Διαβάσαμε: «Είσαι ένα θαύμα»

Διαβάσαμε: «Είσαι ένα θαύμα»

 

Ο Όγκι ξέρει ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Κάνει βέβαια όλα τα πράγματα που κάνουν τα συνηθισμένα παιδιά: τρώει παγωτό, κάνει ποδήλατο, πάει βόλτες, παίζει με τον σκύλο του. Αλλά αν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί, δεν θα έκανε την πεντάχρονη κόρη μου να αναρωτηθεί, βλέποντάς τον στο εξώφυλλο του βιβλίου, αν είναι εξωγήινος. Ναι, ο Όγκι είναι διαφορετικός, και όχι με κάποια διφορούμενη ένοια της διαφορετικότητας. Δεν είναι ντροπαλός ή ιδιοφυΐα ή παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Η διαφορετικότητα του Όγκι δεν κρύβεται με τίποτα. Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις όταν τον βλέπεις: το πρόσωπο του Όγκι είναι παραμορφωμένο.

 

Το «Είσαι ένα θαύμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο της R. J. Palacio που βασίζεται στο δικό της «Θαύμα» (επίσης από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος), ένα μυθιστόρημα που απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω, και μιλάει για ένα παιδί που δεν είναι σαν τα άλλα. Η ίδια η συγγραφέας διασκεύασε το πολύ επιτυχημένο μυθιστόρημά της (σε λίγο βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία) για μικρότερα παιδιά. Η ίδια λέει ότι το έγραψε μετά από μια προσωπική της εμπειρία, στην οποία δεν αντέδρασε με τον τρόπο που θα ήθελε: μια μέρα σ’ ένα μαγαζί, κάθισε δίπλα σ’ ένα παιδί με παραμορφωμένο πρόσωπο, και τότε ο μικρός γιος της φοβήθηκε και άρχισε να κλαίει δυνατά. Κι εκείνη, σε μια στιγμή πανικού, που μπορώ να φανταστώ πόσες τύψεις θα της δημιούργησε μετά, πήρε το παιδί και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από το μαγαζί. Το ίδιο βράδυ άρχισε να γράφει αυτή την ιστορία.

 

thavma1

 

 

Ο ήρωάς μας, λοιπόν, ο Όγκι, που είναι και ο αφηγητής, μας δηλώνει ευθύς εξαρχής πως ξέρει ότι είναι διαφορετικός. Το βλέπει στον καθρέφτη, αλλά το βλέπει και στα τρομαγμένα βλέμματα των άλλων παιδιών όταν τον αντικρίζουν, στα δάχτυλα των ανθρώπων που τον δείχνουν. Και όταν η στενοχώρια του από τα βλέματα, τα δάχτυλα που δείχνουν, τις ψιθυριστές κουβέντες πίσω από την πλάτη του γίνεται πολύ μεγάλη για να την αντέξει, βάζει μπρος τη φαντασία του και ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στ’ αστέρια, παρέα με τη σκυλίτσα του την Ντέιζι. Εκεί, στον Πλούτωνα, βρίσκει πολλούς μικρούς φανταστικούς εξωγήινους, παλιούς του φίλους που του μοιάζουν, και κοιτάζει τη Γη από μακριά.

Τη Γη, που, όπως λέει «χωράει όλων των ειδών τους ανθρώπους (που είναι καλό γιατί είμαστε όλοι λίγο διαφορετικοί, ο καθένας με τον τρόπο του)». Ο Όγκι ξέρει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το πρόσωπό του για να ταιριάζει μ’ αυτό που ο καθένας μας έχει στο μυαλό του ως κανονικό. Αν όμως όλοι εμείς αλλάζαμε τον τρόπο που βλέπαμε, θα βλέπαμε ότι είναι ένα θαύμα, όπως του λέει η μαμά του. Γιατί, όταν κοιτάς με καλοσύνη, βλέπεις το θαύμα στον καθένα. Και όλοι βλέπουν το θαύμα σε σένα.

Αυτό το τελικό συμπέρασμα του μικρού Όγκι είναι το πιο απλό, το πιο βαθύ μήνυμα που θα μπορούσε να χαρίσει στους αναγνώστες του ένα παιδικό βιβλίο για τη διαφορετικότητα, θέμα που τα τελευταία χρόνια είναι ίσως πολυφορεμένο, αλλά κατά πώς φαίνεται, αν ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνία γύρω μας, δυστυχώς ακόμα απαραίτητο. Ίσως και ζωτικό.

 

thavma6

 

Το «Είσαι ένα θαύμα» είναι γραμμένο με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Λίγες λέξεις, καίριες, προσεκτικά βαλμένες στη σειρά, χωρίς προσπάθεια να εκβιάσει τη συναισθηματική αντίδραση του αναγνώστη. Η εικονογράφηση είναι ένα πανηγύρι χρωμάτων, σύγχρονη, ζωντανή και πολύ κοντά στην αισθητική των κόμικ.

Αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε νηπιαγωγείο και σε κάθε σχολείο της χώρας (και του κόσμου). Γιατί μιλάει για το διαφορετικό χωρίς να κουνάει το δάχτυλο και να κάνει μάθημα στα παιδιά. Και τους λέει ότι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος, αρκεί να κάνουμε ένα απλό πράγμα: να κοιτάζουμε τον διπλανό μας με καλοσύνη. «Καλοσύνη», μια λέξη που δεν τη χρησιμοποιούμε αρκετά. Το μόνο που χρειάζεται για να δούμε το θαύμα, να γίνουμε το θαύμα, είναι καλοσύνη. Απλούστατο; Ας το ελπίσουμε.

 

thavma7

  

 

 

 

Μυρτώ Αθανασοπούλου

Η Μυρτώ Αθανασοπούλου δεν ξέρει να απαντήσει στην ερώτηση "τι δουλειά κάνεις;". Σπούδασε Θεατρολογία και Μετάφραση και για χρόνια δουλεύει ως επιμελήτρια κειμένων. Της αρέσουν τα βιβλία, τα γλυκά, το κέντρο της πόλης, τα δέντρα και η θάλασσα. Έχει μια μικρή κόρη και θέλει να την κάνει συνέχεια να γελάει.

Top5
Bright Βιβλιοθήκη

 

Ένα κίτρινο φύλλο, μέσα από την

...

 

Επιτυχία για ένα παιδικό βιβλίο είναι

...

 

«Μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις

...

Το «Πιο μεγάλο βιβλίο για τις

...

 

Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του

...

Video of the day

INSTAGRAM

 

ThaGinoMana