Διαβάσαμε: Η Γραμμή

Διαβάσαμε: Η Γραμμή

 

 

Το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη «Η γραμμή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι μια ιστορία για μια απρόθυμη φιλία.

 

Ο Αλέξανδρος φέτος έχει καινούργιο συμμαθητή. Η δασκάλα τον βάζει να καθίσει δίπλα του και αυτό του Αλέξανδρου καθόλου δεν του αρέσει, γιατί «μένει ψηλά στο βουνό και περνάει τον καιρό του με τα πρόβατα και τον σκύλο του». Τον βρίσκει ενοχλητικό και ακατάστατο. Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση του Αλέξανδρου, να αντιπαθήσουμε κάποιον με την πρώτη ματιά, χωρίς κανέναν λόγο, και χωρίς να δώσουμε στον άλλο μια ευκαιρία για τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Γι’ αυτό ο Αλέξανδρος, που δεν χωνεύει καθόλου τον Θοδωρή, έχει πάρει τα μέτρα του: Από την αρχή τράβηξε μια χοντρή μαύρη γραμμή στο θρανίο και το χώρισε στα δυο. Ο καθένας στη μεριά του. Τις θυμάμαι αυτές τις μαύρες γραμμές στα θρανία. Τότε ο διπλανός μας και οι σχέσεις μας ήταν όλη μας η ζωή, και δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι θα έρθει μια μέρα που δεν θα θυμόμαστε το πρόσωπο και το όνομά του.

Μα για τον Αλέξανδρο και τον Θοδωρή, τους ήρωες του βιβλίου, αυτή η μέρα αργεί πολύ ακόμα. Περνούν τη σχολική τους ζωή μαζί και χώρια, εκατέρωθεν της μαύρης γραμμής, και οι επιθέσεις φιλίας του Θοδωρή πέφτουν στο κενό. Νομίζω πολλά παιδιά θα αναγνωρίσουν στην αφήγηση του Αλέξανδρου αυτές τις στιγμές που ξέρεις ότι το πείσμα σου περισσότερο κακό σου κάνει παρά καλό, αλλά συνεχίζεις να αρνείσαι να αφεθείς, παρόλο που οι ρωγμές στην απόφασή σου να είσαι σκληρός γίνονται όλο και περισσότερες.

Όταν ο Θοδωρής θα λείψει κάμποσες μέρες απ’ το σχολείο, μετά την πρώτη χαρά που θα πάρει αφού ο «ενοχλητικός» διπλανός του του αφήνει το θρανίο και το πεδίο ελεύθερο, ο Αλέξανδρος θα αρχίσει σιγά σιγά να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως τα φανταζόταν και ότι ο Θοδωρής του είχε σταθεί σαν πραγματικός φίλος, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει καν. Έτσι η καρδιά του θα μαλακώσει, θα επανορθώσει για τα λάθη του και την αδιάλλακτη στάση του και θα κερδίσει έναν κολλητό.

 1

 

Είναι μια ιστορία που θα απολαύσουν τα παιδιά στις μικρές τάξεις του δημοτικού, γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που επιτρέπει στον αναγνώστη να ταυτιστεί με τον ήρωα. Οι φιλίες και οι αντιπάθειες απασχολούν πολύ τα παιδιά αυτής της ηλικίας και η «Γραμμή» θα τα βοηθήσει να προσεγγίζουν τους άλλους με πιο ανοιχτό μυαλό, αφού παντού μπορεί να υπάρχει κρυμένη μια φιλία, ακόμα κι αν εμείς δεν θέλουμε στην αρχή να τη δούμε.

 

2

 

Οι συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και οι δυο, γνωρίζουν καλά τη σχολική τάξη και τα μικρά και μεγάλα της δράματα. Γράφουν μια λιτή ιστορία για τις μαύρες γραμμές που τραβάει ο εγωισμός μέσα μας, αλλά και για την αξία που έχει το να αναγνωρίζεις και να διορθώνεις έγκαιρα τα λάθη σου. Το μόνο που με ξένισε στο ολοζώντανο κείμενό τους ήταν το σημείο που γράφουν, αναφορικά με το ποδόσφαιρο, όπου κανείς δεν διαλέγει τον Αλέξανδρο στην ομάδα του, «μέχρι και δυο κορίτσια έπαιζαν». Είναι κρίμα να ξεφεύγουν -χωρίς πρόθεση, είμαι σίγουρη- στα παιδικά βιβλία φράσεις που ενισχύουν τα χιλιοφορεμένα στερεότυπα για τα δύο φύλα. Πάντως, αυτή η μικρή αβλεψία δεν χαλάει ένα κατά τα άλλα σύγχρονο και καλογραμμένο κείμενο.

 

Η πολύχρωμη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου χρησιμοποιεί πολύ όμορφα τα ασπρόμαυρα στοιχεία, ακολουθώντας την πορεία της συμπεριφοράς του Αλέξανδρου, και αποτυπώνει καίρια την εσωτερική μεταστροφή του ήρωα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναπάντεχες οπτικές γωνίες που χρησιμοποιεί η εικονογράφος, οι οποίες εναλλάσονται με κινηματογραφικό, θα λέγαμε, τρόπο.

 

 3

 

Η «Γραμμή» είναι ένα βιβλίο που θα πλουτίσει τη σκέψη των παιδιών, θα τα βάλει στη διαδικασία να αναρωτηθούν για τις μαύρες γραμμές που τραβάνε χωρίς να ξέρουν καλά καλά το γιατί, και θα τα κάνει ίσως να δουν με άλλο μάτι κάποιες σχέσεις με τους γύρω τους. Κι αυτό μόνο κέρδος μπορεί να είναι.

 

last

 

 

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana