ' την καθημερινότητα.

Σκέφτομαι όμως, ότι τίποτε δεν είναι απόλυτο κι αν το δούμε καλύτερα και πιο εις βάθος το θέμα, κάποιος που κάνει ένα μήνα διακοπές μπορεί να «κουράζεται» περισσότερο από κάποιον που φεύγει μόνο κάποια σ/κ ή και δεν φεύγει καθόλου από την μεγάλη πόλη.
Αν κάποιος φεύγει για μερικές βδομάδες μέσα σε συνθήκες έντασης και άγχους και δεν καταφέρνει να βγει έξω από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά αυτό το πρόγραμμα τον ακολουθεί και στις διακοπές, τότε ποιο το όφελος; Αν κάποιος παίρνει μαζί και τη δουλειά του στις διακοπές, ακόμα κι αν λείψει ένα μήνα, ποιο το όφελος;

Και παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε, δεν θέλω να πω ότι κάποιος καλό είναι να πηγαίνει διακοπές μέσα σε ιδανικές συνθήκες, γιατί αυτές δεν υπάρχουν. Aυτό που θα ήθελα να τονίσω, είναι πως το κλειδί για ουσιαστικές διακοπές βρίσκεται στο μυαλό μας και στον τρόπο που προσεγγίζουμε αυτό το διάστημα ανάπαυλας που διαθέτει ο καθένας κάθε καλοκαίρι στον εαυτό του.

Ακόμα κι αν δεν φύγει κάποιος καθόλου για θάλασσα ή βουνό και παραμείνει στην πόλη, θεωρώ πως διακοπές μπορεί να κάνει, μπορεί να χαλαρώσει, αρκεί να το επιθυμεί και να το βάλει στόχο. Το σημαντικό είναι να δώσουμε «άδεια» στο μυαλό μας και να μειώσουμε τους ρυθμούς που λειτουργεί καθημερινά.


Μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας, δραστηριότητες που μας γεμίζουν με χαρά και ευεξία, όπως είναι το περπάτημα, η γυμναστική, η γιόγκα κτλ. Μπορούμε να βλέπουμε πιο συχνά φίλους κι ανθρώπους που μας γεμίζουν με θετική ενέργεια. Το διάβασμα βιβλίων είναι επίσης μια χαλαρωτική διαδικασία που μας απομακρύνει από το άγχος της καθημερινότητας. Κάτι που συνήθως ξεχνάμε ή δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε, είναι να ζούμε την πόλη μας μέσα από τα μάτια ενός τουρίστα. Πόσες φορές μέσα στο έτος βάζουμε προτεραιότητα να επισκεφθούμε μουσεία, μνημεία και αξιοθέατα που οι τουρίστες ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να απολαύσουν; Και να μην αναφερθώ στα χόμπι... πόσο χρόνο αφιερώνει ο καθένας από μας να κάνει το κέφι του κι όχι να δουλεύει; Ευκαιρία, λοιπόν, για να βγάλουμε τον καλλιτέχνη, τον αθλητή, σινεφίλ, κτλ στην επιφάνεια, για να κάνουμε όποια δραστηριότητα μας φτιάχνει τη διάθεση και μας ευχαριστεί!

Αυτό που χρειάζεται να έχουμε κατά νου, είναι πως οι διακοπές δεν είναι μια τοποθεσία, ένα χρονικό διάστημα, μια ιδανική κατάσταση που χρειάζεται να υπάρξει, έτσι ώστε εμείς να νιώσουμε ικανοποίηση. Οι διακοπές είναι τελικά μια προσωπική υπόθεση και απόφαση για τον καθένα μας! Οι διακοπές αποτελούν κατάσταση του νου και χρειάζονται πρόθεση για να υπάρξουν πρώτα στο μυαλό μας κι έπειτα στην ψυχή και το σώμα μας. Το ακριβότερο ξενοδοχείο στο ωραιότερο μέρος του πλανήτη δεν αρκεί για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, αν δεν το έχουμε πρώτα αποφασίσει εμείς οι ίδιοι.

Ας μην στερούμε, λοιπόν, από τον εαυτό μας την δύναμη που έχει να δημιουργεί! Ακόμα κι αν φαινομενικά δεν υπάρχει το εξοχικό, τα χρήματα για διακοπές, η παρέα, η επαρκής άδεια κτλ., πάντα υπάρχει η δυνατότητα να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας, αρκεί να το επιθυμούμε και να είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα φέρουν την κατάσταση του νου μας σε διάθεση διακοπών. Γιατί ουσιαστικά, αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι να τα βρούμε με τον εαυτό μας και να του επιτρέψουμε έστω και τώρα το καλοκαίρι να βγει από τα «κουτάκια» που έχει μπει από πολύ νωρίς στη ζωή...

Καλές διακοπές σε όλους μας!

 

 

 

 


Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

Νάσια Μανιά

Ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, γιατρός, ψυχολόγος, δημοσιογράφος (ναι, καμία σχέση) πάντως σίγουρα κάτι που θα είχε επαφή με κόσμο, επικοινωνία. Τελικά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων & marketing, δούλεψε σε πολυεθνική για αρκετά χρόνια, έκανε παράλληλα MBA, και μετά άφησε τον ιδιωτικό τομέα για να καταφέρει να έρθει πιο κοντά στον τρόπο ζωής που επιθυμεί κάνοντας κάτι δικό της. Ασχολείται με την εμπορική και στρατηγική ανάπτυξη επιχειρήσεων, και at the moment, με την προσωπική της ανάπτυξη! Δεν το' χει καταφέρει ακόμη, όμως βρίσκεται σε καλό δρόμο και περίοδο μεγάλων αλλαγών. 

Video of the day

  • Becky G, Natti Natasha - Sin Pijama

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom