(1 Ψήφος)

Συμβουλές προς υποψήφιους θεατές θεατρικών παραστάσεων | Έλπη Μασκαλίδου

Συμβουλές προς υποψήφιους θεατές θεατρικών παραστάσεων | Έλπη Μασκαλίδου

Πριν επιλέξουμε μια παράσταση ενημερωνόμαστε περί τίνος πρόκειται. Εάν είμαστε λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου, δεν πάμε στην πρωτοποριακή διασκευή ή το μεταμοντέρνο θεατρικό ακόμα και αν ανεβαίνει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Δεν παρασυρόμεθα από τον τίτλο. Πχ το έργο «Δε μ'αγαπάς –μ'αγαπάς» δεν είναι ερωτική κωμωδία, πραγματεύεται με σκληρότητα την καταστροφική σχέση της συγγραφέως Μαργαρίτας Λυμπεράκη με την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου. Οι κυρίες που ήρθαν από την επαρχία χωρίς ενημέρωση για το έργο, κατέληξαν μισολιπόθυμες στο τέλος αυτού στο φουαγιέ. Η μία μάλιστα που ήταν σε καλύτερη κατάσταση πρόλαβε και μου είπε –Αχ κορίτσι μου, εγώ είχα πάρει τα χάπια μου πριν, η φίλη μου όχι. (πραγματική ιστορία).

Εάν είμεθα κάποιας ηλικίας βάζουμε το ακουστικό στο αυτί και δεν ρωτάμε συνεχώς την διπλανή υπέργηρη που ακούει καλύτερα, τι είπε τώρα, τι απάντησε, που πάει, γιατί ήρθε.
Αν δεν έχουμε ακουστικό καθόμαστε σπίτι μας και βάζουμε την τηλεόραση στη διαπασών.

Όταν είμεθα στο θέατρο δεν θεωρούμε καθήκον μας να απαντήσουμε στις ρητορικές ερωτήσεις που θέτουν οι ηθοποιοί. Δεν περιμένουν από τους θεατές απάντηση εκτός αν είναι stand-up comedy ή διαδραστική παράσταση όπου και πάλι θα έχουμε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Δεν βγάζουμε από την τσάντα μας το αλουμινόχαρτο με τα τυροπιτάκια από το σπίτι ούτε καν τη σοκολάτα που αγοράσαμε από το bar του θεάτρου και αρχίζουμε να σκίζουμε το περιτύλιγμα και να τρώμε ιδιαίτερα στα σημεία κορύφωσης του έργου. Εκτός αν είμαστε διαβητικοί και κινδυνεύουμε να πέσουμε σε διαβητικό κώμα.

Αν θέλουμε να συζητήσουμε με το σύντροφο μας για το που βαδίζει η σχέση μας, επιλέγουμε μια καφετέρια, μια ταβέρνα, ένα πάρκο, ότι αντέχει η τσέπη μας τέλος πάντων, όχι όμως την πλατεία ή εξώστη του θεάτρου και μάλιστα τη στιγμή που παίζεται το έργο.

Οι ηθοποιοί που γνωρίζουμε από την τηλεόραση δεν παίζουν στο θέατρο το σήριαλ που γνωρίζουμε. Ερμηνεύουν έναν άλλο ρόλο. Πολλές φορές δραματικό. Έτσι όταν τους δούμε επί σκηνής δεν αρχίζουμε να γελάμε προτού καν μιλήσουν γιατί είμαστε εκτός τόπου και χρόνου.

 

Τα παραπάνω δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Είναι μια σκληρή, πικρή πραγματικότητα που με δυσαρεστεί αφάνταστα. Δεν υπήρξε μια παράσταση που να παρευρέθηκα (και είδα πάνω από 40 φέτος) και που να μη με απογοήτευσε το κοινό.

Ένα κοινό που δεν εννοεί να σιωπήσει για λίγο, να αφουγκραστεί, να κατανοήσει, να αισθανθεί, να μην τοποθετήσει για μια φορά τον εαυτό του στο κέντρο του σύμπαντος.

Έστω για λίγο. Για όσο κρατάει μια παράσταση.

 

 

 

 

(photo

 

*Αν θέλετε να μοιραστείτε κι εσείς εικόνες από την καθημερινότητά σας επικοινωνήστε μαζί μας.

BrightStarsNote : Τα σχόλια σας είναι σημαντικά για εμάς. Ο χώρος κάτω από την ανάρτηση προσφέρεται γι' αυτό το σκοπό. Αλλά για όσους προτιμούν να αφήσουν ένα πιο προσωπικό σχόλιο ή μια ερώτηση, μπορούν να το στείλουν εδώ.

[Ενημέρωση σχετικά με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ιστοσελίδα]

Έλπη Μασκαλίδου

Ένα βιβλίο, ένας καφές, μια θάλασσα και ένας ορίζοντας θα της ήταν αρκετά. Να γράφει, να διαβάζει, να ταξιδεύει, να ερωτεύεται, να ονειρεύεται, να βλέπει τους φίλους της, να πηγαίνει στο θέατρο, να ακούει μουσικές και να χορεύει. Τα αγαπημένα της. Αλλά και 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σκληρά εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρεία, εκπλήρωσε και το όνειρο της καριέρας. Παράλληλα καθηγήτρια αγγλικών-γαλλικών από τα είκοσι της χρόνια, δίδαξε αλλά και διδάχτηκε τα καλύτερα μαθήματα από τα παιδιά. Το χιούμορ τους, η σκέψη τους, η καθαρή ματιά και ειλικρίνεια με την οποία ατενίζουν τον κόσμο, την κρατάνε αιώνια έφηβη και μόνιμα αισιόδοξη.

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana

Bright Side of Mom