Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης

Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή με τον τίτλο «Στα κύματα της Έλλης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι μέγας θαλασσοπόρος. Διαβάζει τα χνάρια των αστεριών στον ουρανό, τα λόγια των ανέμων, το ψιθύρισμα των κυμάτων στην πλώρη του και την πορεία στον χάρτη.

Ο Καπτανίκ με τα κόκκινα γένια οδοιπορεί και θαλασσοδέρνεται αλλά όχι σε ωκεανούς, ούτε σε λίμνες και ποτάμια. Ο Καπτανίκ ταξιδεύει στη θάλασσα των μαλλιών της Έλλης, κι αυτό είναι ίσως το πιο πρωτότυπο εύρημα που έχω διαβάσει σε παιδικό βιβλίο εδώ και πολύ καιρό.

 

stakimatatisellis4 

 

Η Έλλη είναι ένα μικρό κορίτσι με μακριά, κόκκινα και σγουρά μαλλιά που κάνει ό,τι κάνουν όλα τα μικρά κορίτσια: παίζει, ζωγραφίζει, πάει στις κούνιες, στο σχολείο, βαριέται, θυμώνει και ονειρεύεται.

Ο Καπτανίκ με το καράβι του, την απλωμένη του μπουγάδα και τον φίλο του τον γλάρο, ζει μέσα στα μαλλιά της Έλλης και πελαγοδρομεί μαζί της στα κύματα της καθημερινότητας ενός παιδιού: Όταν η Έλλη κάνει κούνια στην παιδική χαρά ο Καπτανίκ σκαμπανεβάζει στα κύματα, όταν η μικρή αφήνεται εξαντλημένη απ’ το παιχνίδι στην αγκαλιά της μαμάς πέφτει κι εκείνος κατάκοπος για ύπνο, όταν βαριέται το κορίτσι ο θαλασσόλυκος πλέει ακίνητος σχεδόν στην ακύμαντη θάλασσα των μαλλιών της κι όταν η Έλλη δημιουργεί ο Καπτανίκ βουτάει για κοχύλια στον βυθό της φαντασίας της που είναι γεμάτος μαργαριτάρια.

stakimatatisellis2 

Σ’ αυτό το ευρηματικό βιβλίο, το κείμενο και η εικονογράφηση συνυπάρχουν με τρόπο αξεδιάλυτο. Η ιστορία ξεδιπλώνεται σε δυο επίπεδα: ο Αντώνης Παπαθεοδούλου περιγράφει με λόγια απλά αλλά γεμάτα λυρισμό τις συναρπαστικές περιπέτειες του Καπτανίκ και τη γεμάτη ζωή της Έλλης και η Ίριδα Σαμαρτζή αποτυπώνει με τις πολυδιάστατες ζωγραφιές της τη δράση και την αντίδραση, το καθρέφτισμα των συναισθημάτων και του εσωτερικού κόσμου της μικρής ηρωίδας στον άλλο της εαυτό που κυματίζει μέσα της.

Στο ανεβοκατέβασμα της πλώρης του καραβιού του Καπτανίκ αντικατοπτρίζονται τα πάνω και τα κάτω της καθημερινότας της Έλλης, κι είναι καίρια η επιλογή του συγγραφέα να μην το λέει, να μην το εξηγεί αυτό στον αναγνώστη αλλά να τον αφήνει να το δει και να το νιώσει από μόνος του, ακολουθώντας από σελίδα σε σελίδα τις εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουν όλα τα παιδιά, και που συχνά δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν, αφού νιώθουν τα πάντα βαθιά και δυνατά, σε ύψος και σε βάθος.

stakimatatisellis1 

 

Διαβάζοντας τα «Κύματα της Έλλης» τα παιδιά θα διασκεδάσουν πολύ και θα τελειώσουν την ανάγνωση με ένα χαμόγελο, αφού το τελικό συμπέρασμα (ένα μήνυμα που διατρέχει το βιβλίο χωρίς να το φωνάζει) είναι ότι οι άσχημες μέρες δεν κρατούν για πάντα, ότι η ζωή αλλάζει συνεχώς, ότι αύριο είναι πάντα μια καινούργια μέρα, μια ακόμα ευκαιρία να ταξιδέψεις στα κύματα της ζωής που είναι γεμάτα περιπέτειες. 

Η Ίριδα Σαμαρτζή δημιουργεί μια μοναδική εικονογράφηση, συνδυάζοντας τη ζωγραφική με την τέχνη του κολάζ, και φτιάχνει σε κάθε σελίδα εκρηκτικές εικόνες σε θερμές αποχρώσεις γεμάτες διασκεδαστικές λεπτομέρειες, στις οποίες επιστρέφει ξανά και ξανά ο αναγνώστης ανακαλύπτοντας κάθε φορά και κάτι καινούργιο.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίριδα Σαμαρτζή έχουν συνεργαστεί πολλές φορές και τα βιβλία τους έχουν αποσπάσει διεθνή και εγχώρια βραβεία, με πιο πρόσφατο το IX Διεθνές Βραβείο Compostela για εικονογραφημένα βιβλία 2016 για το «Ένα τελευταίο γράμμα», που κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, οι οποίες συνεχίζουν σταθερά τις εξαιρετικές επιλογές τους στην παιδική λογοτεχνία.

Είναι ένα απ’ τα πιο χαρούμενα, τα πιο αστεία και τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που έχουμε διαβάσει, μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια που διαδραματίζεται σε έναν απ’ τους πιο πλούσιους, βαθείς κι ανεξερεύνητους ωκεανούς που υπάρχουν στον κόσμο: σ’ ένα μικρό κεφάλι!

 

 stakimatatisellis3

 

 

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana