Διαβάσαμε: Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα

Διαβάσαμε: Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα

 

«Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» είναι η συνέχεια του «Ο Νόι και η φάλαινα», του εκπληκτικού βιβλίου του συγγραφέα και εικονογράφου Benji Davies (και τα δυο από τις εκδόσεις Ίκαρος) που μας σύστησε τον Νόι και τον φίλο του το φαλαινάκι και μας διηγήθηκε την ιστορία μιας μοναδικής φιλίας ανάμεσα σε δυο μικρά πλάσματα.

Στο «Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» ο Νόι, που ζει με τον μπαμπά του και τις έξι γάτες τους σε μια απομονωμένη αρκτική περιοχή, περνάει τις μέρες του αναζητώντας τον φίλο του από το περασμένο καλοκαίρι, το φαλαινάκι που είχε ξεβραστεί στην ακτή. Ο Νόι δεν μπορεί να ξεχάσει το φαλαινάκι, που με τη βοήθειά του έχει επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον, και νομίζει πως το βλέπει παντού.

Όταν μια νύχτα του χειμώνα ο μπαμπάς του Νόι δεν γυρίζει από το ψάρεμα, ο Νόι βγαίνει να τον βρει αψηφώντας τη χιονοθύελλα. Περπατώντας μέσα στο χιόνι, πάνω στην παγωμένη θάλασσα, ο Νόι θα βρει το καΐκι αλλά όχι τον μπαμπά του. Και ακριβώς τη στιγμή που θα απελπιστεί, ένα αναπάντεχο χέρι (ή μάλλον πτερύγιο) βοήθειας θα τον σώσει, οδηγώντας τον στην ασφάλεια και στον αγαπημένο του μπαμπά.

noi3

 

Η ζωή του Νόι φαντάζει μυστηριακή ακόμα και στα δικά μου μάτια, πόσο μάλλον στων παιδιών που μεγαλώνει η γενιά μας. Στον κόσμο του Νόι δεν υπάρχουν άλλα παιδιά. Μετά βίας υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκτός από εκείνον και τον μπαμπά του. Ο Νόι δεν έχει σχολείο, αγγλικά, μπαλέτο, ποδόσφαιρο, σκάκι, ρομποτική, παιδικές χαρές, πάρτι συμμαθητών. Δεν έχει τάμπλετ, τηλεόραση, παιδικό θέατρο και σινεμά. Έχει όμως θάλασσα, βράχια, ψάρια, γάτες, χιόνι, πάγο, τρέξιμο, σκαρφάλωμα, μια απόχη για κοχύλια και έναν και μοναδικό φίλο: τη φύση στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού που τυχαίνει να μην είναι ανθρωπάκι. Ο δεσμός ανάμεσα στα δύο πλάσματα είναι τόσο δυνατός που το φαλαινάκι θα ανταποδώσει το δώρο που του έκανε το περασμένο καλοκαίρι το παιδί: θα το επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

 

Noi1

 

Ο «Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» είναι μια ιστορία για τη φιλία που μπορούμε να τη βρούμε παντού, αρκεί να έχουμε ανοιχτό μυαλό και καρδιά, για την αγριότητα και το μεγαλείο της φύσης, για το θάρρος, για τη μοναξιά των παιδιών που εμείς οι μεγάλοι δύσκολα την υποψιαζόμαστε. Είναι μια ιστορία που θα ανοίξει τα μάτια των παιδιών σε μια παιδική ηλικία εντελώς διαφορετική από τη δική τους, και οι συζητήσεις που θα προκύψουν είναι πολύτιμες, γιατί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά είναι ότι δεν είναι όλες οι ζωές ίδιες και δεν είναι ο τρόπος που ζουν δεδομένος.

 

noi2

 

Και το καλύτερο απ’ όλα είναι πως όλα αυτά εξιστορούνται με τον πιο απλό τρόπο. Ο Benji Davies είναι φειδωλός στις λέξεις του. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τα παιδιά ή να τους πει πώς πρέπει να νιώσουν, ούτε να τους περάσει το σωστό μήνυμα. Βάζει απλώς τη μια λέξη δίπλα στην άλλη, ξεδιπλώνοντας μια συναρπαστική ιστορία που θα κάνει το μυαλό τους να ταξιδέψει. Έχει βέβαια για βοηθό το εκπληκτικό ταλέντο του στην εικονογράφηση. Ζωγραφίζει τα αδρά του σκίτσα με λίγες πινελιές που σχηματίζουν τους ήρωές του και το μοναδικό τους περιβάλλον και έχουν την ικανότητα να αποτυπώνονται στη μνήμη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της εικονογράφησης όμως είναι τα χρώματα. Το βιβλίο είναι βουτηγμένο στις αποχρώσεις του μπλε και του άσπρου, μεταφέροντας τον αναγνώστη κατευθείαν στην παγωμένη και σκοτεινή καρδιά του αρκτικού χειμώνα, με τις δεσμίδες φωτός και τις εσωτερικές σκηνές να λάμπουν ολόθερμες και να ζεσταίνουν την καρδιά μας όπως τη ζεσταίνει και η απίθανη φιλία του Νόι και της φάλαινας.

Με λίγα λόγια, ο «Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» είναι άλλο ένα εκπληκτικό παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος, που συνεχίζουν τις εξαιρετικές επιλογές τους, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.

 

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana