(2 ψήφοι)

Χριστούγεννα δεν είναι.... | της Ζωής Κουρουνάκου (#Χριστούγεννα_είναι)

Χριστούγεννα δεν είναι.... | της Ζωής Κουρουνάκου (#Χριστούγεννα_είναι)

Χριστούγεννα δεν είναι τα φανταχτερά μαγαζιά και τα ακριβά ρεβεγιόν.
Δεν είναι τα φουά γκρα (μπλιαχ) και οι σαμπάνιες (έλα μωρέ λίγη σαμπάνια για το καλό).
Δεν είναι, σου λέω! Δεν είναι αυτό τα Χριστούγεννα.


Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό κοριτσάκι που ήταν πολύ φτωχό. Δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Είχε μια μαμά που έπινε, που φώναζε, που το χτύπαγε, που δεν δούλευε, δεν της έπαιρνε φαγητό από το σούπερ μάρκετ. Δεν την φρόντιζε ποτέ. Ο μπαμπάς ήταν άφαντος. Αλήθεια πως είναι να έχεις μπαμπά; Αυτό το κοριτσάκι δεν είχε κανένα να την φροντίζει. Μια γειτόνισσα της έδινε που και που κανένα μπισκότο άμα την έβλεπε στο ασανσέρ.

Αχ αυτό το μικρό κοριτσάκι με τα καστανά μαλλάκια του, πόσο λεπτό ήταν, σχολείο δεν πήγαινε. Μονάχα στον δρόμο έβγαινε με την μαμά της όταν δεν ήταν φέσι και πούλαγε χαρτομάντηλα στα φανάρια. Έβλεπε τα αυτοκίνητα να περνάνε, τα βλέμματα συμπάθειας, απέχθειας, θυμού, λύπησης, έβλεπε βλέμματα πολλά. Έβλεπε και τις βιτρίνες να στολίζονται σιγά σιγά όσο έμπαινε το κρύο. Έβλεπε τον κόσμο να προσπερνάει βιαστικός. Έβλεπε την πόλη να μεταμορφώνεται με πολλά φωτάκια. Χριστουγεννιάτικα δέντρα και αστεράκια παντού. Κόκκινα, χρυσά, ασημένια, λαμπερά όλα. Και πιο πολύ κρύο μέρα με την μέρα. Κοίταζε τις βιτρίνες με τα φανταχτερά ρούχα (αχ εκείνο το μπουφάν πόσο ζεστό φαινόταν) και οι κουραμπιέδες. Aν μπορούσε θα βούταγε μέσα στην ζάχαρη να παίξει χιονοπόλεμο και ονειρευόταν...ΣΠΛΑΣ (πόνος)...δεν το είδε που ερχόταν το χαστούκι.

- Μην χαζολογάς, πήγαινε στα αυτοκίνητα να πουλήσεις τα χαρτομάντηλα! Και μην γυρίσεις αν δεν τα πουλήσεις όλα!

Δεν έκλαψε. Ποτέ δεν έκλαιγε...όταν κάποτε είχε κλάψει είχε φάει πολύ ξύλο.


Μια μέρα είχε πάρα πολύ κόσμο η αγορά! Πολλά παιδιά, μουσικές παντού, πολλά γέλια, τσάντες με ψώνια, κόσμος να κυκλοφορεί πάνω κάτω στον πεζόδρομο με τα πολλά μαγαζιά. Το κοριτσάκι πονούσε πολύ. Το είχε κλωτσήσει η μαμά του στα πλευρά πριν βγούνε στα φανάρια για το μεροκάματο. Ξύπνησε από το χθεσινό μεθύσι εκείνη και είδε το κοριτσάκι να τρώει την δική της μισή τυρόπιτα που είχε αφήσει το προηγούμενο βράδυ. Το κοριτσάκι σχεδόν δεν μπορούσε να περπατήσει.

- Πονάω.

- Σκάσε και προχώρα! Άμα θέλεις να φας σήμερα θα πρέπει να πουλήσεις πολλά πακέτα!

Το κοριτσάκι δεν ξαναμίλησε. Προχώρησε σχεδόν διπλωμένο από τον πόνο. Έπιασε το πόστο της στο φανάρι και αμίλητη έτοιμη να κλάψει άρχισε να πουλάει χαρτομάντηλα. Δεν χαμογέλαγε, δεν έβγαζε κουβέντα. Την έπιασε βήχας από το καυσαέριο που άφησε πίσω του ένα τζιπ. Γονάτισε από τον πόνο. Η μαμά της στο απέναντι φανάρι την κοίταξε με άγριο βλέμμα. Το κοριτσάκι σηκώθηκε με δυσκολία. Δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Έκλαιγε βουβά. Τα μάτια της έτρεχαν ποτάμι.

Δίπλα της πέρασε ένα αυτοκίνητο που έπαιζε ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη διαπασών. Της πέταξε ένα ευρώ στον δρόμο και μάρσαρε να προλάβει το πορτοκαλί. Το κοριτσάκι έσκυψε το μάζεψε και προχώρησε προς το πεζοδρόμιο. Κοίταξε κλεφτά προς την μαμά της. Δεν την έβλεπε. Προσπάθησε να τρέξει αλλά δεν μπορούσε, πόναγε πολύ. Περπάτησε όσο πιο γρήγορα μπορούσε χωρίς να κοιτάξει πίσω. Δεν άκουσε κανέναν να την φωνάζει και συνέχισε. Ο κόσμος έγινε περισσότερος, δεν ξεχώριζες πια τον δρόμο από τα κεφάλια. Περπάτησε και άλλο, και άλλο μέχρι που δεν μπορούσε άλλο. Τα μάτια της έτρεχαν ποτάμι. Έκατσε σε ένα παγκάκι έξω από μια βιτρίνα. Και έκλαιγε, έκλαιγε βουβά για πολύ ώρα.

Ένιωσε ένα χέρι στον ώμο του. Γιατί κλαις κοριτσάκι; Θες μια καραμέλα. Γύρισε και είδε έναν περίεργο τύπο. Τον κοίταξε, ήξερε από βλέμματα και αυτό δεν ήταν από εκείνα τα βλέμματα που σε κάνουν να νοιώθεις καλά και ασφάλεια. Ο κύριος κοίταξε δεξιά και αριστερά. Έχω πολλές καραμέλες εάν θέλεις. Και μια Μπάρμπι όλο δικιά σου. Το κοριτσάκι έκανε να σηκωθεί να φύγει. Δεν μπορούσε να κουνηθεί από τον πόνο. Έκατσε να τον κοιτάει με ένα βλέμμα απελπισίας. Και έκλαιγε, έκλαιγε πολύ....

- Άσε το κοριτσάκι ήσυχο, τι σου είναι; Μια φωνή. Δυνατή. Αποφασιστική.

"Last Christmas I gave you my heart..." ακούστηκε μέσα από το κατάστημα μόλις άνοιξαν οι αυτόματες πόρτες και βγήκε ένας πελάτης. Και μετά σκοτάδι, το κοριτσάκι λιποθύμησε.


Φώτα, πολλά φώτα, άσπρες στολές, μια μυρωδιά...

- Που είμαι;

- Μην ανησυχείς, Άννα. Όλα θα πάνε καλά. Είσαι ασφαλής.

- Που είμαι;

- Στο νοσοκομείο κορίτσι μου. Έχεις σπάσει 2 κοκαλάκια στα πλευρά σου γι'αυτό πονάς. Αλλά θα γίνεις καλά. Μην ανησυχείς για τίποτα.

- Εσύ ποια είσαι; Η μαμά μου που είναι; Αν το μάθει ότι το έσκασα θα θυμώσει πάρα πολύ και θα με ξαναχτυπήσει.

- Με λένε Μαρία και θα είμαι μαζί σου μέχρι να γίνεις καλά. Η μαμά σου είναι κάπου που δεν μπορεί να σου κάνει κακό. Θα την δεις όταν θα είναι και αυτή καλά για να σε φροντίζει. Όταν γίνεις καλά θα πάμε μαζί σε ένα σπίτι με πολλά άλλα παιδάκια και θα σου αρέσει πολύ...θα δεις...

- Είναι Χριστούγεννα;

- Ναι, Άννα μου. Είναι Χριστούγεννα.


Το κοριτσάκι δεν πόναγε πια. Δεν έκλαιγε και της άρεσε το βλέμμα της Μαρίας. Φοβόταν αλλά αισθανόταν ασφαλής. Στο Nickelodeon έπαιζε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τα ζουζούνια....

#Χριστούγεννα_είναι 

* Στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» , έγιναν δεκτές 135.197 τηλεφωνικές κλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι οποίες  αφορούσαν στις ακόλουθες γενικές κατηγορίες :
     - Επιτόπια παρέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών σε κρίση και παιδιών σε κίνδυνο.
     - Καταγραφή ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών κακοποίησης/παραμέλησης παιδιών/ οικονομικής εκμετάλλευσης/ παράνομης διακίνησης (trafficking).
     - Παρέμβαση για περιστατικά παιδιών θυμάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος.
     - Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε ασυνόδευτα παιδιά θύματα οικονομικής μετανάστευσης.
     - Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών σε παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης.
     - Αιτήματα για οργάνωση διαδικασιών προληπτικής παιδιατρικής και οδοντιατρικής σε σχολεία της Ελλάδας.
     - Αιτήματα για την οργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων σε σχολεία και συλλόγους γονέων σχετικά με θέματα παιδικής κακοποίησης.
     - Αποκατάσταση προβλημάτων που αφορούν σε παιδιά – θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης.
     - Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, κάλυψη νοσηλίων, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για παιδιά με προβλήματα υγείας.

Αρκεί να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να τηλεφωνήσουμε όταν νιώσουμε ότι κάποιο παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για να στηρίξετε το Χαμόγελο του Παιδιού επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους.

 

 

Bright P.S. : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

 

 

 

 

Απαγορεύεται ρητά η εν όλω ή εν μέρει αντιγραφή, αναπαραγωγή, δημοσίευση, διασκευή και χρήση σε παράγωγο έργο, μετάφραση και εν γένει κάθε είδους χρήση των Κειμένων, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια της ιδιοκτήτριας της Ιστοσελίδας. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

Ζωή Κουρουνάκου

Η Ζωή είναι μια εργαζόμενη μητέρα, που αγαπάει υπερβολικά τη δουλειά της και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ εργασιακής και προσωπικής-οικογενειακής ζωής, όχι πάντα με επιτυχία. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Δημοσιογραφία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και με εργασιακή εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών έργων και στην ανάπτυξη διεθνών σχέσεων, είναι ένα άτομο με έντονες ανησυχίες που ό,τι βάλει στο νου της πρέπει να το φέρει εις πέρας no matter what! Το project «εγώ πότε θα γίνω μάνα» κράτησε 5 χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο και δυσκολότερο επίτευγμα της ζωής της. Εάν δεν ήταν εργαζόμενη μητέρα θα ήθελε να ήταν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Αφρική.

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom