Διαβάσαμε: «Το Γκρότλιν»

Γράφει:
Διαβάσαμε: «Το Γκρότλιν»

 

«Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια στριφογυρίζει στα σκοτάδια…»

Τι να θέλει άραγε το Γκρότλιν και γυρίζει τις νύχτες στα σπίτια ανυποψίαστων ανθρώπων; γιατί κλέβει τα πράγματα τους; και τι τα θέλει όλα εκείνα τα παράταιρα πράγματα που έχει ήδη αρπάξει από τα σπίτια των ανθρώπων; Τυρί, μαντήλια, κλωστές, βιβλία είναι μερικά απ’ αυτά και τα έχει κρύψει κάπου μυστικά. Μα το ερώτημα παραμένει… γιατί;
Κι όλοι στην πόλη τρομάζουν, φοβούνται και αναρωτιούνται για το Γκρότλιν -αλήθεια πόσο τερατώδες φαντάζει το όνομα του!- που τριγυρίζει ανάμεσα τους. Τι γυρεύει επιτέλους; Μα πιο πολύ απ’ όλους φοβάται η δύστυχη Ρουμπίνη –τι αστραφτερό όνομα αλήθεια! Αχ ας γινόταν κάτι μαγικό να εξαφάνιζε το Γκρότλιν!
Μα το Γκρότλιν είναι πλάσμα καλό και αγαθό. Η καρδιά του λαχταρά μόνο ένα πράγμα. Ελευθερία το λένε με μία λέξη και κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει. Μα οι άλλοι δεν το ξέρουν κι αδίκως φοβούνται και τρέχουν να κρυφτούν.

Γκρότλιν 3

 

Το Γκρότλιν, φίλοι μου, είναι ένα πολύ πολύ όμορφο βιβλίο. Ένα βιβλίο που από την πρώτη σελίδα που θα ανοίξεις για να το διαβάσεις στα παιδιά σου σε προϊδεάζει να το διαβάσεις χαμηλόφωνα και σχεδόν τραγουδιστά. Ναι, μόλις το άνοιξα και χωρίς προηγουμένως να το έχω καν ξεφυλίσσει αυτό έκανα. Διάβασα τις πρώτες λέξεις σιγά, σχεδόν ψιθυριστά αλλά δεν αντιστάθηκα να τις τραγουδήσω κιόλας. Και τα παιδιά άρχισαν να ψάχνουν για το Γκρότλιν μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Πού κρύβεται; τι προσπαθεί να κλέψει τώρα; 

Ένα απολαυστικό βιβλίο, χωρίς υπερβολές. Ένα βιβλίο που διδάσκει το πιο σημαντικό δίδαγμα της ελευθερίας χωρίς πολλά λόγια. Λίγα μόνο, όσα πρέπει για να καταλάβουν τα παιδιά τη σπουδαιότητα αυτής της έννοιας. Κι αν τα παιδιά λόγω ηλικίας δεν μπορέσουν εξαρχής να καταλάβουν την αξία αυτής της πολύπλευρης έννοιας -που πολύ αμφιβάλλω ότι τα παιδιά δεν θα τα καταφέρουν- τότε είναι μια καλή ευκαιρία οι μεγάλοι να ψάξουν λίγο παραπάνω την έννοια της ελευθερίας και των θυσιών που απαιτούνται για την απόκτηση της ή τις συνέπειες της απώλειας της. Γιατί ελευθερία δε νοείται σαν μονόπλευρη έννοια αλλά έχει πολλές και ξεχωριστές πλευρές, άξιες όλες να μελετηθούν και τελικά να δώσουν τις λύσεις σε κάθε Γκρότλιν που κρύβεται μέσα μας.
Γιατί αλήθεια μέσα μας κρύβουμε ο καθένας μας πολλά και ξεχωριστά Γκρότλιν, πολλές ελευθερίες που φυλακίζουμε ερήμιν μας -ή όχι- πολλά από τα θέλω μας που καταπιέζουμε και πολλά από τα όνειρα μας που με περισσή άνεση τσαλαπατάμε για χάρη των χρυσών κλουβιών μας.

Γκρότλιν 1

 

Διαβάστε το Γκρότλιν άφοβα. Αφεθείτε. Τα παιδιά θα καταλάβουν πιο εύκολα από τους μεγάλους γιατί μέσα τους δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη φυλακές για τα Γκρότλιν τους. Αλλά κι εσείς οι μεγάλοι μόλις κλείστε το βιβλίο ανοίξτε λίγο το πορτάκι και δώστε στην ευκαιρία στο Γκρότλιν σας να πετάξει. Το αξίζει!

Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω άλλη μία –κι ας γίνομαι κουραστική- τα παιδικά βιβλία δε γράφονται μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, κυρίως για τους μεγάλους!

Το Γκρότλιν είναι δημιούργημα (κείμενο και εικόνες) του Benji Davies, δημιουργού επίσης των βραβευμένων παιδικών βιβλίων «Ο Νόι και η φάλαινα», «Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα», «Φίλοι στον λόφο», «Το νησί του παππού» και της σειρά του «Αρκουδάκου». 


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

 

 

Ελένη Βλάχου

Η Ελένη, όταν ήταν μικρή δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν θα μεγάλωνε. Έκανε το πέρασμά της από αρκετές δουλειές για να βρει το δρόμο της, αλλά καμιά δε την κέρδισε. Έτσι αποφάσισε να γίνει μητέρα. Κι έγινε μητέρα 3 παιδιών. Κατέληξε λοιπόν να εργάζεται στο σπίτι της στο ρόλο της νοικοκυράς, χωρίς ωράριο, χωρίς αποδοχές, χωρίς ασφάλιση χωρίς δικαίωμα για ρεπό.
Ακόμα ψάχνει να δει τι θα γίνει όταν με το καλό θα μεγαλώσει. Για ένα είναι σίγουρη: για τα ταξίδια που την πάνε τα βιβλία και οι λέξεις!

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana