Διαβάσαμε: Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα – Το τέλειο πάρτι

Διαβάσαμε: Η πριγκίπισσα με τη μαύρη μάσκα – Το τέλειο πάρτι

 

Όποιος έχει κόρη και έχει προσπαθήσει να της αγοράσει βιβλίο σε βιβλιοπωλείο το έχει ζήσει: τη στιγμή που η πωλήτρια θα ρωτήσει «Για αγοράκι ή κοριτσάκι;» (μην τυχόν και κανένα κοριτσάκι μαγαριστεί διαβάζοντας αγορίστικες λέξεις, και τούμπαλιν) και μετά θα σε κατευθύνει στον πάγκο της ροζ πλημμύρας. Ροζ, ροζ, ροζ, όλα τα βιβλία είναι ροζ, κολυμπούν στο γκλίτερ και οι ηρωίδες τους είναι πριγκίπισσες, ή, το πολύ πολύ, γοργόνες.

Ροζ είναι και το βιβλίο που διαβάζουμε αυτές τις μέρες. Είναι ροζ και μιλάει για την πριγκίπισσα Μανόλια. Όμως η πριγκίπισσα Μανόλια δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Η πριγκίπισσα Μανόλια έχει ένα μυστικό. Είναι ένα κορίτσι που του αρέσουν τα φουσκωτά ροζ φορέματα, οι μονόκεροι και τα πάρτι γενεθλίων αλλά είναι και κάτι ακόμα: η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα.

 

dioptra4

 

Κανείς δεν ξέρει πως η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα, μια σούπερ ηρωίδα που φοράει μαύρα, γρήγορη, θαρραλέα και δυνατή, είναι η καθωσπρέπει και τέλεια Πριγκίπισσα Μανόλια. Κι εκεί που ο αναγνώστης διαβάζει αμέριμνος για τις ετοιμασίες που κάνει για το τέλειο πάρτι των γενεθλίων της, ξαφνικά χτυπάει ο τερατοσυναγερμός και όλα ανατρέπονται! Το καθήκον καλεί την Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα, που πρέπει να διακόψει αμέσως αυτό που κάνει, να ορμήξει στο μυστικό πέρασμα, να καβαλήσει το πιστό της άλογο ως άλλος Ζορό και να πάει να πολεμήσει τέρατα που θέλουν να φάνε κατσίκες.

Κι ενώ οι καλεσμένες της καταφτάνουν, όλες πριγκίπισσες, η Πριγκίπισσα Μανόλια με τη μυστική της ταυτότητα μοιράζει φάπες σε τέρατα με συνοπτικές διαδικασίες και επιστρέφει τρέχοντας για να πιει τσάι και να φάει ροζ κεκάκια. Κάθε φορά που επιστρέφει έχοντας στείλει άλλο ένα τέρας από εκεί που ήρθε, και προσπαθεί να συνεχίσει το πάρτι χωρίς οι καλεσμένες της να καταλάβουν τίποτα, ο τερατοσυναγερμός χτυπάει και η σούπερ ηρωίδα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί.

Μέχρι που στο τέλος η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα αγανακτισμένη θα ουρλιάξει στο τρέχον τέρας ότι έχει τα γενέθλιά της και πρέπει επιτέλους να την αφήσουν ήσυχη, για μια μέρα τουλάχιστον, και θα ξετυλιχθεί μπροστά στα μάτια μας μια αναπάντεχη και πολύ γλυκιά σκηνή, που θα κάνει τον αναγνώστη να κλείσει το βιβλίο με ένα πλατύ χαμόγελο.

 

dioptra2

 

Η σειρά των Shannon Hale και Dean Hale «Η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα» από τις εκδόσεις Διόπτρα (τρία βιβλία κυκλοφορούν μέχρι στιγμής) είναι γραμμένη με πολύ χιούμορ και σπιρτάδα, και ταυτόχρονα με τρόπο τόσο απλό που τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τη διαβάσουν και μόνα τους. Προσφέρει στα παιδιά μια ηρωίδα πολυδιάστατη, που μπορεί να συνδυάζει (με λίγο τρέξιμο) την ονειρική ομορφιά του ροζ με το μυστήριο και τη δυναμικότητα του μαύρου. Εξάλλου, όπως λένε οι ίδιοι οι συγραφείς: «Άλλοτε οι κόρες μας ντύνονται σαν πριγκίπισσες και προσποιούνται ότι διοργανώνουν δεξιώσεις και άλλοτε φορούν κάπες και προσποιούνται ότι πολεμούν με τέρατα. Θέλαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια ηρωίδα που θα είχε όλες αυτές τις ιδιότητες!»

 

dioptra1

 

Διασκεδάσαμε πολύ με την Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα. Πέρα απ’ το πολύ σπουδαίο γεγονός πως έχουν αρχίσει να μεταφράζονται (και να γράφονται, επιτέλους!) και στην Ελλάδα βιβλία που αμφισβητούν το στερεότυπο της πριγκίπισσας με το οποίο η κοινωνία μας ταΐζει τα κορίτσια εδώ και αρκετές γενιές, πρόκειται για ένα πραγματικά αστείο και πανέξυπνο βιβλίο που θα το ευχαριστηθούν τα παιδιά.

Το σπιρτόζικο χιούμορ και η φρεσκάδα του αποτυπώνεται και στην υπέροχα καρτουνίστικη εικονογράφηση της LeUyen Pham με τα ζεστά χρώματα, που σχεδιάζει πριγκίπισσες με εντελώς ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ολοζώντανες εκφράσεις, κάνοντας πιο βαθιά την εμπειρία της ανάγνωσης.

 

dioptra3

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana